Acum un an si jumatate cand mi-am pus aparatul dentar mi s-a spus ca perioada de tratament va fi cam 1.5-2 ani si acesta era principalul meu motiv de ingrijorare. Mi se parea o perioada extrem de lunga si abia am reusit sa ma conving singura ca voi rezista la ceea ce mi se parea atunci un angajament mult prea serios si o mega bataie de cap care urma sa imi complice viata in tot felul de moduri.
In momentul de fata, chit ca tratamentul nu merge chiar asa cu viteza luminii cum speram eu si probabil voi sta cu aparatul dentar inca cel putin 6 luni, tin sa spun ca acest aspect este ultimul la care ma gandesc. Mi se pare ca timpul a trecut atat de repede si fara batai de cap incat as putea lejer sa mai stau inca 2 ani. Principala mea preocupare acum NU este cum sa scurtez durata de purtare a aparatului, ci cum sa fac sa imi rezolv atat problemele estetice cat si cele functionale astfel incat sa fiu 100% multumita de tratament atunci cand va veni vremea sa il dau jos.
Toata lumea cand incepe un tratament se gandeste ca acesta se va termina atunci cand dintii vor fi toti indreptati, dar lucrurile nu stau chiar asa. In cazul meu pot spune ca aveam dintii in proportie de 95% drepti dupa doar un an de tratament. Au mai ramas insa o serie de alte probleme de rezolvat care pana la urma pot lua mai mult timp decat partea cu indreptarea.
Probleme de simetrie – linia mediana
Una din principalele probleme pe care le-am observat la persoanele care au urmat un tratament ortodontic sunt cele legate de simetrie. Si cand spun asta ma refer atat la simetria arcadei superioare fata de cea inferioara cat si la alinierea corecta a dintilor vis a vis de linia mediana a fetei. Este unul din aspectele care pot strica total din punct de vedere estetic aspectul zambetului si este destul de dificil de rezolvat din ce am observat. Este celebru deja cazul lui Tom Cruise care in urma purtarii aparatului dentar a ramas cu un incisiv pe mijlocul fetei, fiind exemplul cel mai concludent de “asa nu”. Asimetriile de genul acesta apar in special atunci cand inaintea tratamentului s-a facut o extractie pentru a face loc celorlalti dinti sa se miste, dar m-am confruntat chiar si eu cu asta, chit ca nu am facut nicio extractie si aveam loc suficient pe arcada. Este aproape imposibil de anticipat chiar asa milimetric cum se vor misca dintii pe parcursul tratamentului asa ca in cazul meu ortodontul a ales sa imi indrepte mai intai toti dintii si apoi sa ne ocupam separat de problema aceasta a simetriei vis a vis de linia mediana.
Practic ce a facut dupa ce dintii au fost drepti a fost sa imi traga jumatate din dintii de sus mai la dreapta pana cand am ramas cu o strungareata vizibila intre incisivi, care era aliniata cu linia mediana a fetei. Apoi a inceput sa imi traga rand pe rand cate un dinte din partea stanga a maxilarului superior pana cand i-a adus pe toti in pozitia dorita. Tot procesul acesta a fost mai dureros decat orice parte din tratamentul de pana acum pentru ca implica forte considerabile, dar a fost suportabil, la modul ca nu a trebuit sa iau nici macar un calmant.
Situatia in momentul de fata pe arcada superioara este destul de multumitoare, dar estetic tot nu arata cum ar trebui din cauza ca unul din incisivii mei este un dinte cu o forma ciudata, angulara si este si mult mai gros decat restul dintilor. Ortodontul meu inca mai cauta solutii ca sa rezolve cumva si aceasta problema. Si mai ramane de rezolvat simetria intre arcada superioara si cea inferioara, pentru ca momentan linia mediana de la arcada de sus nu se suprapune perfect peste cea de la arcada de jos.
P.S. Mi-am vopsit si parul un rosu turbat cu vopsea semi permanenta, experienta despre care poate va povestesc cu alta ocazie. Ce pot sa spun este ca de cand am facut pozele pentru acest articol si pana cand m-am apucat efectiv sa il scriu parul meu este deja roz. Am un spor la scris extraordinar, stiu!
Probleme de ocluzie
O muscatura buna ar trebui sa reprezinte telul final al oricarui tratament ortodontic. Degeaba avem dintii drepti si arata bine cosmetic, daca muscatura nu este in final functionala. Problemele de ocluzie sunt atat de variate si greu de depistat de catre un nespecialist incat cel mai bine este sa dezbateti aceasta problema cu ortodontul pe care l-ati ales si care sper spre binele vostru ca stie ce face, pentru ca am constatat ca multi au lacune serioase la acest capitol. O muscatura proasta poate cauza ulterior atat de multe probleme incat beneficiile cosmetice ale purtarii aparatului dentar vi se vor parea neglijabile: dureri de articulatii, dureri de cap, sensibilizarea sau chiar pierderea dintilor.
Multe persoane care au o dantura ok din punct de vedere cosmetic aleg sa isi puna aparat dentar doar pentru a-si rezolva problemele de ocluzie si a preintampina astfel o gramada de probleme viitoare.
Din experienta personala pot sa va spun ca treaba asta cu ocluzia mi se pare mult mai complicata si mult mai putin o stiinta exacta decat ma asteptam eu. Eu spre exemplu am pornit tratamentul cu o muscatura functionala, destul de buna, care nu imi cauza niciun fel de probleme. Momentan insa dintii din fata de pe arcada superioara sunt prea coborati in jos si iesiti in fata decat ar fi cazul dupa parerea mea, iar in momentul in care inchid gura si stau relaxata, buza de sus nu imi vine in mod normal peste buza de jos, distanta dintre ele fiind destul de mare. Asta ma obliga sa fortez tot timpul buzele una peste cealalta ceea ce rezulta intr-o grimasa foarte inestetica pe care am observat-o in special in unele poze instantanee. Mai mult, actiunea aceasta repetata mi-a cauzat aparitia unor riduri in barbie, unde nu credeam ca e posibil sa fac riduri pana acum. Am insa incredere ca lucrurile se vor rezolva in cele 6+ luni cat mai trebuie sa tin aparatul, iar daca nu, probabil voi alege sa il tin chiar mai mult timp, pana cand voi fi 100% multumita de rezultat.
In final, cate concluzii la care am ajuns dupa 1 an si jumatate cu aparatul dentar:
– comunicarea cu ortodontul care se ocupa de tratament este foarte importanta. Pana la urma tu porti aparatul zi de zi si observi cel mai bine toate modificarile care intervin si este esential sa comunici tot ortodontului tau si sa primesti lamuriri si informatii atunci cand ai nevoie. Spre exemplu la chestia legata de linia mediana eu mi-am exprimat clar nemultumirea si am insistat ca ortodontul sa faca ceva in acest sens. Asa ca dupa parerea mea trebuie sa ai in vedere ca ortodontul te vede o data pe luna si nu se ocupa doar de cazul tau, deci ca o parte din responsabilitate iti revine si tie sa semnalezi atunci cand ceva nu ti se pare ok.
– desi in primele luni de tratament spuneam ca dusul bucal Waterpik este de neinlocuit pentru persoanele cu aparat dentar, dupa 1 an si jumatate nu mai sunt de aceeasi parere. Cred ca puteam sa traiesc bine mersi si fara el si in ultima jumatate de an l-am folosit chiar foarte rar. Nu zic ca nu ar fi bun, este foarte bun, dar nu esential. In plus ma cunoasteti, eu sunt o lenesa asa ca prefer sa ma rezum la periuta electrica sau normala (ce imi pica in mana) si la periutele interdentare, care chiar sunt esentiale. In plus puteti folosi si ata dentara daca rugati ortodontul sa va faca o demonstratie. Nu e chiar asa complicat pe cat pare, dar ia foarte mult timp.
