fbpx

Retinolul, peelingurile cu acizi și tinerețea fără bătrânețe

drdennisgross_ferulicacid_photos

De când am sărit 30-ul am constatat cu uimire că e adevărat ce se spune, după vârsta asta chiar începi să o înțelegi pe mama vitregă a Albei ca Zăpada pentru că “Oglinjoara” începe să te trolleze din ce în ce mai grav. nu înţelegeţi greşit, cunosc o mulţime de femei care sunt perfect împăcate cu ideea de îmbătrânire. Eu nu sunt una dintre aceste persoane. Pot accept este inevitabil şi nici nu dau acum de ceasul morţii fac nu ştiu ce sacrificii ca încetinesc procesul, dar dacă e vorba de chestii mărunte care îmi sunt la îndemână, de ce nu le- face?

Când vine vorba despre tratamente anti-aging, toată lumea încearcă ne vândă ceva şi ne convingă ei au ingredientul minune care reprezintă secretul ascuns al tinereţii fără bătrâneţe. Zilnic apar alte creme miraculoase cu ingrediente greu de pronunţat care promit marea cu sarea dar nu fac nimic, cercetătorii britanici care tocmai au descoperit suplimentul sau dieta care o te facă arăţi cu 30 de ani mai tânără, proceduri estetice care mai de care mai alambicate şi usturătoare la buget, cerul şi naivitatea oamenilor fiind limita. Pentru atunci când vine vorba de rezultate concrete şi care pot fi validate ştiinţific, produsele şi procedurile care chiar trec testul sunt extrem de puţine.
Despre acele produse puţine şi cu rezultate dovedite ştiinţific vrea povestesc în postarea de astăzi.

Care e cel mai bun? Retinol sau Tretinoin (Retin-A)?

Există o categorie de compuşi chimici “minune” asupra cărora s-au pus de acord toţi doctorii şi autorităţile de pretutindeni, convenind pot fi catalogate drept “anti-aging” pentru au fost testate la modul serios şi studiile au dovedit ele chiar repară mai multe urme ale îmbătrânirii pielii, de la riduri până la pete pigmentare. Această categorie de substanţe poartă denumirea de retinoizi.

Dar pentru că nu se poate nu avem totuşi un măr al discordiei pe care ne contrăm până obosim, ne vom lovi invariabil de dilema: Retinol sau Tretinoin(Retin-A)? Dermatologii vor ne convingă mergem la ei ne scrie reţeta pentru tretionină pe baza de prescripţie medicală (mă rog, momentan Retin-A nu se mai găsește în România, dar se găsesc alte combinații cu tretinoină). Brandurile care vând produse cu retinol vor ne convingă putem obţine exact aceleaşi rezultate cu retinolul şi scăpăm de efectele secundare nedorite (se ştie Retin-A poate fi aşa iritant pentru piele încât unele persoane nu îl pot folosi nici măcar foarte rar).

Mie una îmi place investighez mereu toate faţetele problemei, aşa am citit mai multe păreri şi studii pe această teamă. Iată la ce concluzii am ajuns:

 • Retinoizii reduc semnele îmbătrânirii pielii, încurajează regenerarea celulară care încetineşte tot mai mult odată cu vârsta, ajută la vindecarea acneei şi a semnelor lăsate de aceasta, comunică celulelor producă fibre de colagen şi elastină, normalizează cheratinizarea şi cresc fermitatea pielii. (sursa 1; sursa 2;)
 • Nu toţi retinoizii sunt le fel. Există retinoizi de primă generaţie (retinol, retinal, tretinoin, isotretinoin, alitretinoin), retinoizi de a doua generaţie (etretinate, acitretin) şi de a treia generaţie (tazarotene, bexarotene, Adapalene), dar nu intrăm în prea multe detalii pentru că o sa-mi adormiți cum făceam eu la ora de chimie.
 • Cele mai multe studii cu rezultate favorabile se referă la tretinoizi (Retin-A, Renova, Atralin, Refissa, etc.)
 • Concentraţia de tretinoizi folosită contează şi nu prea. Cel mai des în studii s-a folosit tretinoin de 0.05% dar s-au obţinut rezultate similare şi cu concentraţii între 0.025% şi 0.25%. Cel mai important pare fie foloseşti concentraţia pe care tenul tău o poate tolera, căci majoritatea persoanelor au efecte adverse pronunţate în urmă folosirii tretinoizilor, de la iritaţii la mâncărimi şi descuamări ale pielii. (sursa)
 • Există studii care atestă retinolul este la fel de eficient în tratamentul semnelor îmbătrânirii pielii, dar contează foarte mult formularea acestuia, căci este un compus foarte instabil şi uşor degradabil la lumina. Din acest motiv produsele cu retinol cu adevărat bune şi eficiente sunt mai scumpe şi le vom întâlni sub formă de serumuri ambalate în sticluţe opace, nicidecum în creme la borcan, care chiar dacă susţin ar conţine retinol puteţi fi sigure eficacitatea lor este zero barat. (sursa 1; sursa 2)
 • S-a mai constatat retinol (0.3%) combinat cu hydroquinonă (4%) a dat rezultate mai bune în diminuarea fotoîmbătrânirii pielii decât crema emolientă cu tretinoin (0.05%). La fel, combinaţia retinol-acid glicolic a oferit rezultate mai bune decât fiecare dintre aceşti compuşi folosit de unul singur. (sursa)
 • Retinoizii nu cauzează fotosensibilitate dar sunt distruşi uşor la acţiunea razelor UV. Acidul glicolic cauzează fotosensibilitate şi puteţi face mai mult rău decât bine pielii dacă aplicaţi acid glicolic şi nu folosiţi cremă cu SPF mare, cel puţin SPF30. Chiar dacă nu folosiţi acid glicolic, nu are niciun sens daţi cu retinoizi pe piele şi NU folosiţi cremă cu SPF mare pentru practic ce luaţi pe mere, daţi pe pere şi sunt bani aruncaţi pe fereastră. Ştiu în cultură noastră românească e mai greu de acceptat, dar soarele chiar este principala cauză extrinsecă a îmbătrânirii pielii!

Pe scurt: Retin-A (tretinoin) este cea mai studiată substanţă şi de ea ştim sigur face ce trebuie. Din păcate însă prea puţini oameni o pot folosi fără efecte adverse şi Retinolul pare a fi un înlocuitor excelent, cu rezultate similare.

Şi pentru ştiu am şi prieteni pe care ştiinţa îi plictiseşte teribil şi vor mai degrabă o poză, un filmuleţ ceva în care vadă o tanti Lenuţa cum le spune s-a dat cu retinol toată viaţă şi acu are un ten ca de bebeluş, am găsit şi pentru voi ceva care m-a impresionat până şi pe mine, recunosc! Lenuţa 1 + Lenuţa 2 Bonus!

 

Peelingurile cu acizi sau exfolierea chimică

Despre peelingurile chimice am mai vorbit în trecut, în special despre cele cu acid glicolic, acid salicilic și acid lactic  pe care le-am facut la dermatolog dar și despre peelingul cu acid glicolic de la Bravura London pe care îl faceam acasă și care acum nu se mai găsește în concetrații așa mari pe site-ul lor, din păcate.

Chiar dacă acizii aceştia nu pot fi numiţi substanţe anti-aging la fel ca şi retinoizii, prezenţa lor într-o rutină de îngrijire a tenului matur este esenţială! Studiile arată ei pot fi folosiţi cu succes pentru a creşte rata de reînnoire a celulelor pielii şi pentru a îndepărta celulele moarte de pe suprafaţa pielii, pentru a lasă în urmă un ten mai curat şi mai luminos. Mai ales dacă folosim retinol în mod constant şi procesul de reînnoire a pielii este accelerat, avem nevoie de peelingurile cu acizi pentru a ajuta desprinderea celulelor moarte şi a face loc celulelor noi şi sănătoase.

În ultimul timp am început să folosesc loțiuni tonice cu acid glicolic sau dischete îmbibate în astfel de lotiuni cum sunt și cele de la First Aid Beauty despre ce am povestit deja pe blog. Mai fac şi câte un peeling mai puternic din an în Paşte, dar în general îmi sunt suficiente aceste mini peelinguri zilnice sub formă de loţiune tonică.

