Author Topic: Culturi si civilizatii  (Read 2503 times)

Frisky

• fabulous
  • Looking at the autumn shade.
Culturi si civilizatii
« on: July 24, 2016, 10:30:24 AM »
Normele unei societati pot fi fundamental diferite de ale alteia. In calatoriile facute v-ati lovit de ele? Si aici ma refer la tot ce inseamna obiceiuri. Cand am citit articolul asta: http://republica.ro/ce-face-un-japonez-cand-ii-curge-nasul-in-public-cum-am-inteles-politetea-pe-ruta-tokio-bucuresti, recunosc ca am fost contrariata si oripilata in acelasi timp.  :|

Nu stiu daca e locul potrivit pentru topicul asta. Daca s-ar potrivi mai bine in alta parte, te rog sa-l muti, Angel.   :friends:

Wendo

• Centura de aur in bucatarie
  • fabulous
  • *
Re: Culturi si civilizatii
« Reply #1 on: July 24, 2016, 19:14:48 PM »
Foarte interesant :)

O chestie observata la olandezi: daca te duci la ziua de nastere a cuiva, feliciti nu doar sarbatoritul/sarbatorita cat si pe toti ceilalti. Ceva de genul "La multi ani pentru X" :hihi:
We are the men
Silent and cold
Beautiful eyes
Sheep among wolves

kalua

• Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
    • Soapte culinare
« Reply #2 on: July 24, 2016, 22:35:24 PM »
Wendo :shock: :hahaha:
Eu am mancat doar o data intr-o suparie in Tokio, nu mi s-au parut ca fac zgomote chiar asa iesite din comun :nustiu: Nu mai altfel decat in alte tari asiatice.
Aem, eu n-am mare lucru de spus, in Orientul Apropriat se mananca cu mana (ceea ce fac si eu cand mananc arabeste, chiar si acasa :lol: Altfel parca n-are gust asa bun :nehotarat: ) In materie de mancat chinezii si americanii mi se par cei mai exotici, asa. Chinezi din China am vazut aici, o grupa, : nu sorteaza inainte de-a baga in gura ce e comestibil si ce nu, bag in gura cu totul si scuipa pe masa sau jos ce nu se poate digera. La sfarsit fiecare are un morman de gunoi pe masa si/sau pe jos. Americanii la micul dejun, cand ii vad ca-si pun pe farfurie baked beans, carnaciori, omleta, rosii coapte, hash browns, pancakes cu sirop, eventual si vreun croissant, toate pe aceeasi farfurie, una peste alta... :nehotarat: Ma intreb intotdeauna daca nu stiu ca pot sa mearga de mai multe ori la bufet :hihi:
Nemtii isi leaga sarmalele, cu umplutura numai din carne, fara orez, cu ata :lol:

Wendo

• fabulous
  • *
« Reply #3 on: July 24, 2016, 23:24:10 PM »
Si in Africa am vazut multi mancand cu mana. Am facut-o si eu in Arusha cand ne-a dus ghidul (la insistentele noastre) intr-o bomba de restaurant frecventat de localnici. Nu am primit tacamuri la masa, asa ca am mancat cu mana. Pardon, mainile, ca pe vremea aceea nu stiam ca ei mananca doar cu dreapta, stanga e pentru stersul la fund. Toata lumea din local se holba la noi, eu, singura femeie, inconjurata de barbati, beam bere cot la cot cu ei si mancam toti ca porcii cu ambele maini. Cred ca numai ragaitul dupa bere mai lipsea, dar asta nu a fost in meniu :hihi:
We are the men
Silent and cold
Beautiful eyes
Sheep among wolves

kalua

• Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
    • Soapte culinare
« Reply #4 on: July 25, 2016, 00:11:08 AM »
Daaa, cu mana (dreapta :hihi: ) nu se mananca oricum, n-o manjesti toata. Am auzit ca exista si reguli in diferite tari, pana unde ai voie s-o ungi cu mancare.
Mi-am mai adus aminte de ceva: la Moscova nu intereseaza pe niciun sofer cand vine un ta-tü-ta-ta, maximal cand e direct in spatele tau :huh: Si mi s-a explicat ca toate masinile de-acolo care au sirena, umbla cu sirena pusa, asa, just because they can. Si atunci lumea nu-i mai ia in serios. :zapacit: Adevarat, auzeam tot la 10 minute, un sfert de ora cel putin cate o sirena...

Hil

• Membru fondator
  • fabulous
« Reply #5 on: July 25, 2016, 06:00:14 AM »
Frisky, ce topic fain. Deci la japonezi in sezonul de raceli e de mers cu dopurile de burete adanc infipte in urechi. :hihi:  :sick:

Wendo  :lol:

Ka, nu numai la bufet. Un mic dejun tipic la restaurant aici, are oua, bacon/ham, hash browns, toast si fructe (de regula pepene galben, struguri, capsuni) totul in aceeasi farfurie.

