Author Topic: Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob  (Read 12382 times)

Hil

  • Membru fondator
  • fabulous
  • Posts: 8378
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« on: October 18, 2009, 22:47:26 PM »
Orasul Longueuil- provincia Quebec- Canada

Fiecare cartier are o scoala si copiii cu varste scolare au loc automat. Daca se aglomereaza scoala vor fi copii care nu vor avea loc de aceea la inscriere exista mereu optiune de a oferi locul propriului copil, care va fi trimis ulterior la o alta scoala din regiunea de Sud de Montreal, unde este si orasul nostru. Eu am raspuns mereu cu Nu.

La 5 ani incepe asa numita pre-scoala. Sediul este in acelasi loc cu scoala propriu-zisa, dar au sali si culoare care nu se amsteca cu copiii mai mari. Si curtea este separata.

Exista un asa numit serviciu de garda cu program de la 7 la 18. Eu de exemplu o las pe K pe la 7,30- 7,45 la serviciul de garda si o iau pe la 16,30- 17-17,30. Orele de curs incep la 8,30 se ia o pauza de 1,30 ore la 12, copiii unii se intorc la serviciul de garda si mananca apoi ies in curte altii pleaca acasa cu autobuzele scolare. Programul autobuzelor acopera orele de curs, deci copiii sint adusi la ora cand incepe cursul si asta pt ca nu sint inscrisi la serviciul de garda. Cursurile se termina la 3,30 cand iarasi se aliniaza autobuzele si copiii pleaca acasa ori la serviciul de garda. PE noi ne costa serviciul de garda in jur de 150CAD pe luna ceea ce in conditiile in care nu am de ales este foarte avantajos.

Acum invatatura care se transmite pe meleagurile astea.
In clasa I-a copiii invata sa memoreze vizual cuvinte simple: mama, papa samd. Apoi prin noiembrie incep sa le desparata in silabe si sa identifice litere.
Scrierea este numai de tipar. Scrierea legata, de mana, a invatat-o in clasa a 3-a si asta pt ca intr-a 2-a recapitulat ce-a facut intra-a 1-a  :zapacit: iar acum recapituleaza ce-au facut anul trecut si avanseaza putin la matematica la tabla impartirii. 2x :zapacit:

Eu una sint dezamagita de sistemul de invatamant primar. Pentru limbile straine a fost un intreg circ mediatic pt ca extremistii francofoni se opuneau predarii limbii engleze cu scuza ca ii sufocam si zapacim pe copii, ca sint prea mici pt a retine atatea informatii. Pana la urma cu presiuni se preda limba engleza si fata mea se amuza conversand cu mine in engleza.

Din cate inteleg sistemul scolar incepe sa recupereze la nivel colegial si universitar unde intr-adevar cartea e carte, problema este ca baza este extrem de subreda. Am noroc de un copil care nu face nazuri cand vine vorba de lectii, le face repede, ia note bune (e loc de mai bine mereu). Tabla inmultirii i-am scris-o pe un carton maaare si i-am lipit-o pe perete in spatele televizorului ( e imposibil s-o rateze) si cu repetitii insisitente o stie foarte bine. In curand am sa bricolez si cartonul cu tabla impartirii.

La voi cum este? Sinteti multumite?





kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #1 on: October 18, 2009, 22:58:56 PM »
Foarte misto topic! :aplauze:
Las' ca vin si eu cu ce-i aici :doh: , oricum sistemul de invatamant nu l-am inteles 100% nici acum, asa-i de intortocheat.
Trebuie numai sa ma strang, ca-s o gramada de spus. :evil:

Eu ii cumparasem Ninei in Thailanda un ditamai posterul cu tabla inmultirii, pana acum 2-3 ani a stat la loc de cinste in camera ei. Daca aia pot sa faca asa ceva, oare de ce tarile "dezvoltate" nu? :nustiu:

Hil

  • Membru fondator
  • fabulous
  • Posts: 8378
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #2 on: October 18, 2009, 23:03:28 PM »
Te-astept si le astept si pe celelalte fete, mamici, profesoare, cunoascatoare etc.

Eu la matematica ma minuez cum sar de la una la alta, au o carte si de exemplu azi fac ceva de la pagina 35, maine sint la 6, poimaine-i gasesti pe la 100.
Apoi pe K si alti copii (nu prea multi) are cine sa-i ajute acasa, dar sint atatia copii ai caror parinti nu pot sa-i ajute si ei ce fac? Invatatoarea nu poate sa le dedice nici lor prea mult timp in detrimentul celorlalti, cum nu poate inainta in materie nici cu viteza cu care ar putea daca ar avea copii la acelasi nivel.


kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #3 on: October 18, 2009, 23:07:08 PM »
Ah, pai aici se iau meditatii, de prin clasa a III-a. :confused: De cele mai multe ori tot de la elevi, dar mai mari (ca-s mai ieftini).
Nina e intr-a 8-a acum, putem s-o ajutam fara probleme daca are nevoie...

Hil

  • Membru fondator
  • fabulous
  • Posts: 8378
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #4 on: October 18, 2009, 23:11:59 PM »
La scoala privata unde am zis c-o inscriu era ceva de genul asta, nu elevi ci profesori, aici unde e acum, scoala de cartier, nu stiu, n-am auzit
La noi nu e cazul, la matematica ii tin companie pana hat incolo, dar nivelul claselor este tras in jos de elevii mai slabi.
Aici ciclul urmator, liceul cum ar veni, incepe dintr-a 7-a si tine 5 ani.  

Iepurica

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 7962
    • Review-uri si pareri (I)Epuresti
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #5 on: October 18, 2009, 23:26:55 PM »
Eu prima data am luat meditatii in clasa a 8-a, la romana si la matematica, pentru examenul de capacitate. A doua oara a fost intr-a 12 pentru bac, la mate. Si cam atat. In rest n-am avut nevoie pentru ca invatam la scoala tot ce aveam nevoie. Bine, eu am fost si-un copil constiincios, n-a fost nevoie sa faca mama lectiile cu mine, sau sa ma pazeasca sa le fac. De invatamantul primar nu minte prea multe. Dar pot sa zic de cel universitare/postuniversitar. Asadar, la facultate (la a mea cel putin) nu faci nimic foarte specializat. Adica...nu poti sa termini facultatea si sa te apuci de munca, pentru ca tu ai doar niste cunostinte pe care habar nu ai cum sa le aplici in practica. Boon. Sistemul postuniversitar e si mai si. Eu fiind la master de aprofundare, ma asteptam sa fac chestii mai...aprofundate. De unde. Multe din materiile pe care le fac nu sunt nici o noutate pentru ca le-am facut si in facultate. Poate e cam devreme sa ma pronunt, dar cred ca masterul asta o sa-mi ajute mai mult pe hartie decat in practica.
Acum stiu ca in noi (si includ aici generatiile care au intre 10 si 25 de ani) suntem niste generatii pe care se tot experimenteaza. La 2-3 ani se schimba toate marile examene (capacitate/bac/teze nationale) de saracii copii nu mai stiu pentru ce sa se pregateasca. Anul asta e intr-un fel, anul viitor in altul, dupa aia se revine iar la sistemul anterior, ca parca era mai bine.
Nu pot in schimb sa zic ca in clasele 1-12 nu se face carte. Se face. Si poate chiar prea multa. Si aici ma refer la elemente pe care n-o sa le aplici in vecii vecilor in viata reala, decat daca o sa lucrezi strict pe domeniul respectiv. Cum ar fi o gramada de tipuri de matematici (trigonometria n-am inteles nici in momentul de fata la ce ar putea sa-mi foloseasca vreodata), zeci de comentarii (si-n somn visam "ce-a vrut sa zica poetul in aceasta poezie?") si altele care nu-mi vin in minte pe moment.  
Dogs have owners. Cats have staff.

