Partea rea la alesul materiilor se vede prin clasa a 12-a, daca se razgandeste si vrea sa mearga la o alta facultate pentru care nu si-a luat credite.
In cazul asta, mai stau un an si isi mai iau cursurile de care au nevoie. Cand am venit noi in Canada, erau 13 clase, acum s-a taiat cls a 13-a, este doar pentru cei care au nevoie de completare.
Mi-am mai amintit ceva: liceul asta la care e fiu-meu are un program, nu stiu daca e experimental si mai e si la alte licee, nu prea as crede sa fie ei inovatorii conceptului.
Ora dureaza 75 de minute la liceu (cu pauza de pranz de o ora si cate 5 minute intre 2 ore, sa ajunga de la o clasa la alta). Ei, astia s-au gandit sa taie cate 15 minute din fiecare ora, si au mai creat o "materie", numita MSIP (multi subject instructional period), asa ca acum au 5 ore, de cate 60 minute/zi.
In MSIP, primele 15 minute trebuie sa faca liniste si sa citeasca, dupa care isi pot face teme, sau daca isi scot "pasaport" pot calatori pe la diversi profi, daca au intrebari, sau au de recuperat ceva (daca au absentat, ca de ex. teste). Copiii i-au gasit si nume la asta, ii zic MSKIP.
La inceput m-am gandit si eu ca e pierdere de vreme, dar dupa aceea, am aflat ca-i mai ia de acolo si mai lucreaza cu ei inainte de testul provincial de mate de ex., care il au in cls a 9-a, in ianuarie (cei care au mate in primul semestru), sau in iunie pentru cei care fac mate in semestrul 2). la fel, ii iau pe cei de cls a 10-a sa-i pregateasca pentru testul de literacy, la engleza (e tot asa, un test provincial, ca cel de mate). Plus ca, sa fim seriosi, cine poate sta 75 de minute sa se predea intr-una, la varsta aia? Oricum se pierd cel putin 15 minute cu tot felul de alte lucruri, pe cand asa, sunt mai bagati in priza si profii, sa-si termine ce au de predat.