fbpx

Comenzi iHerb prin DHL Express: Experienţa mea

comenzi DHL iHerb Romania

De la ultima postare pe care am făcut-o legat de schimbările iHerb în ceea ce priveşte transportul, situaţia s-a mai modificat de cel puţin trei ori şi toţi clienţii iHerb au acumulat multe frustrări în acest răstimp pentru tarifele de transport se schimbau după un algoritm atât de ciudat încât nici măcar cei de la iHerb nu au ştiut multă vreme explice ce se întâmplă. Pe scurt, un haos şi multă panică, “Haoleu, ce ne facem? Cum mai comandăm? De unde ne mai luăm doza de ierburi?”, etc.

Între timp situaţia s-a mai lămurit cât de cât şi în postarea de astăzi va voi povesti cum am reuşit fac de atunci mai multe comenzi pe iHerb, beneficiind de un timp de transport redus şi de tarife rezonabile.

În această postare:

 • Cum se calculează mai nou transportul pe iHerb.com?
 • Shipping Savers
 • Metode de transport disponibile pentru comenzile iHerb
 • Comenzi prin DHL Express din afara UE – Experienţa mea

 

Cum se calculează mai nou transportul pe iHerb.com?

Puteţi uitaţi tot ce am spus în articolul trecut despre cum se calculează transportul pentru iHerb a schimbat iar placa la 180 de grade. Algoritmul curent nu este deloc transparent şi ţine cont de o mulţime de variabile, printre care volumul coletului, greutatea produselor, costul total, etc.
Ca fie treburile şi mai complicate, iHerb a introdus şi aşa numitele produse “Shipping Savers“. Pe scurt, veţi observa sub costul anumitor produse eticheta “Shipping Saver” şi dacă le veţi adăuga în coş veţi observa ele scad costul total al transportului, mai mult sau mai puţin, în funcţie şi de celelalte variabile.

transport_iherb_shipping_savers
Iată câteva exemple de astfel de produse pe care le-am şi încercat şi mi se par foarte foarte bune, în cazul în care nu aveţi idee ce mai adăugaţi în coş:

(Lista cu produsele Shipping Savers e posibil se modifice în viitor, deci îmi cer scuze dacă la data la care citiţi acest articol unele nu vor mai corespunde)

Metode de transport disponibile pentru comenzile iHerb

 • Global MailÎn continuare aceasta rămâne cea mai bună variantă atunci când vreţi comandaţi produse cu o valoare totală mică sau când aveţi un colet mai greu dar cu produse ieftine. Pentru această opţiune, pachetele ajung la Poşta Vamală de care aparţineţi şi e posibil dureze oricât între două săptămâni şi două luni (eu am primit un colet după două luni şi o săptămână!). În ultima lună însă, câteva persoane au început primească din nou coletele prin Global Mail la poşta de cartier, deci poate există ceva ceva speranţă ca lucrurile revină poate la situaţia premergătoare tuturor schimbărilor, când toată lumea comanda exclusiv prin Airmail şi era tare mulţumită. Nu mi face prea multe speranţe însă. O noutate ar fi acum puteţi urmări unele colete şi după intrarea lor în ţară şi la oficiile vamale din unele oraşe treburile au început fie mai organizate şi se mişte treaba ceva mai rapid.
 • UPS – Serviciile UPS sunt foarte bune, le-am folosit destul de mult înainte de ultima schimbare de algoritm pentru la colete mari reuşeam mereu obţin transport rezonabil prin UPS. Pachetele veneau super repede, uneori în 4-5 zile şi plăteam TVA direct la curierul care îmi aducea pachetul, fără alte complicaţii. În plus, îmi calculau mereu 9% TVA indiferent de produsele din pachet, deşi pentru cele cosmetice ar fi trebuit îmi ia 19%. După ultima schimbare însă, transportul prin UPS a devenit incredibil de scump pentru marea majoritate a coletelor mele. Se poate încă reduce transportul cu UPS până la preţuri rezonabile gen 20-30 lei şi uneori chiar mai puţin, dacă aveţi o comandă mare ca preţ, mică la greutate şi destule produse Shipping Savers în coş. Probabilitatea este însă destul de mică şi în general ar presupune cumpăr produse de care nu am nevoie doar pentru a scadea costul transportului.
 • DHL Express – Ultimele trei comenzi le-am dat tot prin serviciul DHL şi contrar aşteptărilor şi a tot ce am citit pe internet, am avut de fiecare dată o experienţă pozitivă. Dar pentru până a ajunge poţi comanda prin DHL trebuie urmezi nişte paşi, voi detalia mai jos separat toată procedura.