La casa unde am locuit inainte si pe care am vandut-o unor algerieni, ne invecinam cu un cuplu de pensionari super simpatici. Eu am ramas cu dentistul in zona aia si uneori mai trec prin fata casei lor si daca ii vad pe afara ma opresc sa ii salut.
Prima oara cand ne-am vazut doamna imi povestea ca noua vecina ii aduce caserole cu mancare cam la 2-3  zile.  Spune ca a refuzat politicos de cateva ori, dar algerianca revine mereu spunand ca asa e obiceiul la ei si ca in blocul unde statea inainte, fiind in majoritate algerieni, toata lumea ducea mancare la vecini  :)) ...
Asa ca strategie de salvat timpul e bun traficul asta, eu fac 50 de chiftele, dau 20 la schimb pt garnitura si vreo 5 pt salata :))

La petrecerile tinerilor aici, gazda nu ii trateaza cu nimic, vrei ceva? Pai nu ai decat sa vii cu mancarea si bautura de acasa.
« Last Edit: July 25, 2016, 06:03:13 AM by Hil »

rozy

• Core Team
  • fabulous
  • *
« Reply #6 on: July 25, 2016, 08:54:40 AM »
Mie imi vine in minte o chestie din sudul Italiei,unde sta maica-mea. Daca iti moare o ruda, apropiatii vin si iti aduc tie mancare (nu te duci tu sa dai de pomana).Esti indurerat si ai si atatea de rezolvat, lumea are grija sa te hranesti.
We avoid risks in life so we can make it safely to death...

daisy

• Membru fondator
  • important
« Reply #7 on: July 26, 2016, 04:20:09 AM »
Asa credeam si eu la inceput, ma gindeam ca de ce ma mai intreaba.Nu-i intereseaza ce raspunzi pentru ca "Hi, how are you"  e folosit ca o forma de salut, ei nu se asteapta sa spui chiar ce faci. :nustiu:

Wendo

• fabulous
  • *
« Reply #8 on: July 26, 2016, 07:45:02 AM »
Daaa, asta am observat si eu cu americanii de la munca, nici nu inteleg de ce nu se rezuma la un simplu "hi". Mi se par atat de sterile politeturile astea gratuite:
Hi, how are you?
Good,  yourself?
Good, good... (Asta in cazul in care mai este deja langa tine ca sa iti raspunda)

As vrea si eu niste vecini algerieni care sa ma hraneasca cu papa bun cand imi e prea lene sa gatesc.

Tot legat de mancare, daca esti invitat acasa la o familie olandeza dupa ora 18:00 poti sa asumi din start ca nu esti invitat la cina. Chit ca te duci acolo la 18:30, fii pe pace, au terminat de mancat si spalat vasele inainte sa ajungi tu acolo. A patit-o colega-mea cand a fost invitata acum cativa ani acasa la un coleg si familia lui la ora 19:00. Si ea obisnuita ca in Franta sa iei cina mai tarziu, a stat si a facut foamea pana cand un alt coleg (invitat si el, dar care mancase acasa deja si uitase sa o avertizeze de ospitalitatea olandeza) i-a cerut gazdei ceva de rontait ca murea fata de foame.
We are the men
Silent and cold
Beautiful eyes
Sheep among wolves

Lilisor

• Core Team
  • fabulous
  • *
« Reply #9 on: July 26, 2016, 10:59:38 AM »
M-a distrat articolul cu Japan atat de mult incat nu m-am putut abtine si l-am trimis si la vreo cativa prieteni :hihi:.

Si mie mi se pare un fel de salut mai lung cel al americanilor si m-am obisnuit cu el. Ce ma frapeaza pe mine la ei e faptul ca fac small talk cu oricine, oriunde. Parca nu poti astepta la o coada in linistea ta :hihi:. Glumesc acum, nu ma deranjeaza doar m-a uimit numarul de oameni care fac asta.

Carpe diem quam minimum credula postero!

mititik

• copacel
« Reply #10 on: July 28, 2016, 18:16:43 PM »
Nu știam de treaba cu japonezii, dar pot sa confirm ca același lucru e aplicabil si pentru chinezi. Si tot la chinezi, dacă sa îți sufli nasul e nepoliticos, sa scuipi in schimbi nu e nicio problema. Am lucrat intr-o companie chinezeasca si toți chinezii din birou, cu mic cu mare, își curățau nasul si apoi scuipau fără nicio jena direct in coșul de gunoi, cu zgomot. Îți trecea orice pofta de mâncare.