Acneea este probabil, de departe, cea mai supărătoare problemă a tenului cu care se confruntă atât o mulțime de adolescenți cât și persoane adulte, indiferent de sex. Dificultățile pe care le-am experimentat pe propria piele cu tenul acneic au fost cele care m-au determinat să mă informez temeinic în legătură cu îngrijirea pielii, să citesc studii peste studii și să testez aproape tot ce există sub soare în materie de tratamente pentru acnee.
Aș vrea să pot să vin astăzi, după atâția ani de luptă constantă cu această problemă și să vă spun că am descoperit un tratament sau un produs minune, care vă va rezolva și vouă problemele, dar din păcate nu pot să fac asta. În timp ce pentru unele persoane niște schimbări simple în rutina de îngrijire a pielii sunt suficiente pentru a ține problema sunt control, pentru alții (mă includ aici și pe mine) este mult mai dificil și rezultatele tot nu sunt optime nici cu tratamentele cele mai puternice.
Vorbind de-a lungul timpului cu numeroase persoane care se confruntă cu problemele inerente ale tenului acneic, am ajuns la câteva concluzii importante.
În primul rând am constatat că acneea este o problemă complexă și în majoritatea cazurilor nu este doar o afecțiune a pielii. Componenta hormonală a acneei este destul de cunoscută și investigată de majoritatea dermatologilor, dar pe lângă ea mai există o mulțime de alte componente: genetice, digestive, alergice, emoționale, sau alte aspecte de cele mai multe ori ignorate cu desăvârșire. O abordare holistică a problemei este deci de dorit.
În al doilea rând, atunci când începem o schemă nouă de tratament trebuie să îi dăm măcar vreo 3 luni timp să acționeze înainte de a decide dacă e eficientă sau nu și să nu facem cea mai des întâlnită greșeală în tratamentul tenului acneic și anume schimbarea produselor în fiecare săptămână și goana disperată după noi și noi tratamente care promit marea cu sarea (deși sincer, înțeleg perfect această disperare).
În acest articol voi vorbi exclusiv despre primul pas pe care îl poate face oricine atunci când se confruntă cu o problemă așa supărătoare cum este acneea și anume construirea unei rutine “de bază”, minimalistă, cu produse prietenoase cu bugetul și pe care să le putem folosi cu plăcere zi de zi. După ce reușim să stabilim o astfel de rutină, putem introduce activi și tratamente mai puternice (retinoizi, acizi, peroxid de benzoil, etc.), iar când ceva nu funcționează și problema pare să se agraveze, vom avea mereu această rutină de bază la care să revenim.
Disclaimer:
În general mă feresc să fac recomandări, pentru că efectiv nimeni nu are cum să anticipeze reacția cuiva la un anumit produs și răspunsul fiecărei pieli la același tratament poate fi cât se poate de diferit.
Acneea este o boală cronică și doar un dermatolog are competența necesară pentru a vă recomanda un tratament anti-acneic. Rutina de mai jos este orientativă și se vrea doar un prim pas în direcția potrivită. Ea poate fi maxim o completare, dar nu înlocuiește tratamentul dermatologic. Dacă folosind vreunul dintre produsele de mai jos experimentați reacții neplăcute cum ar fi roșeață, mâncărimi, umflături, etc. vă rog să opriți aplicarea produsului și să vă adresați unui medic dermatolog.
Prețul produselor este orientativ, cel din ziua în care scriu articolul. Cu siguranță se va mai modifica între timp și veți găsi produsele atât mai ieftine cât și mai scumpe în diverse locații, dar nu asta este esența articolului.
Rutina de ingrijire a tenului acneic cu buget redus (200 lei)
Dimineața
1. Curățarea pielii
Dacă ai tenul gras și acneic, probabil că pielea îți secretă destul de mult sebum și peste noapte, așa că cel mai bine este să te speli cu un produs de curățare cât mai blând, cu un pH apropiat de cel al pielii tale (5.5). Încearcă să folosești mișcări blânde și să nu agresezi suplimentar pielea atunci când o cureți, iar la final tapotează ușor tenul cu un prosop mic pe care îl schimbi zilnic. Un astfel de cleanser bun pentru tenul gras este CeraVe Foaming Cleanser, iar dacă tenul tău este mai degrabă normal sau uscat dar totuși acneic, atunci produsul din aceeași gamă, CeraVe Hydrating Cleanser ar fi mai potrivit pentru tine.
