Daca nu ai habar ce inseamna “contouring” si nu ai fost niciodata socata (pozitiv sau negativ) de efectele sale, inseamna ca fie nu esti deloc interesata de machiaj in general, fie ai crezut ca madam Kim Kardashian se trezeste aratand ca in poze in fiecare dimineata.
Machiajul pentru conturarea si corectarea formei fetei este poate una din cele mai spectaculoase tehnici de makeup si a atins in ultima perioada asa un grad de popularitate incat Sephora a decretat anul 2015 “The Year of the Contour”. Pentru ca internetul a fost inundat de imagini cu transformari spectaculoase de genul acestora (click), multa lume traieste acum cu impresia ca daca nu iti ascuti pometii pana cand pare ca poti taia pe cineva cu ei sau nu iti corectezi forma nasului, machiajul nu este complet.
Sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt impotriva machiajului de acest tip sau a machiajului in general, ba din contra! Dar ca si in orice alt domeniu, extremele nu sunt deloc sanatoase si daca nu tii cont si de context risti sa cazi in ridicol (click).
5 idei gresite legate de machiajul pentru conturarea fetei
1. Cu cat mai sculptat cu atat mai bine
Ce nu iti spune nimeni in toate tutorialele de machiaj pentru conturarea fetei este ca trasaturile rotunde si pline te fac sa arati mai tanara decat trasaturile exagerat de ascutite, scobite si sculptate. Am observat spre exemplu ca toata lumea recomanda sculptarea si inaltarea pometilor ca parte a machiajului, ca si cum ar fi ceva esential si care se potriveste oricarei forme a fetei. Ei bine in cazul meu, pentru ca am in mod natural pometii bine definiti si trasaturi ascutite, exagerarea lor nu face decat sa ma imbatraneasca si sa imi dea o alura de “drag-queen”.
2. Conturingul este o etapa obligatorie a machiajului
E drept ca un contouring discret folosind pudra mata mai inchisa la culoare si un iluminator pot imbunatati semnificativ un machiaj daca sunt aplicate corect, dar asta nu inseamna ca este o etapa obligatorie, mai ales daca vorbim de machiajul de zi cu zi. Daca ne referim insa la conturul umed sau lichid al fetei folosind doua sau mai multe tonuri de corector/fond de ten, atunci treaba sta exact invers. Mai precis, acest tip de contouring ar trebui folosit doar pentru ocazii speciale sau pentru sedinte foto, unde chiar este nevoie de o conturare mai puternica, caci blitzul in special are tendinta de a sterge si aplatiza trasaturile fetei. In plus un astfel de machiaj este unul foarte incarcat care nici nu se vede natural la lumina zilei si nici nu lasa pielea sa respire. Cand folositi aceasta tehnica trebuie sa va asigurati ca v-ati demachiat ulterior cu mult mai multa atentie decat o faceti de obicei.
3. Poti face contouring cu orice fel de pensule
Chiar daca nu e necesar sa investeti o avere in tot felul de pensule pentru contouring, mai ales daca esti incepatoare sau nu o faci prea des, exista mai multe aspecte de care ar trebui sa tii cont pentru un rezultat decent. In primul rand marimea pensulei se alege in functie de marimea fetei. Daca ai o fata mica si folosesti o ditamai pensula evident ca nu poti avea nicio precizie si machiajul final va arata oarecum murdar. Daca in schimb ai zone unde ai nevoie de precizie si sa trasezi linii fine cum ar fi la nas, evident ca trebuie sa alegi o pensula mai mica. Un alt criteriu de selectie ar fi ca pensulele sintetice sunt mai bune atunci cand folosesti produse crema iar pensulele naturale sunt mai potrivite pentru produsele pudra.
4. Exista o forma ideala a fetei
Daca fata ta nu este perfect ovala nu inseamna ca este ceva in neregula cu ea, ba din contra! Incerc sa mi le imaginez pe Kate Moss sau Reese Whiterspoon cu o fata perfect ovala si imi dau seama ca si-ar pierde tot farmecul si ar arata extrem de banal. Asta nu inseamna ca nu poti sa iti evidentiezi sau corectezi anumite trasaturi prin machiaj in limitele bunului simt si atata timp cat scopul nu este sa arati de nerecunoscut sau sa te incadrezi intr-un sablon. Fiecare fizonomie este unica si daca am fi toti cu trasaturi perfect simetrice si fete ovale cred ca ar fi super plictisitor.
