Apropos de paralela iranieni-arabi.Imi amintesc de un episod de acum vreo 15 ani cand o cunostinta avea prieten(iubit) iranian si a fost asa o valvataie in cercul nostru pentru ca ea avea 19 ani iar el 30 si mai era si arab din punctul nostru de vedere.Fata se enerva si spunea "El nu e arab e persian!".
Nu cunosc personal nicio persoana din Iran deci recunosc faptul ca probabil concluziile mele sunt copilaroase si pripite.Am citit doar cartea lui Azar Nafisi "Citind Lolita in Teheran".E povestea unei intelectuale bataioase in ACEA lume.De la fuste mini la valuri...socant.Si iar ma iau de tinuta.Arabi sau nu femeile au fost obligate sa se invesmanteze in valuri.Eu aici nu vad unde e dreptatea.
In film eu am vazut doua familii.Una atipica unde intr-adevar sotului nu aveai prea multe sa ii reprosezi iar sotia emancipata si dornica de a oferi un rost mai bun fetitei in afara granitelor. Si familia tipica acelei lumi cu femeia pe post de sclava.Eu asa vad lucrurile.Un barbat coleric fara nicio credinta.Ati vazut cand au vrut sa o puna sa jure stramb pe Coran...
Din experientele prietenelor mele care au avut iubiti turci,iranieni sau arabi comportamentul barbatilor era acelasi.Si am pus intrebari si am fost curioasa.Parerea mea e ca ei nu comunica.
Probabil ca sunt similitudini intre ortodoxism (si nu numai) si islamism.Pana la urma vorbim de monoteism.
Bunica mea e pocaita.De Paste am refuzat sa particip la o rugaciune tinuta de "fratii" ei care au vizitat-o pentru ca mi-au impus sa imi pun batic pe cap.Acum...imi pare rau.Dar asa m-am simtit eu revoltata...
Sunt mai drepti cand vine vorba despre adulter,furt,crima...poate.Dar ma gandesc daca vreodata in istoria neamului nostru femeia a avut parte de un tratament ca in lumea araba.Eu cred ca nu...
Provocata de discutiile de aici m-am pus sa recitesc o carte uitata intr-un colt si neterminata din cauza ca...nu m-a chemat pana acum.
Am reluat citirea.Se numeste "Anticarul din Kabul" si e scrisa de Asne Seierstad.Citez:
"Un singur lucru ma provoca incontinuu:maniera in care barbatii tratau femeile.Credinta in superioritatea masculina era atat de adnac inradacinata ,incat era rareori pusa la indoiala.
Imi imaginam ca ma tratau ca pe un fel de creatura <<ambi-gen>>.Provenind din Occident puteam sa ma amestec intre femei si barbati.Daca as fi fost barbat ,nu as fi putut niciodata sa fiu atat de aproape de femeile din casa,fara ca barfele sa nu circule liber.In acelasi timp nu a existat niciun obstacol pentru mine de a fi o femeie in lumea barbatilor.Cand incepeau posturile si barbatii si femeile locuiau in camere separate,eram singura care putea sa circule liber printre cele doua grupuri."