Preț: 37 Lei.
2. Tratament
În mod normal, în această etapă se aplică un produs tratament dintre cele “consacrate” pentru tenul acneic, fie că vorbim despre un produs exfoliant pe baza de acid salicilic, fie că vorbim de un produs antibacterian cum este peroxidul de benzoil. Totuși, pentru că știu din experiență că genul acesta de activi cauzează și dese reacții secundare pentru multe persoane sau chiar reacții alergice urâte (mie mi s-a umflat toată fața de la peroxid de benzoil de exemplu), am ales să le omit în această rutină, pentru că vreau să fie una cât mai ușor de urmat și care să pună cât mai puține probleme. După ce simțiți că ați intrat într-un ritm și v-ați obisnut cu o astfel de rutină de bază , puteți introduce pe rând și câte un produs tratament mai puternic, DACĂ acesta v-a fost recomandat de către dermatolog ca fiind potrivit pentru tipul vostru de acnee.
Dar pentru că nu am vrut să omit acest pas complet, am ales totuși un serum cu o concentrație mare de niacinamidă, The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%. Așa cum vă mai spuneam, există câteva studii care menționează rolul niacinamidei în reducerea sebumului și a acneei, iar pe lângă asta mai este și un ingredient antiaging foarte bun. În plus, acest serum mai conține și zinc PCA, un ingredient util și el pentru reducerea sebumului în exces.
Chiar dacă niacinamda este în general foarte bine tolerată, am mai întâlnit persoane care au acuzat o agravare a acneei sau “purging” în timpul folosirii acestui serum. Trebuie să țineți cont că atunci când introduceți orice ingredient activ este posibil să existe inițial o perioada de agravare a problemelor, dar există și persoane cărora pur și simplu nu le priește acest activ.
Preț: 28 Lei
Citește și: Top 3 produse The Ordinary
3. Hidratare + Protecție solară
Pe cât de vitală este protecția solară zilnică pentru orice tip de ten, dar mai ales pentru unul acneic pe care aplicăm tot felul de tratamente puternice, pe atât de misiune imposibilă este să conving pe cineva să folosească o crema decentă cu protecție solară ridicată. Motivele sunt cele cunoscute: textura nasoală, face tenul și mai uleios, alergii la anumite filtre, nu e o bază bună de machiaj, agravează și mai rău acneea, etc. În plus cele cât de cât bunicele sunt scumpe și având în vedere că trebuie să aplicăm o cantitate considerabilă, crema cu SPF se termină mereu cel mai repede.
Am găsit totuși cu chiu cu vai o cremă cu SPF30 (Bioderma Hydrabio Perfecteur) care este în același timp și foarte hidratantă și pe care am făcut-o cadou și a ajuns să fie folosită zilnic chiar și de către persoane greu de convins că protecția solară este ceva imperativ necesar. Are o textură destul de plăcută, intră repede în piele și în general nu agravează acneea. Că și filtre solare conține Avobenzone stabilizat cu Octocrylene, Octisalate și Ensulizole și Dioxid de Titaniu. În plus mai conține ingrediente benefice pielii cum ar fi: glicerină, niacinamidă, arginină sau acid salicilic.
Dat fiind că nu avem acizi puternici fotosensibilizanți sau retinoizi în această rutină, o cremă cu SPF30 este un compromis acceptabil pentru utilizare zilnică, atâta timp cât nu mergem la plajă sau nu petrecem ore în șir în aer liber, caz în care ne trebuie una mai serioasă.
Nu este o cremă ieftină, cu siguranță putem găsi și alternative la jumătate de preț, dar dat fiind că este destul de hidratantă încât nu mai necesită o crema separată pentru hidratare, am considerat că este totuși o afacere bună în contextul acestui experiment cu buget redus.
Preț: 63 lei
Citește și: Cele mai bune creme pentru protecție solară
Seara
1. Curățarea pielii
În cazul în care ne-am machiat peste zi, din păcate cleanserul Cerave nu va fi suficient pentru a îndepărta eficient și machiajul. Ar fi nevoie de ceva suplimentar, un ulei sau balsam de curățare sau măcar o apă micelară, după care la pasul doi să folosim din nou Cerave Foaming Cleanser. Nu am inclus un astfel de produs în rutină că să mă încadrez în buget. Dacă nu obișnuiți să va machiați și nu mai vreți să investiți și într-un al doilea produs, puteți curăța de două ori cu produsul de la Cerave și ar trebui să fie suficient, dat fiind că produsul are surfactanți, deci va înlătura cu succes inclusiv crema cu protecție solară aplicată dimineață.