5. Machiajul pentru conturarea fetei este usor si oricine il poate realiza
Stiu ca uitandu-te la doua tutoriale pe Youtube si 3 poze pe Instagram poti avea impresia ca esti deja makeup artist, dar realitatea sta putin altfel. Contouring-ul chiar nu este usor, ba as zice ca este al dracului de greu de realizat corect chiar si de catre un profesionist. Eu personal recunosc ca sunt destul de temelie la capitolul acesta, dar pentru ca cei de la pensulemachiaj.ro mi-au facut cadou un set de pensule Fraulein38 pentru contouring, m-am jucat putin cu ele si chiar m-a prins microbul. Am decis ca musai trebuie sa imi imbunatatesc skillul pentru ca tehnicile de conturare a fetei chiar pot avea rezultate impresionante.
Impreuna cu pensulele Fraulein am primit si doua palete, una cu 15 nuante de corector si una cu 6 nuante de blush si pudra. Imi par a fi niste produse foarte bune pentru cineva incepator intr-ale contouring-ului asa ca mine, care isi doreste sa experimenteze fara sa investeasca o avere in directia asta. Preturile sunt rezonabile mai ales in perioada aceasta cand puteti beneficia de reduceri substantiale.
Pensulele imi plac chiar foarte mult, sunt numai bune pentru produse lichide sau cremoase, iar una din ele chiar o folosesc deja frecvent in machiajul de zi cu zi pentru a-mi uniformiza concealerul pe care il aplic in zona din jurul ochilor. Nuantele de corector au atat subton roz cat si subton galben si exista si o nuanta sidefata printre restul care sunt mate, pentru highlighting. Daca ai insa multe imperfectiuni, cicatrici postacneice, pori dilatati, etc. te sfatuiesc sa faci ca mine si sa te rezumi la texturile mate. Exista in paleta inclusiv un corector verde care are rolul de a atenua zonele cu roseata accentuata, precum si un corector roz care da luminozitate unui ten cenusiu.
Iata si rezultatul unei sesiuni de contouring folosind pensulele Fraulein si paleta de corectoare.
Am exagerat putin de dragul demonstratiei ca sa se vada ce am facut, dar daca nu va dati seama din poza va spun exact: corector mai inchis la culoare pe pista de decolare (aka frunte), sub pometi si pe partile laterale ale nasului si corector mai deschis la culoare sub ochi, pe mijlocul nasului si intre sprancene, pe lateralele maxilarului si deasupra buzei superioare. Ar mai fi fost necesar niste fard de obraz de care eu am uitat complet pentru ca eram prea concentrata cu contouringul. Daca a iesit ceva decent sau nu, judecati voi. Cert e ca nu sunt vreo experta, deci cu ustensile asemanatoare cred ca oricine poate ajunge macar la rezultatul acesta. Marturisesc totusi ca nu e un machiaj pe care l-as purta zi de zi, poate doar asa pentru poze sau evenimente speciale. Ideea este ca va incurajez sa experimentati fara teama si sa decideti singure daca machiajul pentru conturarea fetei e pentru voi sau nu. Makeup should be fun!
As vrea sa aflu si parerile voastre vis a vis de conturarea fetei: sunteti pro sau contra? Daca folositi aceasta tehnica ce pasi urmati si ce produse utilizati?
Sunt in categoria “pro” contouring, desi nici eu nu sunt foarte priceputa la acest capitol. De cele mai multe ori ma rezum la aplicarea unui iluminator pe pometi, nas si frunte (dar usurel, nu atat de mult incat sa ma asortez cu bradul de Craciun).
Pana acum am follosit doar produse pudra pentru asta, dar in curand am sa icnerc si cu produse lichide pentru ca am primit niste mostre de la Benefit (de hilighter lichid) pe care abia astept sa le testez 🙂