Experiența mea cu Retin-A și Retinol

Dat fiind faptul Retin-A s-a prescris multă vreme în special pentru problemele cu acneea, am ajuns şi eu îl folosesc acum câţiva ani, când încă se găsea de vânzare în farmaciile din România, de unde acum din păcate constat a dispărut şi nu a fost înlocuit de nimic similar.
Nu l-am tolerat deloc bine cât timp l-am folosit, am făcut şi iritaţii severe şi mi s-a şi agravat acneea iniţial, drept pentru care nu am avut răbdare niciodată urmez un tratament îndelungat cu Retin-A. Am mai încercat ulterior retinoizi recomandaţi de dermatolog în mai multe combinaţii: Smooderm, Isotrexin, Mask Plus Gel. Dintre toate acestea, doar Mask Plus Gel l-am tolerat bine şi îl mai folosesc ocazional şi acum, dar acesta are în compoziţie şi Clindamicina (un antibotic foarte eficient pentru anumite tipuri de acnee) şi deci nu merge sub nicio formă folosit strict şi tratament zilnic anti-aging.

Trecând la retinol, dintre cremele bine formulate o amintesc Paula‘s Choice-RESIST Intensive Wrinkle-Repair Retinol Serum, pe care însă am dat-o mamei mele la scurt timp după ce am cumpărat-o pe motiv nu împăcăm prea bine cu textura ei şi nu vedeam folosind-o suficient timp încât văd ceva rezultate.

Dat fiind Retin-A nu se mai găseşte la noi în ţară şi mi se părea oricum riscant o iau de la zero cu iritațiile şi nebunia aferentă, am decis caut un serum cu retinol foarte bun, pe care tenul meu îl iubească şi îmi vină îl folosesc în fiecare seară vreme de cel puţin 3-4 luni (atât am înţeles trebuie folosit pentru a începe vezi un minim de rezultate).

Dar pentru multe din produsele despre care citesc reviewuri extraordinare nu se găsesc în România, am purces la făcut săpături şi am descoperit într-un final….Cult Beauty.

Comanda Cult Beauty: Dr. Dennis Gross Ferulic Acid + Retinol Brightening Solution & Alpha-Beta Peel Extra Strength Formula

Dr. Dennis Gross Ferulic Acid + Retinol Brightening Solution are review-uri bune inclusiv pe Beautypedia ceea ce e lucru mare având în vedere că Paula’s Choice vinde un produs cu retinol asemănător, după cum spuneam. Caroline Hirons a menţionat acest serum de nenumărate ori şi are nota 4.2 din 5 pe MakeupAlley ceea ce înseamnă foarte mult. Practic am auzit de el cam peste tot şi singura dilemă pe care o mai aveam era de unde fac rost de el?

După ce am studiat oferta de pe Feelunique mi s-a făcut “puțin răuț” când am văzut preţul produsului full-size şi am decis caut ceva travel size sau vreo mostră pe Ebay, ca în cazul în care nu îmi place nu fac totuşi aşa o gaură inutilă în buget. Din una într-alta am ajuns pe site-ul Cultbeauty.co.uk care s-a transformat într-o adevărată revelaţie, pe care am zis o împărtăşesc şi cu voi.

Ideea site-ului este aducă laolaltă produse de lux consacrate, produse “cult” despre care vorbesc toţibeauty gurusşi care au reviewuri extrem de bune. Pentru cumpărătorii din UK şi EU este în special util acest site pentru aduce Brand-uri care până acum erau disponibile doar pe siteuri din US. Asta înseamnă vei primi pachetul în 10 zile lucrătoare la oficiul poştal de cartier şi nu vei plăti nicio extra taxa, având în acelaşi timp acces la Brand-uri precum: Sunday Riley, Tata Harper, Aesop, Huda Beauty, January Labs, May Lindstrom şi multe altele care nu se prea găsesc pe siteuri din Uniunea Europeană.