rozy

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 2590
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #6 on: October 19, 2009, 11:39:50 AM »
Pai, acum cu trigonometria...depinde si ce profil ai fost in liceu. Ca normal ca daca esti profil real, faci, ca poate unii vor sa se faca profi de mate,nu? Mie mi se pare ok ca in clasele 1-12 sa iti dezvolti cultura generala si capabilitatea de a intelege si analiza mai multe domenii..si romana si matematica, dar sa ai habar si o leaca de chimie, chiar daca tu vrei sa te faci..nu stiu...actor!!
La facultate insa mi se pare ca e loc de muuult mai bine. Ar trebui facute ca un fel de simulari a unor situatii pe care le-ai putea intalni la locul de munca. De exemplu, pe noi abia acum, in ultimul an, ne invata cum sa citim un desen in autocad cu notatii si alte chestii, la fel cum il primeste un inginer in santier. Pai dupa parerea mea, chestia asta trebuia facuta mai devreme, nu acum pe ultima suta de metri. Plus o gramada de programe care nu merg pe calculatoarele de la facultate, sau pana sa le folosim noi,le expira licenta, nu pot sa ni le dea si noua acasa..ehhh, e grele.  :doh:
We avoid risks in life so we can make it safely to death...

Teo

  • important
  • Posts: 1970
    • Cristina's World
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #7 on: October 19, 2009, 12:15:07 PM »
Teodora mea are 5 ani si este grupa mare la gradinita. Are doua ore de engleza pe saptamana, face matematica si lucreaza pe ceva caiete speciale ce contin tot felul de exercitii reale sau umane. Urmeaza grupa pregatitoare la anu'. Nepotul meu este deja in aceasta grupa. Fac adunari si scaderi pe hartie si compun si descompun grupe , adica exercitii de matematica. Si literele le invata tot acum. Sincer, nu stiu ce vor face in clasa I. Pe vremea mea noi faceam in clasa I ceea ce fac ei acum la gradinita.
Am vecini si prieteni care se plang de materia stufoasa bagata cu forta pe gatul copiilor din clasele primare. Este foarte mult de invatat. Partea proasta este ca se face foarte multa teorie si prea putina spre deloc practica. Copii sunt incurajati sa invete cuvant cu cuvant comentarii intregi si tot felul de definitii pe care nu le vor folosi niciodata. Sunt de acord cu varietatea de materii insa nu sunt de acord cu volumul mare de la fiecare materie in parte.
O chestie care me mine ma omoara: vacanta de vara. Tine din 15 iunie pana in 15 septembrie. Nici un patron din ziua de azi nu-ti da atata concediu. Salariile nu sunt chiar atat de mari sa imi pot permite o bona, iar bunicii... Stiti problema cu ei.
Sunt atat de multe de zis despre acest subiect, insa vorba lu Kalua, trebuie sa ma adun. 

Conchita

  • Membru fondator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #8 on: October 19, 2009, 14:44:00 PM »
Aha  :d in sfarsit a deschis Hilu topicul.  :pup:
In Ontario e asemanator cu ce descrie Hilu, sunt doar niste diferente mici. Cum e la voi liceul de la clasa a 7-a si sunt doar 5 ani? Sunt doar 11 clase? Si aici, clasele 7-8 sunt incadrate la junior highschool, dar sunt scoli separate, liceele sunt in alte cladiri. Astia fac franceza din clasa 1 (cu exceptia scolilor catolice, unde incep prin clasa a 4-a), dar e cand ajung in liceu abia stiu cateva expresii de baza in franceza.  :nervos:
Cel mai tare m-a deranjat la scoala elementara faptul ca nu-i invata sa gandeasca logic, deductiv. Asa cum a spus si Hil, sar aiurea prin manualul ala de matematica, fac de toate si nu aprofundeaza nimic, anul urmator le repeta.  :-s Nu trebuie sa memoreze absolut nimic, ceea ce nu e bine, sunt in extrema cealalta, fata de noi, care aveam, vorba lui Iepuras de invatat comentariile alea idioate si tone de alte texte. Notele pana la clasa a 8-a sunt bullshit, scuzati exprimarea. Vine copilul acasa cu teste facute 100%, iar nota finala la materia respectiva este B, B+. Si-atunci, tu, ca parinte (roman  :hihi:) esti  :shock: wtf???  :shock: Ca sa afli ca B este foarte bine, inseamna "meet provincial requirements", si A de fapt se da pentru "exceed requirements" dar nimeni nu este in stare sa explice ce anume, concret trebuie sa faca elevul sa ia A (nici profesorul, nici elevul), si la urma urmei este foarte subiectiv, fiecare profesor noteaza dupa cum il duce capul. Si ca sa dau exemplu concret, fiu-meu cel mic a fost inaintea materiei la mate cam tot timpul. Intr-un an, profesoara i-a dat B la mate, spunand ca el face prin alte metode decat ce ii invata ea la clasa (el fiind avansat). Anul trecut, profesorul a fost de-a dreptul incantat, a avut numai A si A+ la matematici (nota la matematica este impartita in 3-4 note pe trimestru: geometrie, numeration, algebra, data management etc). De la clasa a 7-a, notele sunt in procente, dar in clasele 7-8, principiul de notare este acelasi ca si pana atunci. Ei, si in liceu, se schimba complet sistemul, e diferenta mare intre clasa a 8-a si a 9-a. Este mai apropiat de ceea ce stim noi din facultate, anul este impartit pe semestre, au 4 materii/semestru (8 materii pe an), in fiecare zi au aceleasi 4 materii.  :zapacit: Cand termina cate un unit, dau test, care e un procent din nota finala. Un procent e format din nota primita pe tema de casa, si, bineinteles, procentul mai mare e examenul final (au 2 sesiuni: iarna si vara). Liceul e impartit pe nivele, materiile ti le alegi in functie de ce vrei sa faci mai departe, daca vrei sa mergi la universitate, iei materiile la nivel academic, nivelul destinat colegiilor se numeste applied, iar nivelul essential este cel destinat elevilor care se multumesc cu liceul. Teoretic, bineinteles, ca pana in cls. a 12-a se pot intampla multe, unii abandoneaza liceul (indiferent de nivelul la care sunt). Sa mentionez ca materiile le poti lua amestecate, una la nivel academic, alta applied etc.
Astept sa vad cum va fi mai incolo, deocamdata din ce am vazut semestrul asta, liceul e totusi mai ok decat clasele 1-8, dar problema este ca nu sunt obisnuiti cu ritmul asta, fiu-meu zicea ca dupa cateva saptamani, erau destui copii care vroiau sa se mute de la academic la pplied pentru ca au vazut ca nu fac fata.
De scoala privata nu s-a pus problema la noi, in primul rand ca nu ne putem permite sa platim 10,000 $/an de copil numai taxa de scolarizare, si apoi, ajung la aceleasi facultati cu cei veniti din scolile publice si catolice. Nu spun, asa cum zice si Hil, au baza mult mai solida, dar eu zic ca daca sunt constiinciosi si perseverenti, fac fata si cei din sistemul public, fara probleme. I-am dat in schimb la kumon (o scoala privata de matematica si engleza, de dupa-amiaza, ai mei sunt la matematica acum, amandoi), mai mult pentru ca am vrut sa le creez obiceiul ca au de studiat in fiecare zi. Si chiar ii ajuta mult, vad acum in special la cel mare, care e in liceu.
Am sa mai scriu mai multe mai tarziu, asta l-am inceput de aseara, dar am pierdut conexiunea la internet.
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

rozy

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 2590
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #9 on: October 19, 2009, 14:58:48 PM »
Mi se pare misto chestia asta cu alesul materiilor
We avoid risks in life so we can make it safely to death...