comenzi_iherb_DHL_EORI

 

Comenzi prin DHL Express din afara UE – Experienţa mea

Pasul 1: Obţinerea numărului EORI
În primul rând, pentru a comanda prin DHL din afara Uniunii Europene, trebuie faceţi rost de un număr EORI, înainte de a plasa comanda de preferinţă, pentru a-l avea la îndemână şi ca nu plătiţi zile de depozitare celor de la DHL până îl obţineţi!
Numărul EORI este un număr unic (echivalent cu CNP-ul pentru persoane fizice) pe care trebuie îl primiţi de la autoritatea vamală după înregistrarea în sistem, pentru a putea face operaţiuni gen import de produse din afara UE. Chiar dacă în cazul iHerb aceste produse sunt pentru uz personal, DHL va cere acest EORI pentru a putea plătiţi TVA-ul aferent, iar în caz contrar vor percepe ei o taxă de 100 LEI pentru a face formalităţile vamale în locul vostru. O taxă absolut aberantă şi pe care trebuie evitaţi o plătiţi cu orice preţ.

Şi pentru trăim în România şi software-ul autorităţii vamale a fost făcut probabil de nişte neaveniţi care au câştigat cine ştie cum o licitaţie şi n-a mai fost updatat de prin anul 2000, operaţiunea de solicitare a acestui număr EORI este atât de complicată încât cel mai simplu e călătoreşti înapoi în timp şi foloseşti un Pentium II, altfel nu ai nicio şansă.

Edit 2019: Aparent numarul EORI se obtine acum completand cererea de pe ACEST LINK si ar trebui sa mearga mai usor ca in trecut.

Din momentul în care ai completat cererea şi ai trimis-o pe mail către autoritatea vamală din oraşul tău, treburile se mişcă foarte repede şi ar trebui ai numărul EORI a doua zi pe mail.

Pasul 2: Completarea documentelor pentru DHL
După ce dai comanda pe iHerb şi selectezi transportul prin DHL, cineva de la DHL te va contacta pe mail (în general a doua sau a treia zi) şi îţi va cere alegi una din cele două opţiuni: fie le furnizezi numărul EORI, fie le plăteşti lor comisionul de 100 lei. Tot în acel mail ţi se va cere descarci şi completezi o declaraţie pe proprie răspundere unde trebuie scrii valoarea coletului şi faptul produsele sunt pentru uz personal. Această declaraţie trebuie o ataşezi la Reply-ul pe care îl dai acelui mail, împreună cu factura descărcată din contul tău iHerb aferentă comenzii respective, o copie după CI şi numărul EORI primit de la autoritatea vamală. Am înţeles e posibil trimită chiar cei de la DHL factura şi ceară scrieţi în dreptul produselor traducerea în limba română pentru fiecare produs în parte. Ce îi interesează este ştie în ce categorie îl încadreze pentru taxare, deci scrieţi pur şi simplu “şampon X”, “crema Y”, “supliment alimentar cu calciu Z” şi tot aşa.

Pasul 3: Plata TVA-ului
După ce ei vor verifica documentele trimise, vei primi un alt mail cu suma pe care trebuie o plăteşti pe post de TVA şi numărul de cont al Trezoreriei, către care trebuie faci plata. Ţine minte se calculează 9% TVA pentru produsele alimentare & suplimente şi 19% TVA pentru produsele cosmetice. DHL-ul calculează TVA de cele mai multe ori chiar şi pe valoarea transportului. După ce obţii contul Trezoreriei, vei face o simplă plată online cu suma indicată de către cei de la DHL, din Online Banking dacă ai, sau deplasândute la o bancă şi făcând un ordin de plata dacă preferi aşa. Pentru o valoare a TVA-ului mai mică de 5 Euro se va sări peste acest pas şi vei plăti TVA-ul direct la curier, când îţi va aduce coletul.

Sugestii:

Eu fiind din Timişoara pot spune nu am avut probleme cu solicitări aberante din partea DHL până acum, dar am auzit multe multe poveşti de groază de la oameni din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, etc. Am auzit destul de des cei de la DHL au refuzat le predea coletul dacă pe factură apărea transportul zero Lei, de exemplu. Mai nou însă am constatat orice combinaţie de produse adaugi în coş, trasportul prin DHL Express nu scade sub 8 lei, deci posibil cei de la iHerb fi rezolvat problema în acest mod.
nu fiu înţeleasă greşit, nu spun aici în Timişoara este crema DHL-ului şi în rest doar incompetenţi, spun doar eu personal de trei ori am avut noroc nimeresc bine şi nu am probleme. ţineţi însă cont eu probabil am avut parte de excepţii şi feedbackul general legat de serviciul clienţi de la DHL este cât se poate de prost.

Ce puteţi face pentru a minimiza riscul de a enerva cu DHL? Asiguraţi aveţi EORI înainte de a da comanda şi evitaţi situaţia în care iese transporul zero pe factură. Dacă primiţi mailuri indescrifrabile puneţi mâna pe telefon şi cereţi vorbiţi cu cineva competent.

După ce treceţi prin tot tămbălăul cu DHL o dată, veţi vedea nu e chiar aşa alambicat precum pare la prima vedere şi a doua oară vi se va părea foarte uşor. Dacă însă nu vreţi complicaţi, transportul prin Global Mail rămâne în continuare o opţiune solidă.

O altă sugestie pentru a face coletele de pe iHerb devină cât mai rentabile ar fi asociaţi cu mai multe persoane şi daţi o comandă de grup. Aveţi grijă însă dacă depăşiţi valoarea totală de 150 de euro veţi plăti şi taxe vamale pe lângă TVA! Eu comand mereu împreună cu două trei prietene şi ne iese super convenabil transportul mereu, aproape gratuit.

Chit nu îmi plac schimbările fără sens, mai ales când nu sunt clar în avantajul meu, pot spune la comenzi pe iHerb nu renunţ pentru sunt în continuare cea mai convenabilă sursă pentru suplimente şi o mulţime de produse cosmetice pe care fie nu le găsesc în altă parte fie le găsesc la preţuri mult mai mari. Aşadar eu am hotărât adaptez cumva schimbării şi găsesc soluţii de compromis, iar DHL Express este o soluţie bună pentru mine momentan.

Dacă ai comandat în ultimul timp pe iHerb, lasămi un comentariu mai jos şi spune-mi ce metodă de transport ai ales şi ce experienţă ai avut!

Save

Save

Save

Save

___________________

Contine linkuri de afiliere si PR samples. Asta nu imi influenteaza cu nimic parerile despre produse. Folosirea linkurilor si codurilor nu implica niciun cost suplimentar pentru tine si e o modalitate prin care poti sustine activitatea acestui blog. Multumesc!

Follow:

10 Comments

 1. April 11, 2017 / 10:17 am

  Hello!

  Poate ajuta pe cineva treaba asta.
  Prin DHL Express a durat 3 zile sa ajunga coletul in tara si deja suntem in a 9-a zi de cand se afla in stadiul de vamuire. EORI am obtinut usor dupa ce jumatate de zi am tras de calculator in sus si in jos sa pot completa afurisita de cerere, iar cei din Vama Galati s-au miscat exemplar: 4 ore de la depunerea cererii intr-o vineri pana la emailul dorit. Am sunat la DHL ieri, in a 8-a zi, si mi-au zis ca este in inspectie fizica, deci cred ca l-au deschis si l-au verificat, banuiesc ca o fac prin sondaj.
  Ce-i drept nu ma grabesc dar e un pitic acolo in spate care se gandeste ca daca sustrag ceva din pachet, daca, daca, daca… plus ca mi-e un pic teama sa nu imi arunce cu taxe de magazinaj desi am raspuns la mailurile lor in cateva ore cu documentele solicitate.
  Anyway, multumiri pentru ce faci aici cu blogul acesta! Keep it up!