Dacă doriți să suplimentați bugetul și să adăugați un alt produs de curățare, am scris despre preferatele mele aici: Testaholic Awards. Best Cleansers
Preț: 0 lei (același produs folost în rutină de dimineață)
2. Tratament
Pentru că nu avem totuși șanse să remediem acneea dacă nu aplicăm niciun produs tratament, am ales pentru rutina de seară ingredientul antibacterian care am observat eu că este cel mai bine tolerat de majortatea persoanelor, acidul azelaic. The Ordinary Azelaic Acid 10% este un produs pe care l-am cumpărat până acum de mai multe ori, fiind excelent în special pentru acneea inflamatorie și pentru diminuarea petelor pigmentare care rămân pe piele în urmă leziunilor acneice. Pentru că textura lui siliconată nu se împacă prea bine decat cu creme cu SPF la fel de siliconate, altfel scamosează si nu arată bine machiajul aplicat peste, eu personal îl folosesc doar seara, dar la o adică se poate folosi și dimineața dacă preferați așa. În funcție de gravitatea acneei, produsul poate fi folosit și ca tratament localizat strict pe zonele cu coșuri, dar eu îl folosesc aplicat într-un strat subitre, pe toată fața, evitând zona ochilor și gura, ca și în cazul oricărui alt acid.
Preț: 34 lei
3. Hidratare
O mare greșeală pe care o fac persoanele cu ten gras sau acneic este să evite orice fel de produs hidratant sau să folosească doar geluri și creme matifiante care nu asigură necesarul de hidratare de care orice tip de ten are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. Totuși, persoanele cu tenul gras și/sau acneic ar fi bine să evite cremele foarte ocluzive și să aleagă în schimb creme hidratante pe bază de glicerină, acid hialuronic sau factori naturali de hidratare, cum este și crema The Ordinary Natural Moisturizing Factors. Deși are o textură densă, ea este în general absorbită imediat în piele și nu lasă un film gras la suprafață acesteia. O cremă cât se poate de simplă și cinstită, care nu face nimic miraculos dar asigura exact hidratarea minimală de care are nevoie un ten gras/acneic.
Preț: 27 lei
Total produse: 189 lei.
Citește și: Cele mai bune creme hidratante
Dacă doriți să mai suplimentati puțin bugetul, un alt produs de bază, ieftin și bun, care nu îmi lipsește de câțiva ani din rutină este și sprayul Serozinc de la La Roche Posay. Mai ales acum că a venit vara, pe lângă efectul răcoritor pe care îl are, mai este și calmant pentru ten și reduce în timp secreția de sebum, sau cel puțin asta am constatat in cazul meu.
Și pentru că sunt convinsă că experiențele voastre sunt cât se poate de variate și diferite, îmi puteți lăsa un comment mai jos să îmi spuneți dacă aveți o astfel de rutină “de bază” și care sunt produsele la care va întoarceți mereu pentru îngrijirea tenului acneic. La fel, sunt curioasă care sunt problemele de care vă loviți cel mai des și care au fost tratamentele care v-au ajutat până acum cel mai mult să țineți acneea sub control?
______________________________
Contine linkuri de afiliere si PR samples. Asta nu imi influenteaza cu nimic parerile despre produse. Folosirea linkurilor si codurilor nu implica niciun cost suplimentar pentru tine si e o modalitate prin care poti sustine activitatea acestui blog. Multumesc!
Buna, pot folosi toate aceste produse exact ca in rutina aceasta? Menționez ca nu am mai folosit pana acum produsele acestea deloc.
Author
Rutina este un exemplu pe care fiecare il poate adapta dupa nevoile proprii ale tenului si preferinte. In general este bine sa nu introduci multe produse noi in acelasi timp in rutina, ca sa iti poti da seama in caz ca reactionezi negativ la unul dintre ele. Deci poti introduce sa zicem Cleanserul si crema cu protectie solara, apoi dupa o perioada daca iti merge ok cu ele crema hidratanta si azelaicul sa zicem. As lasa niacinamide ultimul pe care il incerci pentru ca la el reactioneaza unele persoane prin iritatii ale tenului. Sper sa nu fie cazul tau. Bafta!
