fbpx

Update aparat dentar 2 ani și 3 luni: De ce nu l-am dat jos încă?

american_orthodontics_braces_before_after_photo

Iată că au trecut deja 2 ani și 3 luni de când mi-am pus aparatul dentar și spre surprinderea multora (chiar și a mea), nu am reușit să-l dau jos nici acum! Gluma e pă mine cum s-ar zice.
Mai multe fete mi-au scris mail să mă întrebe ce se întâmplă, dacă l-am dat jos și dacă nu, din ce cauză? Am tot promis că fac un update pe blog și de vreo jumătate de an tot amân treaba asta, pentru că am tot sperat să am chestii clare și concrete de spus, de genul “În 2 luni îl dau jos!” sau “Mai am de făcut pașii 1, 2 și 3 după care îl dau jos!”. În fond, pornisem la drum cu gândul naiv că voi purta aparatul maxim 2 ani și că probabil voi scăpa chiar mai repede de atât. HA! HA! HA! Să îndrăznească cineva să mai spună că eu nu sunt o optimistă incurabilă!

Problema este că nici acum, dupa 2 ani și 3 luni nu am nimic concret sau definitiv de anunțat. De ce nu l-am dat jos până acum? Păi în mod evident pentru că dinții nu sunt încă poziționați așa cum ar trebui. Deși deja după 1 an ei erau îndreptați în proporție de 90% se pare că așa cum m-au avertizat mulți, acel ultim 10% e cel mai greu de obținut. Știți voi, ca la dietă, când te chinui să dai jos ultimele 2 kilograme.

Aș putea totuși să enumar câteva din motivele principale pentru care durata tratamentului meu s-a lungit în asemenea hal:

 • Am doi incisivi centrali superiori mega dubioși, unul cu o forma ușor triunghiulară și unul mai gros vizibil decât celălalt. Practic cu acești doi dinți mă tot chinui de câteva luni pentru că ba erau prea ieșiți în afară, ba era doar unul ieșit în afară, ba celălalt nu era perfect drept și tot așa un circ continuu.
 • Deși luna aceasta am reușit în sfârșit să îi aduc pe cei doi foarte aproape de o pozitie ideală, încă am o strungăreață de închis care s-a format între ei (ortodonta mi-a spus că asta e partea cea mai simplă). În plus, acum am rămas cu cei doi incisivi laterali superiori prea ieșiți în afară și habar n-am cât o să mai dureze să se rezolve și această problemă.
 • A durat o vreme și alinierea dinților în raport cu linia mediană despre care am scris mai multe detalii în postarea anterioară despre aparatul dentar. Pot spune că în sfârșit sunt mulțumită și că linia mediană arată destul de bine.
 • Unul din caninii de jos este la fel de problematic ca și incisivii, nu se aliniază nicicum în poziția normală, în ciuda faptului că mi-a fost repoziționat bracket-ul pe el de 2 ori deja. Este o chestie milimetrica, dar trebuie să se rezolve și asta într-un viitor, sper eu, foarte apropiat.

aparatdentar_safir_inainte_dupa2

Mărturiesc că da, este destul de frustrant având în vedere că eu visam să îl port maxim 2 ani, acesta fiind cel mai pesimist scenariu. Și e și mai frustrant că nu știu concret cât o să mai dureze. La fiecare vizită ortodonta mă încurajează și îmi spune că sunt aproape de final dar având în vedere că asta aud de jumatate de an îmi e greu să o mai iau în serios.
Practic purtarea aparatului nu mă deranajează “per se” si nici nu m-a deranjat vreodată pe parcursul tratamentului. Doar că m-am săturat de rutina asta cu mersul în fiecare lună la activare care îmi consumă timp și bani și de care abia aștept să scap.