Transportul este gratuit oriunde în lume pentru comenzi peste 50 £. Pentru comenzi mai mici, transportul către România costă £6.95 . La fiecare comandă, în funcţie de valoarea ei, ai dreptul îţi mai selectezi şi nişte mostre ale unor produse de lux. M-a impresionat la comandă mea am primit nişte mostre mărişoare, un tub mic cu crema de ochi Resultime 5 Expertise Eye Cream (3ml) care mi-a ajuns cam 15 -20 aplicări şi un pliculeţ cu faimosul Cleanser Eve Lom (5ml) însoţit de o batistuta de muselină, care mi-a ajuns la fel cam pentru 15 aplicări. Acest cleanser chiar mi-a plăcut în mod deosebit şi gândesc îmi cumpăr varianta full size, deci a funcţionat metoda cu “prima doză pe gratis, până devii dependent”.

Pe Cultbeauty mi-am găsit deci produsul cu retinol mult visat într-o varianta mai mică, de 7 ml, suficientă cât convingă merită cumpăr produsul întreg. Este în primul rând un produs extrem de blând, nu am avut absolut nicio iritație sau descuamare a pielii de când îl folosesc, îmi place textura şi plănuiesc îi fac un review mai amănunţit cândva în viitorul apropiat.
Ce mi-am cumpărat de fapt a fost pachetul acestaSmooth and Radiant  care conţine pe lângă serumul cu retinol şi 14 pliculeţe de Alpha-Beta Peel Extra Strength Formula, un peeling anti-aging puternic în 2 paşi, bun pentru utilizare zilnică. Vă povesteam în postarea despre produsele First Aid Beauty că dischetele acelea cu acizi mi s-au parut cam prea blânde pentru nevoile tenului meu și că sunt în căutare de ceva mai puternic, așa că pachetul acesta a fost “la fix” pentru ce aveam eu nevoie.

Şi pentru preţul kit-ului Dr. Dennis Gross este de £42.00 am mai pus şi o pensula Morphe pentru contur (M556) în coş ca fie transportul gratuit. Am auzit păreri foarte împărţite despre pensulele Morphe şi acum parcă sunt de partea celor care spun sunt nişte pensule ieftine marketate foarte bine şi vândute la suprapreţ şi cam atât.

Dacă vreţi fac un review mai amănunţit la Ferulic Acid + Retinol Brightening Solution sau la Alpha-Beta Peel Extra Strength Formula, îmi puteţi lasa un comentariu mai jos. Şi mi-ar plăcea aflu care este rutina voastră anti-aging, ce produse cu retinoizi folosiţi şi de unde vi le procuraţi?

cultbeauty_order_drdennisgross
comanda_cultbeauty_drdennisgross_retinol

 

evelom_morphe_resultstime_cultbeauty

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Follow:

9 Comments

 1. Roxana CN
  September 22, 2016 / 2:50 am

  F interesant articolul tau Silvia si foarte bine documentat. Felicitari! Personal, n-am fost asa de interesata de subiect, dar de-acum incep sa-mi pun probleme de riduri usoare, tratamente de iluminare etc., asa ca ai sintetizat informatia corect a.i. am putut sa-mi fac o opinie despre ceea ce am nevoie sau nu. Retin A, clar nu voi incerca, pentru c-am dermatita seboreica. Am facut acum cativa ani 2 peelinguri acasa, ajutata de Maria, cu acid glicolic si acetilsalicilic si mi-au placut rezultatele, dar nu m-am mai tinut de treaba. Nici BHA-ul 2% de la Paula’s Choice nu l-am folosit. Oricum, slava Domnului, n-am de ce sa ma plang: tenul imi arata ok, am 2 pete sub ochi, aparute in sarcina cu Sofia de la dezechilibrul hormonal, dar le vin eu de hac :).

  • September 22, 2016 / 8:07 am

   Mersi pentru aprecieri Rox! Pana anul acesta nu am fost interesata de pete pigmentare pentru ca nu am avut, dar acum mi-au aparut si mie cateva deasupra buzei si pe nas, deci o sa ma documentez ce ar fi mai bun pentru ele. Hidroquinona am auzit ca ar da rezultate, dar am citit si de efecte negative ale ei, vreau tot asa sa ma documentez ce e adevarat si ce fals. Eu oricum folosesc Effaclar Duo zilnic care cica are hidroquinona in el, dar cred ca e in concentratie mica.