Eu folosesc asa:
Dimineata:
1. CURATARE: Sebium apa micelara Bioderma (asta imi place cel mai mult) sau uneori Effaclar apa micelara La Roche Posay (parfum putin cam puternic si parca ramane o senzatie lipicioasa pe piele), aplic cu o discheta demachianta suficient de bine imbibata
2. TRATAMENT: Skinoren crema (acid azelaic) – o las sa actioneze 30-60 min. Mi se pare buna, o tolerez bine.
3. HIDRATARE: Mask Hydra Acne. Intra usor si repede in piele, mi se pare ok, putea fi si fara parfum.
4. PROTECTIE SOLARA: FPS 50 La Roche Posay Anthelios Anti shine SAU Bioderma crema colorata Photoderm MAX FPS 50 anti brilliance peaux sensible ( crema colorata o folosesc rar, cam o data pe saptamana)
Seara
1. Curatare: Bioderma Sebium H2O sau Effaclar H2O La Roche Posay sau gelul de cuatare Effaclar La Roche Posay ( gelul il folosesc rar cam de 2 sau maxim 3 ori pe saptamana cand folosesc crema colorata sau fac baie)
2. Tratament: alternativ, prin rotatie, intr-o seara Kurac crema de la Braderm si in alta seara de la Biotrade Pure Skin Exfoliating Tonic (pe o discheta demachianta). Las sa actioneze 30-60 min. Kurac mi se pare putin cam agresiv, poate prea puternic, la primele 3 aplicari am avut reactii adverse, inrosirea, umflarea pielii, senzatie mancarimi. Nu o sa il folosesc pe termen lung. Pure Skin imi place, ustura f putin la aplicare, lumineaza, intinde pielea, elimina punctele negre.
3. Hidratare: Mask Hydra Acne
Ocazional si strict pe inflamatii-pustule solutie preparata in farmacie 5% ACID SALICILIC, 2% OXID DE ZINC, 2% REZORCINA in alcool diluat 100 ml.
Author
Mersi ca ai impartasit cu noi!
Legat de Kurac, este destul de des intalnita reactie pe care o descrii, deoarece contine peroxid de benzoil pe care nu toata lumea il tolereaza bine. Daca il elimini din rutina trebuie sa vb cu dermatologul tau sa gasiti o alta solutie, pentru ca atunci o sa ramai fara activ care prevenie eficient acneea. Un exfoliant mai bland si formulat cu mai putini iritanti decat Pure Skin te-ar putea ajuta de asemenea sa tolerezi mai bine si restul tratamentului.
Eh, greu și cu dermatologii… acneea mea e o formă ușoară, inflamatorie. La controlul de 4 săptămâni de tratament mă plângeam puțin că mai am iritații, roșeață, mâncărimi, că e prea puternic tratamentul topic. Acum la fix 6 săptămâni cu tratamentul de mai sus m-am pricopsit cu o dermatită iritativă și xeroză cutanată. Dermatologul mi-a sistat tratamentul pentru o săptămână și am rămas dimineața și seara pentru curătare cu Effaclar apă micelară, hidratare cremă Avene Tolerance Control și emulsia Mask Hidra Acne. După săptămâna asta reintroduc Skinorenul dimineața pentru 7 zile, iar după încă 7 zile reintroduc și Kuracul seara. Și apoi mai vedem dacă reintroduc și Pure Skin Exfoliating Tonic sau alt exfoliant.
Intern iau Lactiferon Derma (Zn+Cu+Niacină) cps/zi.
Intre timp am mai fost la un nou control la dermatolog , posibila asa zisa dermatita a fost oscilanta, dupa 11 zile mi-a reaparut o noua dermatita bubite rosii iritatii. Nu stie exact nici dermatologul ce e, poate fi ciuperca sau nu sau altceva.
Am ramas pt curatare dimineata si seara cu apa micelara Effaclar sau Bioderma Sebium.
Ca tratament dimineata Skinoren, iar seara o solutie preparata in farmacie: acid salicilic, tagremin, ketocozanol, alcool diluat.
Pt hidratare Mask Hidra Acne si/sau Avene Tolerance Control.
Intern mi-a prescris 10 zile antibiotice clindamicina cate 600 mg dimineata si seara, cu protectie Fluconazol si Linex forte.
Am platit 200 lei la farmacie.
Cred ca o sa renunt cel putin temporar la apa micelara Effaclar si Mask Hidra Acne.