Esențial de știut înainte de a-ți pune aparat dentar:

 • Trebuie să iei în considerare atât varianta optimista cât și pe cea pesimistă. Ortodontul îti va spune că un tratament durează în medie 2 ani și unii scapă mai repede de atât,  ceea ce este adevarat. Dar dacă 2 ani e media, asta înseamnă practic că pentru unii tratamentul poate dura chiar și 3 ani și nu e exclus să fii chiar tu unul din acele cazuri.
 • Am observat că multă lume nu știe că tratamentul ortodontic este în general pe viață și aici este și vina ortodonților pentru că nu își lămuresc clar pacienții de la bun început în acest sens. Mulți trăiesc cu impresia că vor purta aparatul 2 ani după care o să fie trai și viață cu dinți drepți până la moarte, fără nicio altă intervenție sau efort. Adevărul este ca tratamentul ortodontic nu se termină în momentul în care dai aparatul jos. Dacă nu porți contenție fixă sau mobilă ulterior, recidiva este aproape garantată, în special dacă ți-ai pus aparatul la vârsta adultă. Eu sper să imi pot pune contenție fixă atât pe arcada superioară cât și pe cea inferioară pentru că mi se pare mai comod decât să imi pun o proteză în gură în fiecare noapte. Cu toate astea, ortodonta mi-a spus că cel puțin o vreme după ce dau aparatul jos s-ar putea să trebuiască să folosesc și contenția mobilă, pentru că am avut parte și de o ușoara lărgire a arcadei care este greu de menținut doar cu contenția fixă, care se pune doar de la un canin la altul, nu cuprinde toată arcada.
 • Comunicarea cu ortodontul este extrem de importantă. Trebuie să poți să spui de fiecare dată exact ce te nemulțumește și să primești răspunsuri și soluții potrivite. Gândește-te că ortodontul acela, mai ales dacă ai ales unul bun și popular, vede sute de pacienti într-o lună și în 10 minute cât stai la el pentru activare e posibil să omită multe detalii pe care tu i le poți pune în vedere. La fel, multe chestii de ordin estetic ortodontul le poate vedea diferit față de tine, deci trebuie să îi spui mereu cum ți-ar plăcea ție să arate dinții la final și să vezi dacă el poate face ceva în acest sens. Dacă ceva te nemulțumește trebuie să spui din timp, cât încă se mai poate face ceva, nu la finalul tratamentului.
 • O greșeală pe care am facut-o și eu, deși aveam impresia că sunt super bine informată, a fost să cred că ortodonția asta este o știință super exactă. Acum mi se pare mai mult o artă. Mai repoziționezi un bracket, mai muți un dinte de colo colo, mai testezi o variantă să vezi ce iese, dacă nu iese încerci alta până iese și tot așa. Daca ai Invisalign, acolo e puțin alt sistem, dar cu aparat cu brackeți cum am eu, cam la asta trebuie să te aștepți.
 • Trebuie să ai în vedere toate cheltuielile pe care le include tratamentul ortodontic. Inițial poți trăi cu impresia că plătești aparatul dentar și cu asta basta. Însă la majoritatea ortodonților, activările lunare se plătesc separat și în funcție de durata tratamentului pot ajunge să te coste cât aparatul dentar sau chiar mai mult. Prețul unei activări este între 50 și 100 LEI și trebuie să știi că vei avea nevoie să mergi în fiecare lună sau chiar la 3 săptămâni spre sfârșitul tratamentului. În plus, va trebui să îți rezolvi toate problemele dentare existente, posibil să faci câteva extracții, mai ales dacă mai ai maselele de minte, să îți dai jos lucrările permanente și să le înlocuiești cu unele provizorii, iar mai apoi la finalul tratamentului să îți faci alte lucrări. Toate acestea adunate dublează prețul care îți este prezentat inițial și este bine să știi de la bun început la ce te înhami din punct de vedere financiar.

