Author Topic: O istorie diferita  (Read 4436 times)

Hil

 • Membru fondator
 • fabulous
 • Posts: 8378
O istorie diferita
« on: February 15, 2010, 17:05:58 PM »
Am primit cele de mai jos in email, marturisesc nu am citit rand cu rand, o voi face, insa e un text care te pune pe ganduri.
Un nepot, licean, spune ca profesorul lui de istorie a argumentat parerea potrivnica la cele scrise mai jos cu ''eh, asta-i propaganda nationalista''


O istorie a noastra un pic diferita de ce ni s-a predat...
 
"....M-am întrebat de multe ori care este motorul schimbărilor pozitive într-o societate și trebuie să recunosc că de cele mai multe ori sunt tinerii, care refuză să accepte un adevăr relativ, mincinos, contestabil.
Ei sunt cei ce nu sunt legați de interese politice ori religioase de moment,ei sunt cei ce caută un adevăr absolut.... Deci pe ei îi îndemn să-și întrebe profesorii de istorie și de limba română:
Cât la sută din Dacia a fost cucerită de romani?
Și dacă profesorul știe răspunsul: 14 % din teritoriul Daciei (care se întindea de la vest la est, de la lacul Constanța-Elveția de azi și până dincolo de Nipru).

Urmează altă întrebare:
   Câți ani au ocupat romanii acei 14% din teritoriul Daciei? Și dacă profesorul va răspunde: numai 164 ani, atunci puteți merge la următoarea întrebare: soldații "romani" chiar veneau de la Roma și chiar erau fluenți în limba latină ?
Aici le va fi și mai greu să vă răspundă, căci acei soldați "romani" vorbeau orice limbă numai latina nu!
Cohortele aflate pe pământul Daciei cuprindeau soldați din diferite părți ale imperiului roman, uneori foarte îndepărtate.
Găsim Britani din Anglia de azi, Asturi și Lusitanieni din peninsula Iberică, Bosporeni din nordul Mării Negre, Antiocheni din regiunile Antiochiei, Ubi de la Rin , din părțile Coloniei, Batavi de la gurile acestui fluviu, Gali din Galia, Reți din părțile Austriei și Germaniei sudice de azi, Comageni din Siria, până și Numizi și Mauri din nordul Africii (C.C.Giurescu, Istoria Romanilor, I, 1942,p.130).

Și ultima întrebare:
       Cum a fost posibil ca într-un așa de scurt interval istoric TOATĂ populația Daciei să-și uite limba și să învețe o limbă nouă, limba latină, de la niște soldați "romani" care nici ei nu o vorbeau?
       Când toate popoarele civilizate din lume inițiază, desfășoară și promovează valorile istorice care le îndreptățesc să fie mândre de înaintașii lor, găsim opinia unor astfel de "adevărați români", care, nici mai mult, nici mai puțin, spun despre formarea poporului daco-român:
"soldații romani au adus femeile și fetele dace în paturile lor și așa s-au născut generații de copii, care învățau numai limba latină de la tatăl lor, soldatul "roman"...
       Cum or fi venit ele din Moldova de azi, din Basarabia, de pe Nistru, Bug și de pe Nipru, acele soții și fete de traco-geți și carpi, de la sute și sute de kilometri depărtare ca să fie "fecundate" de soldații "romani"?
       După părerea stimabililor, femeile daco-gete erau și "curve", ba chiar și mute, nefiind în stare să-și transmită limba strămoșească copiilor lor! Cât despre noi, urmașii lor, cum ne-am putea numi altfel decât "copii din flori" apăruți dintr-o aventură amoroasă a întregii populații feminine daco-gete, la care masculii autohtoni priveau cu "mândrie", așteptând apariția "sâmburilor" noului popor și grăbindu-se, între timp, să învețe cât mai repede și mai bine noua limbă, limba latină , când de la soții, când de la fiicele lor (iubite ale soldaților romani cuceritori) ba chiar și direct, de la soldații romani năvălitori ce le-au înjosit căminele...
La Centrul Cultural Român, pe data de 26 octombrie 1999, am aflat de la o altă somitate, de origine română, prof.dr. în arheologie Ioan Pisso, că dacii au învățat latina , de la romani, prin băile de la Sarmisegetuza lui Traian!
      