– investita intr-un aparat dentar din safir cum este cel pe care il am eu de la American Orthodontics face toti banii din punct de vedere estetic. Feedbackul pe care l-am primit de la toata lumea a fost ca arata foarte bine si este foarte putin sesizabil, drept pentru care inca doua prietene au ales sa isi puna un aparat dentar exact ca al meu. Iar in poze de la o distanta mai mare de jumate de metru este uneori imposibil de depistat dupa cum puteti vedea si voi in pozele mele. E drept ca daca as fi fost de exemplu barbat, probabil ca as fi optat pentru bracketi metalici care sunt mult mai ieftini si i-as fi purtat asa cu o atitudine gangsta, ca pe un soi de grill.
– judecand dupa comentariile si mailurile pe care le-am primit de la cititoare, mi se pare ca cel mai mare impediment pe care il percepe cineva legat de aparatul dentar este impactul vis a vis de viata sociala. Lumea se gandeste ca poate o sa aiba parte de mistorui din partea cunoscutilor, ca nu vor mai avea acelasi succes la persoanele de sex opus si ca in general aparatul dentar va reprezenta un soi de handicap. Din experienta personala pot sa spun ca nu m-am lovit de nicio problema in acest sens si ca probabil am avut parte de mai multe mistouri acum cand mi-am vopsit parul rosu decat dupa ce mi-am pus aparatul. In rest mi se pare ca principala problema e in capul persoanei care poarta aparatul si e legata de atitudinea ei vis a vis de aceasta situatie. Daca o sa va comportati ca si cand aparatul constituie un handicap, asa va vor percepe si persoanele din jur. Cu alte cuvinte … You have to own it!
Daca aveti orice fel de intrebari sau nelamuriri va invit sa imi lasati un comentariu mai jos si voi incerca sa raspund tuturor ca si pana acum.
Buna, si eu am aparat dentar fix si am o problema asemanatoare cu a ta.
Vreau sa te intreb daca ai idee ce este “pigmentarea” aia dintre cei 2 incisivi(dintii din fata), pentru ca si eu am exact lafel ca tine si tot nu-mi pot da seama ce este..
Author
Buna Mihai. In cazul meu pigmentarea este de fapt o umbra cauzata de spatiul dintre dinti. Din cauza faptului ca unul din incisivi are o forma angulara si nu este drept ca si celalalt s-a creat acel spatiu. Alte motive pt pigmentari ar mai putea fi tartru sa carii interdentare care erau invizibile cat timp dintii erau strambi si acum ies la iveala.
In niciun caz nu este vorba de carie la mine, m-am uitat cu oglinda si mai multe..exact asa am si eu spatiul acela foarte mic, oricum nu prea se observa.
Crezi ca se poate face ceva in legatura cu “pilirea” incisivilor pentru “a fii pe acceasi linie”, cred ca intelegi ce vreau sa spun, pentru ca am un dinte milimetric mai mic decat celalant si mi se pare destul de vizibil.
Uite aici o poza sa-ti faci o idee la ce ma refer cand spun “pe aceeasi linie”.
Author
Pilirea dintilor din motive estetice este f comuna si simpla dar in niciun caz nu vrei sa ajungi la rezultatul din poza care arata groaznic. Exista niste standarde estetice, incisivii trebuie sa fie usor mai lungi, urmatorii proportional mai scurti, etc. Toti dintii de sus pe o linie perfect dreapta este efectul clasic de proteza si arata extrem de fals.
Silvia, la ce cabinet ti-ai montat aparatul? Cam la cat se ridica costurile intr-un an si jumatate?
Author
Ale, eu mi l-am motat la Smile Center, la Camelia Szuhanek. Sincer nu am tinut socoteala la cat s-au ridicat costurile pana acum dar pe langa 1800 euro aparatul, au mai fost si activarile lunare fiecare cate 70 RON, deci una peste alta o caruta de bani 😀
Buna, as dori sa stiu unde ti-ai pus acest aparat dentar, m ar interesa contactele doctorului :). Multumesc mult.
Author
Buna Mada, mi-am pus aparatul la Camelia Szuhanek (Smile Center Timisoara)