aparat_dentar_safir_inaintedupa_poze2

În altă ordine de idei, am tot amânat să fac acest update și în ideea că poate voi face, mă gândeam eu, un filmuleț pe Youtube. Chiar și cei de la American Orthodontics România mi-au propus la un moment dat să filmez ceva, ce vreau eu și să îi las să dea Share la ei pe pagină. Din start mă și vedeam ca în clip-urile acelea penibile de la americani spunând chestii patetice precum “Aparatul acesta mi-a schimbat viața!”, “Acum îmi vine să zâmbesc mai des, mi-a redat încrederea în sine!”. #emoticoncareîșivomităîngură
Ce-i drept, cei de la American Orthodontics m-au asigurat că din partea lor e ok să spun ce vreau eu în filmuleț dar am zis să nu risc și să nu riște nici ei să imi iasă vreun porumbel pe gură, cum mi se întâmplă mai mereu, dar în special când încerc să fiu serioasă și matură.
Am stat totuși și am cugetat eu așa de curând după ce m-au mai rugat și niște cititoare ale blogului, că ar fi poate drăguț din partea mea să trag totuși o filmare, că am tot fost întrebată chestii de genul “Vorbești normal după ce ți-ai pus aparatul? Te afectează în vreun fel la vorbit?”. Oameni buni, ca să vă spun drept, nu prea vorbesc normal, am o voce destul de enervantă și debitez tâmpenii în general, dar parol că asta era tot așa și înainte de a-mi pune aparat.
Și eu am urmărit o droaie de clipuri pe Youtube înainte să îmi pun aparatul deci da, recunosc că au o mare utilitate pentru cineva care caută să se informeze înainte de a se înhăma la treaba asta. Nu exclud posibilitatea de a face în viitor ceva pe canalul meu de Youtube dar nici nu promit, ca încă ma simt puternic în faza în care simțul penibilului funcționează. Nu se stie însă ce mă mai apuca pe viitor sau cât beau în vreo seară, deci ramâneți pe recepție!

Între timp, dacă mă urmăriți pe Instagram ați văzut deja asta, apogeul carierei mele de vlogger, 3 secunde de video fără sunet! Suficient cât să vedeți rânjetul cu toate gingiile și grimasa aia cu aranjatul buzelor peste aparat pe care o fac într-una de când mi l-am pus și am observat că toata lumea care are aparat o face.

Save

Save

Save

Save

A video posted by Silvia (@testaholic) on

Save

Dacă nu ai citit deja, aici poti găsi toată experiența mea cu aparatul dentar Radiance Plus de până acum:

V-am pupat apăsat…înca tot cu aparat!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Follow:

14 Comments

 1. Andra Katerina
  August 13, 2016 / 2:23 pm

  eu il am de 3 ani jumatate si am impresia ca nu l mai dau jos niciodata la cat dureaza :))
  mult succes in continuare!

  • August 13, 2016 / 2:29 pm

   Vai de mine, 3 ani jumatate? Nu ai ucis ortodontul pana acum? 😀 Sau ti-a zis din start ca o sa dureze mult?

   • Andra Katerina
    August 14, 2016 / 5:45 pm

    mi a zis in jur de 3 ani.. dar deja am impresia ca mor cu el :))) tot nu s drepti complet, macar s-au aliniat.. mi-a scos 4 dinti ca-i aveam incalecati tare toti si n-aveau loc sa se indrepte. credeam ca nu o sa se ,, lipeasca” niciodata la ce goluri aveam de stirba

 2. Elena
  December 19, 2016 / 2:42 pm

  Buna!De ce la inceput ai avut acea sarmulita alba si mai apoi metalica?

  • December 20, 2016 / 9:06 am

   Hello. La inceput imi pasa foarte mult de partea estetica, dar in cateva luni am zis “well, fuck it!”. Cea alba arata mai bine, dar cea metalica e o idee mai eficienta, asa ca i-am zis mereu sa imi puna metalica. In plus cea alba de multe ori se ciobeste si spre sfarsitul lunii aveam o sarma alba care pe alocuri se cojise si se vedea oricum partea metalica.
   Sarma alba mi se pare buna in primele luni, pentru comfortul psihic al pacientului. Si apoi pe parcursul tratamentului am mai cerut sarma alba daca am avut vreun eveniment important si cam atat.

 3. Alice
  February 8, 2017 / 3:03 pm

  Buna Silvia,
  Ma poti ajuta si pe mine cu cateva informatii, te rog? Am citit articolele tale pentru ca am o problema de estetica si vreau sa imi pun aparat dentar, insa pana acum nu am gasit un ortodont care sa-mi raspunda la toate intrebarile si temerile pe care le am in aceasta privinta. In afara de durerile si disconfortul de la inceput, tu ai avut si alte probleme? De exemplu sa ti se miste dintii, sa-ti sara smaltul din cauza bracketilor, probleme parodontale, alte neplaceri? Te intreb pentru ca e vorba de asumarea unui efort financiar si de timp si as vrea sa stiu exact ce-mi asum, nu sa ma trezesc pe la jumatatea tratamentului cu “trebuie sa-ti pui implant(uri)” cum a patit o prietena sau alte grozavii la care nici nu vreau sa ma gandesc. Si nu in ultimul rand, tu esti multumita de ortodontul tau, in privinta comunicarii si a deciziilor luate ca plan de tratament, respectiv de rezultat? Iti multumesc!

  • February 16, 2017 / 2:22 pm

   Buna Alice, scuze ca raspund asa tarziu.
   Pe scurt, nimeni nu iti poate oferi o garantie 100% in privinta rezultatelor sau posibilelor probleme. E un risc pe care ti-l asumi daca te dernajeaza problema suficient de tare, daca nu nu. Eu nu am avut nicio problema majora, chiar si cand credeam ca mi-a sarit smaltul de pe dinte sau ca mi s-a fracturat ceva din masea am constatat pana la urma ca era doar material compozit pus ca sa nu ma zgaraie sarma, deci nici vorbea de vreo problema. Un tratament facut corect nu ar trebui sa rezulte in dinti fracturati, paradontoza sau alte neplaceri de acest tip.
   Principala mea nemultumire momentan este ca tratamentul dureaza mult mai mult decat mi-a fost preconizat initial (in Aprilie am 3 ani) si imi dau seama ca rezultatul final nu va fi chiar 100% cel asteptat, datorita unor particularitati ale dintilor mei (sau cel putin asa mi s-a spus).
   E foarte foarte important sa nu iti pui pana nu gasesti un ortodont care sa iti inspire incredere. Ortodonta mea e destul de competenta dar cam depasita de numarul mare de pacienti in ultimul timp, asa ca am ezitat sa o mai recomand, chiar si ea mi-a spus sa nu o mai recomand ca nu mai face fata.

   • Alice
    February 16, 2017 / 2:38 pm

    Bună. Îți mulțumesc pentru răspuns. Încă nu am luat o decizie, nu am primit un plan de tratament cu care sa fiu în acord sau dezacord. Și da, încrederea e foarte importanta pentru mine, ca sa fac acest efort și sa îmi asum eventualele riscuri.
    Voi reveni cu întrebări dacă o sa fie cazul si totodată aștept sa văd rezultatul final la tine 🙂
    Mulțumesc încă o data și o zi faina Îți doresc!

    • February 17, 2017 / 8:18 am

     Chiar te rog daca mai ai intrebari si crezi ca te pot ajuta sa imi scrii!
     Bafta!

 4. Oana Maria
  April 8, 2017 / 7:42 pm

  Buna, am vazut ca a trecut ceva timp de cand ai postat asta, dar la prima cautare despre aparat mi-a aparut articloul tau.Am tot citit, si da, si eu tocmai ce mi-am pus aparat pe partea de sus si am rani la buza de nu pot sa rad si abia vorbesc, sa nu mai spun ca ma doare cand mestec maseaua unde mi-a pus “capsa” ,si ca acum mananc doar supe si totul pisat ca un bebelus.In fine, am citit si m-am cam lamurit din postarile tale despre multe, insa vreau sa te intreb ce pasta de dinti folosesti, de ai spus ca se vad diferente la albire?

  • April 8, 2017 / 8:47 pm

   Hello, nu am dat jos aparatul inca din pacate. Pasta de dinti am folosit Sensodyne Whitening acum folosesc Sensodyne simplu. Este si o iluzie optica atunci cand ti se schimba elasticele lunar si dintii par mai albi, dupa cate zile ingalbenindu-se elasticele par si dintii mai galbeni.

   • Oana Maria
    April 9, 2017 / 5:29 pm

    Inca nu? Oau! 🙂 Inseamna ca am de parcurs si eu un luung drum cu el :).Atata timp cat scap de durerea de masea sa pot sa mestec si eu ceva si de durerile de la rani, nu am treaba, il port si 3 ani si 4.Multumesc mult pentru raspuns si pentru ceea ce ai scris despre aparat, ma ajuta foarte mult, nestiind atatea despre el.Ce sa zic, bafta in continuare si sa ajungi cat mai repede la rezultatele dorite :).

    • April 12, 2017 / 8:21 am

     Mersi mult! Durata tratamentului e super variabila si imprevizibila, poate tu scapi mai repede cine stie. Bafta!

     • Oana Maria
      April 12, 2017 / 12:41 pm

      Mersi si eu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.