  • April 12, 2017 / 8:19 am

   Mersi mult pentru feedback. In Timisoara nu am avut niciodata probleme sa se miste asa greu cei de la vama, nu pricep de ce in restul oraselor dureaza asa mult. Eu as pune mana pe telefon si as suna direct omul de la vama care mi-a trimis mailul (la mine sunt datele de contact in semnatura din mail) si l-as intreba care e faza, mai au nevoie de vreun document, cat poate sa dureze sa inspecteze un colet?

   • April 13, 2017 / 3:12 pm

    Am sunat la ei si mi-au zis ca dureaza cat dureaza. Probabil inspectia se face prin sondaj si, fiind ditamai centrul vamal, au avut ceva colete de verificat, cu sarbatorile ce urmeaza sa vina… Intre timp a venit coletul si totul e ok.
    Anterior comenzii acestea am mai luat de la ei cu UPS, tot dupa ce am citit un articol de-al tau, si acela a venit in 5 zile cu plata TVA-ului la curier. Dar acum diferenta de pret la shipping ar fi fost de mai mult de 100 de lei, si am zis ca merita oarecum efortul cu EORI si “stresul” cu hartogaraia…

    • April 15, 2017 / 7:19 am

     E bine ca a venit totusi. Tocmai am primit si eu ieri un nou colet prin DHL, a durat 7 zile lucratoare de cand am comandat. Nu le-am trimis nicio traducere, nu mi-au cerut, am trimis doar factura din contul iHerb. Deci eu momentan sunt f multumita de cum merge prin DHL cel putin aici in Timisoara.

 2. Adina
  July 31, 2017 / 11:17 am

  Buna.

  Unde as putea gasi exemplar cu cererea pentru obtinere nr. EORI? Am cautat pe net, dar nu am gasit! Cererea trebuie trimisa la adresa de e-mail aferenta biroului vamal?

  • August 12, 2017 / 3:33 pm

   Buna, cererea trebuie completata direct pe site-ul vamii: https://www.customs.ro/e-customs/eori
   si este cam dificil pentru ca are niste probleme tehnice majore. Cauta grupul de Facebook iHerb Romania si acolo poti afla mai multe detalii daca vrei sa o faci singura. Exista si firme pe internet care pot face operatiunea pentru tine si costa in jur de 100 lei.

 3. Monica Sasu-Hubner
  December 8, 2017 / 7:08 am

  Salut! De mare ajutor blog-ul. Păcat ca nu l-am descoperit ÎNAINTE de a ma izbi de minunăția ce înseamnă DHL+eori. DHL simplu, cu comenzi al căror TVA nu depășește 25ron (adică sa pot sa deleg DHL sa se ocupe de plata datoriilor mele către vama, scutita fiind de plata comisionului), e parfum. Prompți, amabili. Doar ca m-am incapatanat sa nu dau suta aia de lei și m-am aventurat sa obțin cod EORI pe persoana fizica. Am mers la serviciul vamal și i-am rugat sa îmi facă ei înscrierea pe acea aplicație care pare sa dateze de pe la începuturile Internetului. Și am primit codul a doua zi. Însă, in emailul in care mi se transmitea codul, era trecută și o valabilitate pt acesta (din 23.11 in 23.11 😳). Iar la tine aici am citit ca odată obținut, e valabil oricât. Ai verificat informația asta, sau este vorba de o procedura diferită de obținere a codului? As putea sa sun la ei, prefer sa învăț și din experiența ta, totuși. Mulțumesc

  • December 18, 2017 / 7:49 pm

   Hello,
   Scuze ca am observat abia acum mesajul. EORI odata ce l-ai obtinut ramane valabil, eu nu am primit in mail nicio data de valabilitate atasata lui. Daca nu esti sigura ce e cu ea, cred ca poti da un telefon la oficiul vamal din orasul tau si sa ii intrebi mai exact.
   Bafta!

 4. Adina
  November 12, 2020 / 1:05 pm

  E corect sa iti calculeze tva și ptr transport? Eu asa am pățit cu dhl.

  • silvia
   Author
   November 12, 2020 / 2:35 pm

   Daca ma intrebi pe mine nu, dar am patit si eu si decat sa ma cert 10 ani am platit ce dracu sa fac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.