   • Roxana CN
    September 22, 2016 / 9:04 am

    Da, si eu folosesc Effaclar Duo de ani buni, iar tenul mi-l curat zilnic cu gelul Effaclar. Sunt foarte multumita de ambele produse.

 2. September 24, 2016 / 6:02 am

  Mi-a placut mult ce am citit, am vazut si un clip al lui Caroline Hirons legat de serumuri scumpe vs. creme din farmacie, ea zicea ca is mai eficiente cremele, doar ca-n UK e si mai scumpa consultatia la dermatolog sa-ti dea reteta pentru asa ceva. La noi dermatologul e mai ieftin, dar ce sa-ti dea? Eu am avut trimisa de vara-mea un soi de Retin-A mai soft, nu-mi vine acum cum se cheama nici sa ma bati, dar mi s-a parut cam prea soft. Si Retin-A era delicat de folosit, la un moment dat pielea mea n-a mai tolerat-o. Am avut in schimb mini-produsul Paula’s Choice cu 1% retinol si mi s-a parut foarte ok. Is curioasa cum o sa ti se para tie serumul asta, deocamdata eu is in pauza de retinol pentru ca nu mai am voie sa-l folosesc, dar compensez cu niacinamide (sper) si cu SPF.
  Ah, si ce bine ca pe cultbeauty au si Ren! Masca Glycolactic Renewal vreau neaparat sa incerc!

  • September 25, 2016 / 3:03 pm

   Exact. La noi e lejer sa mergi sa iti prescrie dar ce sa iti prescrie? Daca se mai gasea Retin-A la noi eu as mai fi facut o incercare cu el. Daca nu a fost am tot citit studii si pareri si se pare ca e foarte bun si retinolul. Asa ca ii dau cu asta momentan.
   M-ai facut curioasa de masca de la Ren, nu stiam de ea.

 3. Cristina
  September 26, 2016 / 3:31 pm

  Buna, Silvia!
  Sunt curioasa cum e acest produs, daca functioneaza. Sincer eu nu am folosit niciun produs cosmetic care sa ma dea pe spate, ma refer la pori blocati si linii fine. Desi folosesc PC si spf zilnic, tot mi-au aparut linii fine noi. (Am doar 26 ani)
  Nu au folosit retinoizi niciodata, desi ma tenteaza.
  Offtopic: imi place la nebunie felul tau de a scrie.
  Cristina

  • September 26, 2016 / 5:32 pm

   Mersi mult de apreciere Cristina, means a lot! 🙂
   Si eu sunt sceptica ce-i drept, dar prea multa lume ce pare de buna credinta se declara incantata asa ca am zis ca merita incercat. Acum nu ma astept sa opreasca timpul in loc, tin cont si de faptul ca fondul meu genetic e foarte prost la capitolul riduri si piele in general, dar sa vedem….te tin la curent! 😉

 4. Anca-Cristina Chiorean
  January 27, 2017 / 5:55 pm

  Eu am plasat o comanda maricica (5 produse) de la The Ordinary, printre care si un ser cu retinol de generatia a 2-a. Momentan ma uit cu teama la el, cred ca imi fac curaj sa il deschid. Declar cu mana pe inima ca sunt excelente celelalte 3 seruri pe care le-am incercat, mai ales cel cu zinc.

  Acum sunt in cautarea unei creme cu spf mare pe care sa o pot integra in rutina mea zilnica, dar care sa nu fie uleioasa. Sa vedem, tot caut.

  Ce voiam sa zic, dar m-am intins la vorba, e ca ai postat niste informatii excelente. Am cautat sa vad daca siteul cultbeauty e de incredere si am aflat mai mult de atat. M-ai captivat de la prima lectura!

  • February 16, 2017 / 12:38 pm

   Mersi mult pentru aprecieri Anca! Ce fel de SPF te-ar interesa mai mult, Physical sau Chemical? Sau nu ai vreo preferinta te intereseaza doar sa aiba o textura placuta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.