Gem craciunesc de mere, dovleac si martipan
50 g unt
700 g dovleac curatat, tauiat in bucati
300 g mere cu coaja, curatate de casuta si taiate in bucati
60 g martipan
1 punga (500 g) zahar pentru dulceata (de-ala cu pectina in el) 2:1
1 plic zahar vanilat
1 lingurita condiment pentru turta dulce
coaja rasa de la 1 lamaie netratata chimic
facultativ: niste Amaretto (sau rom, dar mai bine se potriveste Amaretto la martipan)
Se topeste untul intr-o cratita mare, la foc mic-mediu, se adauga bucatile de dovleac si mar, se parpalesc vreo 5 minute. Se acopera cu un capac si se lasa acolo pana cand s-a inmuiat bucatile (vreo 10 minute). Se adauga zaharul si se amesteca bine. Se adauga si restul de ingrediente, apoi se face cu blenderul de mana o pasta. Se lasa la fiert, la foc mare, 4 minute. Se mai amesteca o data bine, apoi se pune fierbinte in borcane care se inchid ermetic.