De ce prin băile romane și de la niște soldați cam fără haine pe ei? Nu prea știu ce a vrut să spună stimabilul profesor din Cluj despre bărbații daci, dar cred că nici un român, nici măcar în joacă, nu are voie să facă o astfel de afirmație decât dacă... de fapt tot dânșii ne spun că ne tragem din "doi bărbați cu... brațe tari"! Astfel de declarații "istorice" te fac să-ți dorești să fii orice, numai român nu!  Domnilor , Dacia a fost cotropită de romani în proporție de numai 14% și pentru o perioadă istorică foarte scurtă, de 164 de ani. 86% din teritoriul Daciei nu a fost călcat de picior de legionar roman. Este greu de crezut că într-o așa de scurtă perioadă istorică, dacii să fi învățat latina , fără ca pe 86% din teritoriul lor să-i fi întâlnit pe soldații romani. Dar dacă nu de la romani au învățat dacii latina , atunci de la cine?- se întreabă aceiași demni urmași ai lui Traian?

       Herodot ne spune că, cel mai numeros neam din lume, după indieni, erau tracii. Iar Dio Casius ne spune și el: "să nu uităm că Traian a fost un trac veritabil. Luptele dintre Traian și Decebal au fost războaie fratricide, iar Tracii au fost Daci". Faptul că dacii vorbeau " latina vulgară", este "un secret" pe care nu-l știu numai cei ce refuză să-l știe.
       "Când sub Traian romanii au cucerit pe daci la Sarmisegetuza n-au trebuit tălmaci, afirmă Densușanu și asta schimbă totul. Deci, dacii și romanii vorbeau aceeași limbă!"
Dacă astăzi se consideră că 95% din cunoștințele acumulate de omenire sunt obținute în ultimii 50 de ani, să vedem cum și noțiunile noastre despre istoria poporului daco-român pot evolua. Când nu de mult s-a publicat teoria evoluției speciei umane în funcție de vechimea cromozomală, s-a ajuns la concluzia că "prima femeie" a apărut în sud-estul Africii.
       Următorul pas uriaș a fost în nordul Egiptului, iar de aici, în Peninsula Balcanică. Când profesoara de arheologie lingvistică Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles, California, a început să vorbească despre spațiul Carpato-dunărean ca despre vatra vechii Europe, locul de unde Europa a început să existe, am fost plăcut surprins și m-am așteptat ca și istoricii noștri să reacționeze la fel. Dar, din partea lor am auzit numai tăcere. Când profesorii Leon E. Stover și Bruce Kraig în cartea "The Indo-European heritage", apărută la Nelson-Hall Inc., Publishers, 325 West Jack son Boulevard, Chicago , Illinois 60606 , vorbesc la pagina 25 despre Vechea Europă a mileniului 5 î.d.H., care-și avea locul în centrul României de azi, să nu fim mândri? Când studiile de arheologie moleculară ne îndreptățesc să ne situăm pe primul plan în Europa ca vechime, nu-mi este ușor să le răspund unor persoane care nu citesc nici ceea ce spun inteligent alții despre noi și nici măcar ce scriu eu. Studii impecabile cromozomale, la nivel de mitocondrie, folosind PCR (polimerase chain reaction), pot determina originea maternă a unor mumii vechi de sute și mii de ani.

     Teoria genoamelor situează spațiul carpato-dunărean ca fiind, nici mai mult nici mai puțin decât, locul de unde a început Europa să existe, locul unde acum 44.000 de ani sosiseră primele 3 Eve și primul Adam.... Când am scris "Epopeea Poporului Carpato-dunărean" și volumele "Noi nu suntem urmașii Romei", "În căutarea istoriei pierdute" și "Călătorie în Dacia - țara Zeilor", m-am bazat pe astfel de cercetări, dar și pe cartea unei somități în domeniul preistoriei Europei, D-l V. Gordon Childe, profesor la Universitatea din Oxford , Anglia , căruia i se publica, în anul 1993, la Barnes &Noble Books, New York , "The History of Civilization" , "The Aryans". El explorează într-un mod fascinant originea și difuzarea limbilor în Europa preistorică. Între paginile 176-177 publică și o hartă arătând leagănul aryenilor în timpul primei lor apariții; și minune mare, spațiul Carpato-dunărean este cel vizat! Când roata, plugul, jugul, căruța cu două, trei și patru roți apar pentru prima dată în lume pe teritoriul nostru, dacic, când primul mesaj scris din istoria omenirii se găsește tot pe teritoriul nostru, la Tartaria , când primii fermieri din Europa sunt descriși pe același spațiu, într-o perioadă când Anglia abia se separa de continent și din peninsulă devenea insulă - 6,500 î.d.H., (vezi John North, "A new interpretation of prehistoric man and the cosmos", 1996, Harper Collins Publishers, 1230 Avenue of Americas , New York , 10020, Chronology), nu-ți vine a crede că tocmai cei pentru care aduni aceste informații formidabile despre poporul și spațiul pe care îl ocupa țara noastră, te decepționează!
 