Conchita

  • Membru fondator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #10 on: October 21, 2009, 19:33:58 PM »
Rozy, pe mine asa ma deruteaza alesul asta al materiilor, in primul rand pentru ca trebuie alese cu foarte mare grija (se aleg in ianuarie pentru anul scolar urmator), ca sa-si faca toate creditele sa primeasca diploma de liceu, si apoi sa aiba toate creditele de care au nevoie pentru universitatea la care aplica,  :zapacit: plus ca nu are colegi de clasa, are numai colegi de materii.  :confused: A fost inr-o zi, de ex., in excursie cu profesoara de Science si eu nu pricepeam nicicum de ce ar avea ceva de recuperat la mate, daca excursia a fost cu scoala.  :doh: Pana s-a enervat pe mine  :D si mi-a spus ca a fost doar cu colegii de la science, si nu este cu toti si la mate.  :shock: Dirigintele (diriginta) se schimba in fiecare semestru.  :zapacit:
La sfarsitul liceului nu au examene de bacalaureat, trebuie doar sa aiba toate creditele (incluzand si 40 de ore de voluntariat) ca sa primeasca diploma. La facultate trimit aplicatia cu notele de clasa a 11-a (se trimite prin ianuarie, cand sunt in cls. a 12-a), daca au note astronomice  :nehotarat: primesc "early acceptance", daca nu, mai trimit cand termina liceul si notele din cls a 12-a si atunci se hotarasc daca-i primesc. La univesritatile renumite (cum e cea din orasul vecin), nota minima am inteles ca e undeva la 90%.  :-s
Despre facultati nu stiu asa multe, decat ca au programe speciale (pentru studentii cu note mari, deci cand aplici la facultate, depinde daca reusesti sa intri la programul asta), numite co-op, si anume, fac un an in plus, dar 2 semestre lucreaza la firme, in domeniu. In felul asta isi fac si experienta, si invata si ceva practic. Multi dintre ei (daca sunt seriosi) raman sa lucreze la companiile respecrtive dupa ce termina facultatea, am avut si eu colegi angajati din studentie, unde am lucrat.
Diseara merg la interviu cu profesorii lui fiu-meu, daca mai aflu ceva, mai scriu si maine. Deocamdata am primit acasa un "interim report card", fara note, doar niste calificative date pe progresul elevului si cate un comentariu scurt de la fiecare profesor, in noiembrie primim un report card cu note.  :?: Si probabil ca mai primim unul prin februarie, cand au notele definitive pe semestrul 1 :think:.
« Last Edit: October 21, 2009, 19:36:08 PM by Conchita »
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

Meg

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 5475
    • From Meg with Love
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #11 on: October 21, 2009, 19:40:26 PM »
foarte tare, ore de voluntariat
in ce domenii? ce activitati?
Am si eu blog!
The Black Princess

Conchita

  • Membru fondator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #12 on: October 21, 2009, 20:31:43 PM »
In orice vor ei: in Comunity Centers, la biblioteca publica, chiar si la scoala aceea privata de care vorbeam, pe post de corectori (pentru copiii care sunt la nivele mai joase), spitale, oriunde.
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

rozy

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 2590
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #13 on: October 21, 2009, 21:00:36 PM »
Conchi, poate nu e cazul inca din liceu sa se aleaga materiile, dar de la facultate ar fi mult mai bine asa. De ex, cum e la inginerie navala unde sunt eu...sunt multe materii, si esti pregatit asa in general si pt proiectare si pt executie si pt shipping, etc si ajungi sa nu stii ca lumea nici una din ele. Daca macar din ultimul an puteai alege sa te focalizezi pe o anumita directie, mi se parea mai bine, erai mai pregatit pentru ce urma dupa angajare. Asa ca vom fi nevoiti sa invatam direct la locul de munca.  :nustiu:


L.E.: sper ca se intelege ce vreau sa zic, ca mi-e asa de somn(in permanenta), si a trebuit sa tot recitesc ca mancam cuvite!!
We avoid risks in life so we can make it safely to death...

Iepurica

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 7962
    • Review-uri si pareri (I)Epuresti
Sistemul de invatamant in diferite locatii de pe glob
« Reply #14 on: October 21, 2009, 21:03:01 PM »
Rozy, de acord. Si mie mi-ar fi placut sa fie mult mai specializate materiile (na, eventual sa fie mai multe facultati cu mai putine locuri, dar mai specializate)...adica daca eu dau la contabilitate aprofundata, aia as vrea sa fac. Nu comportament organizational sau econometrie.
Dogs have owners. Cats have staff.