Bleky. Mie nu-mi place peisajul, nu vreau sa vad zapada.
Ka, deci pana la urma, semestrul e la fel de lung (in saptamani) si aici ca si in Germania, doar ca aici e mai compact. La noi si sesiunile sunt de 2 saptamani, nu o luna, cum era in tara. Daca n-ai invatat in timpul semestrului, esti screwed. Oricum, nota de la examen nu e 100% nota finala, se ia in considerare toata activitatea din timpul semestrului: assignments, proiecte, prezentari, teste, midterms. Eu zic ca raman cu mai multe asa, ca noi bagam tare cateva zile inainte de examen, apoi "stergeam" cu alcool, sa facem loc informatiei pentru urmatorul examen.
Cat despre platit, are si pros si cons (ca toate de altfel). Aici cel putin e foarte bine pus la punct, se ia credit studentesc cu dobanda mica si care acopera tuition fee, costurile vietii, carti si care se plateste dupa ce ai inceput sa lucrezi (sau vreo 6 luni dupa terminarea facultatii, nu stiu exact), este o rata destul de mica pe luna, iar daca ai note mari te scutesc de o parte din credit, plus ca se mai schimba partidele la putere si cateodata mai decid unii sa mai ierte un anumit procent din creditele de student. In opinia mea nu prea se pierd valori din cauza asta, pentru ca pana la urma, majoritatea isi platesc singuri studiile (sau o parte macar). Noi am reusit sa acoperim totul pana acum pentru Vlad si va fi ok si anul viitor. Masterul cred ca va trebui sa si-l plateasca daca vrea sa-l faca.
Bineinteles ca daca putem, ajutam si acolo, dar vine si Catalin din urma, iar la el va fi aproape dublu fata de Vlad. El va trebui sa contribuie dupa anul 2, din banii pe care-i face in semestrele de co-op.
Acum, avantajul populatiei din faptul ca facultatea se plateste (aici e subventionat 2/3 de guvern, in State nu e nimic) este ca platesc impozite mai mici in general, iar cine are copil, n-are decat sa stranga bani daca-l vrea cu facultate si fara datorii.
Frisky
multa sanatate.
L.E. Acum am vazut ca ati spus ca vi se pare aberant sa platesti o viata credite luate pentru scoala. Asa pare la prima vedere, dar eu am vorbit cu mai multi si se pare ca le convine, ca doar ar putea sa dea mai multi bani, sa scape de ele, dar nu platesc nici cand ajung deja la salarii mari (mi se pare au o rata undeva la $200-300/luna) pentru ca asa cum am spus, dobanda e mica, si daca asteapta suficient, mai sunt iertati de o parte din datorii.
Plus ca am inteles ca creditul pentru scoala nu se ia in considerare la credit history... deci n-au nici un avantaj sa-l plateasca prea repede.
Acum, normal ca noi gandim altfel, ca nu vrem sa-i vedem cu datoria aia atarnand de gat, dar daca te uiti un pic si din partea celalalta, parca nu e chiar asa rau. Eu fac pe avocatul diavolului acum.