       Nu de mult, la Primul Congres Internațional de Dacologie, București,   Hotel Intercontinental, domnul profesor doctor în istorie Augustin Deac ne vorbea despre "Codex Rohonczy", o cronică daco-românească, însumând 448 pagini, scrisă în limba română arhaică, " latina vulgara", cu alfabet geto-dac.. Pe fiecare pagină se aflau scrise circa 9-14 rânduri. În text sunt intercalate 86 de miniaturi executate cu pana, care prezintă diferite scene laice și religioase. Direcția scrierii este de la dreapta la stânga și textul se citește de jos în sus. Descoperim că în bisericile vechi, daco-românești, cultul ortodox se exercita în limba " latina vulgară", chiar până în secolele XII-XIII, când s-a trecut la oficierea cultului în limbile greacă și slavonă. Codexul cuprinde mai multe texte, ca "Jurământul tinerilor vlahi", diferite discursuri rostite în fata ostașilor vlahi înaintea luptelor cu migratorii pecenegi, cumani, unguri, o cronică privind viața voievodului Vlad, care a condus Vlahia între anii 1046-1091, imnul victoriei vlahilor, conduși de Vlad asupra pecenegilor, însoțit de note muzicale etc. Atunci se miră și se întreabă, pe bună dreptate, domnul profesor doctor în istorie Augustin Deac: "de ce institutele de specialitate ale Academiei Române au rămas pasive la descoperirea și descifrarea acestui document istoric, scris în limba dacoromână, latina dunăreană, într-unalfabet geto-dacic existent de milenii, cu mult înaintea celui latin al romanilor?" Dar, după orientarea ideologică ce o au, cei sus amintiți ar fi preferat ca acest diamant să nu se fi descoperit. Academia Română ar fi trebuit să organizeze o mare sesiune științifică cu caracter nu numai național, cât mai ales internațional. Dar și ei, la fel ca și "românii adevărați", vajnici urmași ai lui Traian, vor să arate omenirii ce înseamnă să fii umil și să-ți disprețuiești strămoșii, trecutul și neamul...

       Faptul că NOI, Românii, suntem strămoșii tuturor popoarelor latine și nicidecum o rudă marginală a latinității, ar trebui să ne facă să ne mândrim și nicidecum să căutam contra argumente, precum cei lipsiți de înțelepciune care își taie cu sârg craca de sub picioare...

Cu deosebită stimă,
Dr. Napoleon Săvescu,
Fondator & Președinte al " Dacia Revival International Society" of New York
« Last Edit: February 16, 2010, 03:06:13 AM by Hil »

daria

 • Core Team
 • fabulous
 • *
 • Posts: 5265
O istorie diferita
« Reply #1 on: February 15, 2010, 17:20:44 PM »
Da Hil este un punct de vedere foarte decent si de asemenea foarte putin studiat de istoricii si intelectualii nostri. Discutia asta am avut de nenumarate ori cu mister. Aceeasi intrebare ne-o punem si noi...cum este posibil ca in 164 de ani sa se importe o limba? Si mai ales o limba care nu era vorbita de soldati, mercenari.
Aceste lucruri ar trebui studiate nu dintr-un punct de vedere nationalist, ci din simplul motiv ca e normal si firesc sa se stie toate punctele de vedere ale unei probleme. Si mai ales pentru a se sparge tabu-urile pe care le avem.

chatemy

 • puiut
 • Posts: 130
O istorie diferita
« Reply #2 on: February 15, 2010, 18:59:11 PM »
Aceeasi problematica s-a discutat si la emisiunea lui Oreste de saptamana trecuta. Pacat ca-i la o ora atat de tarzie, dar incerc sa-l urmaresc cat mai des.

Lilisor

 • Core Team
 • fabulous
 • *
 • Posts: 2708
O istorie diferita
« Reply #3 on: February 15, 2010, 20:40:43 PM »
Foarte interesant e-mailul. Multumim Hil ca ni l-ai impartasit, ma face sa ma simt mai putin nebuna :hihi:.
1.Hmm, mie nu mi se pare nimic nationalist, ca doar nu suntem singurii stramosi ai dacilor.
2.Recunosc ca nu am investigat problema niciodata desi si eu si Mr ne-am intrebat deseori aceleasi lucruri si in dezbaterile noastre pur teoretice si fara nici o baza de "cercetare" am ajuns la concluzia ca ar fi fost cam dificil sa schimbi limba unui popor in perioada respectiva de timp si cu resursele limitate de "invatatori", mai ales ca ne putem uita si la exemplele mai recente din istorie (mai mult sau mai putin asemanatoare) care duc la aceeasi concluzie.
Carpe diem quam minimum credula postero!

angeldust

 • Administrator
 • fabulous
 • Posts: 15430
  • Testaholic
O istorie diferita
« Reply #4 on: February 15, 2010, 21:03:56 PM »
Ca sa fac o gluma acum, sa ne gandim ca de vreo 10-20 de ani poporul roman este expus aproape zilnic la limba engleza, prin filme, muzica, si asa mai departe, deci nici macar in vorbirea curenta. Si cu toate ca nimeni nu ii obliga, ba din contra ii critica, romanii au inceput sa o dea in romano-englezisme de balta cat cuprinde  :lol: Mai deunazi cineva imi zice ca am "disturbat-o" , in mailurile oficiale intre colegii si sefii romani toata lumea saluta cu  "Hello" sau "Hey" , la despartire ne salutam cu "Bye" ca e mai scurt si mai cool(sic!)  :hihi:
Deci in o suta si ceva de ani io garantez ca vom vorbi cu totii o derivata de engleza si vom fi uitat cu desavarsire limba romana, chiar daca nimeni nu ne cere asta. Si asta nu pentru ca nu avem personalitate ci pentru ca suntem eficienti in comunicare. Daca al popor are un cuvant care e mai scurt, sau mai expresiv sau suna mai bine decat al nostru de ce sa nu ni-l insusim? :D

chatemy

 • puiut
 • Posts: 130
O istorie diferita
« Reply #5 on: February 15, 2010, 21:29:49 PM »
Media este un mijloc de informare mult mai eficient decat a fost comunicarea orala pe vremea geto-dacilor.

angeldust

 • Administrator
 • fabulous
 • Posts: 15430
  • Testaholic
O istorie diferita
« Reply #6 on: February 15, 2010, 22:16:08 PM »
Eu facusem o gluma chantemy :) Am si scris ca e o gluma in caz ca nu se prinde cineva ;)

angeldust

 • Administrator
 • fabulous
 • Posts: 15430
  • Testaholic
O istorie diferita
« Reply #7 on: February 16, 2010, 10:01:39 AM »
Tot despre acest subiect, cautati daca va intereseaza despre Placutele de la Sinaia, dovezi foarte controversate care sprijina aceasta ipoteza si care unii spun ca ar fi fost falsificate de Hasdeu defapt.

Hil

 • Membru fondator
 • fabulous
 • Posts: 8378
O istorie diferita
« Reply #8 on: February 16, 2010, 22:02:31 PM »
Mama a citit sau citeste cartea lui ''Noi nu sintem urmasii romei'' care spune ca-i usurica si placuta.

Va pun ce mi-a mai scris pe tema asta, noi ne-am amuzat aseara citind articolul de mai sus, barbatii invatau latina in baile romane ( LOL ) si femeile veneau de la sute de km sa se ...

zice asa mama

e un articol facut pe baza cartii si chestia cu Adam si Evele  e cam trasa de par. Zice ca sunt trei stadii de existenta: primele 2 au fost doar spirituale si apoi a urmat una materiala-Lemuria si a doua materiala a inceput in jurul Carpatilor si a Dunarii, unde au fost creati intai 10000 de barbati, carora apoi li s-au facut si femei (dar asta e repede prezentata). Pune accent pe faptul ca nu era posibil ca in asa putin timp, o populatie de viteji (cei mai viteji dintre traci- cum spune Herodot) sa-si uite limba si sa se grabeasca s-o invete pe a cotropitorilor pe care-i urau si pe faptul ca dacii aveau o cultura si civilizatie mult mai avansata ca romanii.
Dacii, o ramura a pelasgilor sau tracilor, care toti vorbeau o singura limba, cea latina, erau civilizati ca organizare, cultura, religie, constructii, astronomie etc. chiar si grecii au venit in peninsula cu mult mai tarziu , peste tot erau pelasgi(traci). Romanii au aparut si s-au organizat mult mai tarziu si decat grecii, deci cum puteau ei sa ne civilizeze?

ghemotoc

 • important
 • Posts: 2488
O istorie diferita
« Reply #9 on: February 17, 2010, 19:17:30 PM »
Toate de mai sus nu niste opinii, ci niste fapte dovedite dar, atata timp cat Academia romana isi prezinta siteul in limba engleza  :shock:... Mai trebuie sa continui?
(Abia acum am avut timp sa citesc tot)