dee, eu la fel fac castravetii pe iarna. Pe fundul borcanului pun boabe de mustar si de piper, frunze de telina, ramurele de cimbru si marar uscate, foi de dafin, uneori si usturoi, iar printre castravetii bine indesati in borcan inghesui cat pot de mult hrean taiat betigase.
Proportia la sare (grunjoasa!) e 1 lingura cu varf la 1 litru de apa. Clocotesc saramura cu inca niste dafin, boabe de mustar si piper, sa se topeasca sarea. Saramura se toarna clocotita in borcane (sub borcane, ca sa nu se sparga, se poate pune o lama de cutit). Trebuie sa acopere bine castravetii. Pe deasupra se mai pun frunze de telina, marar si cimbru. Se pastreaza saramura ramasa, ca mai trebuie putina.
Se acopera borcanele cu un servet pana a doua zi, fara a le inchide. Se mai completeaza cu saramura ramasa (rece). Deja saramura din borcan este putin tulbure. Se insurubeaza bine borcanele si se dau la racoare. Sunt gata dupa aprox. o luna, cand zeama s-a limpezit.
Eu nu suport muraturile cu otet, asa ca nu pun castravetii decat asa de cand ma stiu si stau foarte bine, plus ca au un gust extraordinar. Secrete:
- sarea sa fie grunjoasa
- saramura sa fie foarte fierbinte cand o torni peste castraveti
- sa pui cat mai mult hrean, ca sa nu se inmoaie
- sa inchizi bine borcanele, sa nu intre aer deloc
De anul trecut:
