Author Topic: Islamismul si lumea araba  (Read 13222 times)

Ariana

• Core Team
  • fabulous
  • *
Islamismul si lumea araba
« Reply #15 on: April 22, 2012, 20:25:50 PM »
Apropos de paralela iranieni-arabi.Imi amintesc de un episod de acum vreo 15 ani cand o cunostinta avea prieten(iubit) iranian si a fost asa o valvataie in cercul nostru pentru ca ea avea 19 ani iar el 30 si mai era si arab din punctul nostru de vedere.Fata se enerva si spunea "El nu e arab e persian!".
Nu cunosc personal nicio persoana din Iran deci recunosc faptul ca probabil concluziile mele sunt copilaroase si pripite.Am citit doar cartea lui Azar Nafisi "Citind Lolita in Teheran".E povestea unei intelectuale bataioase in ACEA lume.De la fuste mini la valuri...socant.Si iar ma iau de tinuta.Arabi sau nu femeile au fost obligate sa se invesmanteze in valuri.Eu aici nu vad unde e dreptatea.

In film eu am vazut doua familii.Una atipica unde intr-adevar sotului nu aveai prea multe sa ii reprosezi iar sotia emancipata si dornica de a oferi un rost mai bun fetitei in afara granitelor. Si familia tipica acelei lumi cu femeia pe post de sclava.Eu asa vad lucrurile.Un barbat coleric fara nicio credinta.Ati vazut cand au vrut sa o puna sa jure stramb pe Coran...

Din experientele prietenelor mele care au avut iubiti turci,iranieni sau arabi comportamentul barbatilor era acelasi.Si am pus intrebari si am fost curioasa.Parerea mea e ca ei nu comunica.

Probabil ca sunt similitudini intre ortodoxism (si nu numai) si islamism.Pana la urma vorbim de monoteism.
Bunica mea e pocaita.De Paste am refuzat sa particip la o rugaciune tinuta de "fratii" ei care au vizitat-o pentru ca mi-au impus sa imi pun batic pe cap.Acum...imi pare rau.Dar asa m-am simtit eu revoltata...

Sunt mai drepti cand vine vorba despre adulter,furt,crima...poate.Dar ma gandesc daca vreodata in istoria neamului nostru femeia a avut parte de un tratament ca in lumea araba.Eu cred ca nu...

Provocata de discutiile de aici m-am pus sa recitesc o carte uitata intr-un colt si neterminata din cauza ca...nu m-a chemat pana acum. :) Am reluat citirea.Se numeste "Anticarul din Kabul" si e scrisa de Asne Seierstad.Citez:
"Un singur lucru ma provoca incontinuu:maniera in care barbatii tratau femeile.Credinta in superioritatea masculina era atat de adnac inradacinata ,incat era rareori pusa la indoiala.
Imi imaginam ca ma  tratau ca pe un fel de creatura <<ambi-gen>>.Provenind din Occident puteam sa ma amestec intre femei si barbati.Daca as fi fost barbat ,nu as fi putut niciodata sa fiu atat de aproape de femeile din casa,fara ca barfele sa nu circule liber.In acelasi timp nu a existat niciun obstacol pentru mine de a fi o femeie in lumea barbatilor.Cand incepeau posturile si barbatii si femeile locuiau in camere separate,eram singura care putea sa circule liber printre cele doua grupuri."

« Last Edit: April 22, 2012, 20:29:42 PM by Ariana »

galisia

• copacel
« Reply #16 on: April 22, 2012, 20:54:29 PM »
RD,dupa faza relatata - Mr. Red nu doar ca are umor , ci si conceptii sanatoase  privind  locul femeii .Imi place  :aplauze: :aplauze:

ariana , m-ai convins sa-mi iau si eu "Anticarul din Kabul " ; "Splendida cetate a celor o mie de sori "ai citit ?Minunata carte : tot Afganistan/tot destine dramatice ,peste care se suprapun vectorii mai multor urgii...

Cautand odata referinte despre cartile de acest gen am ajuns pe un forum despre islam : ei bine,nu va inchiputi cate femei ,multe tinere,romance,convertite la aceasta religie ,sustin ca subordonarea femeii nu este decat protectie si status superior.Asta sa zicem ca tine strict de situatia individuala,poate unele au avut sansa sa intre in familii emancipate in care le este cu adevarat bine ; carti si filme despre care comentam noi aici erau insa infierate si etichetate drept ...denigratoare .   

kalua

• Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
    • Soapte culinare
« Reply #17 on: April 22, 2012, 20:58:37 PM »
Nu vreti voi sa va deschideti un topic pentru discutii despre islamism? :pray:

Ariana

• Core Team
  • fabulous
  • *
« Reply #18 on: April 22, 2012, 21:02:24 PM »
@Ka ne muta Angel!Ca am apelat deja la ea. . :sorry:

@RedDeer si mie imi place de Mister al tau!  :aplauze:

@Galisia citit si iubit.De fapt e cartea mea preferata din cadrul acestei categorii.Are poezie,are culoare,are de toate.
"Anticarul" e interesanta pentru ca te introduce in lumea lor efectiv (la fel si "Citind Lolita in Teheran").

kalua

• Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
    • Soapte culinare
« Reply #19 on: April 22, 2012, 21:54:30 PM »
Ari :pup: :mersi:

angeldust

• Administrator
  • fabulous
    • Testaholic
« Reply #20 on: April 22, 2012, 23:11:25 PM »
Am facut topic nou. ;) Pe viitor cand mai considerati ca e rost de topic nou, deschideti cu incredere, nu asteptati sa apar eu, ca poate asta dureaza. ;)

Legat de subiect: nici eu nu pot sa concep sa traiesc in lumea lor, dar daca m-as fi nascut si as fi crescut in acel spirit probabil vedeam problema cu totul si cu totul diferit.
Din experientele concrete ce le-am avut eu cu persoane din lumea asta (barbati, ca femei n-am cunoscut din pacate) am constatat ca nu neaparat privesc femeia ca fiind inferioara dar pentru ei ea are un rol clar si diferit fata de ce intelegem noi. Spre exemplu iubitul arab al unei prietene, un tip f deschis la minte, de generatie araba noua sa zic asa, nu ii povestea ei despre absolut nici o problema pe care o avea el si se supara si facea o criza de fiecare data cand ea i se plangea de ceva ce i se intampla ei. Pentru ca in opinia lui, femeia trebuie sa fie vesela si pozitiva tot timpul, sursa lui de fericire si relaxare si nu vrea sa o impovareze cu problemele lui, dar nici sa fie impovarat cu chestiuni la care nu are solutii concrete. La modul ca daca ea i se plangea de ceva el considera ca are obligatia sa ii rezolve acea problema, iar daca nu putea se enerva rau. Iar ea nu putea sa conceapa asa ceva, fiind obisnuita ca barbatul sa fie si confidentul ei, cel caruia i se poate plange doar de dragul de a se plange, sa se mai elibereze de frustrari si stres.

Ariana

• Core Team
  • fabulous
  • *
« Reply #21 on: May 14, 2012, 23:30:32 PM »
Citesc Septembrie in Shiraz ,autor frumoasa  Dalia Sofer.Povestea e zguduitoare.Cartea te prinde in mreje si nu te mai lasa. :indragostit:

Wendo

• Centura de aur in bucatarie
  • fabulous
  • *
« Reply #22 on: May 14, 2012, 23:49:08 PM »
Eu am avut 2 colege iranience aici la scoala. Una din ele a fost renegata de familie pentru ca s-a convertit la crestinism, nu a fost de acord cu toate regulile lor si felul in care tratau femeile. Acum e casatorita cu un olandez, mai pastreaza legatura doar cu o sora, nimeni altcineva din familia ei nu doreste sa mai aiba de a face cu ea. Si zau ca e o femeie tare faina.
Cea de-a doua a fost casatorita cu un iranian, si-a batut ala joc de ea cum a putut, o batea in fata copilului de ajunsese cel mic asa de traumatizat ca de fiecare data cand cineva se apropia de el incepea sa planga, credea ca o sa fie batut ca si mama lui.

Si mai am doua exemple dintre fostele colege de scoala (musulmance si ele), care au divortat si au tras pe branci sa-si creasca copiii, dupa ce au fost tratate foarte prost de sotii lor.
We are the men
Silent and cold
Beautiful eyes
Sheep among wolves

galisia

• copacel
« Reply #23 on: May 15, 2012, 14:56:21 PM »
ARIANA, venit cu vesti bune  :cheer: :cheer:

3A

• Membru fondator
  • important
Re: Islamismul si lumea araba
« Reply #24 on: August 20, 2013, 17:20:12 PM »
Abia acum am vazut topicul asta, si mi-a facut mare placere sa citesc parerile voastre. O sa ma uit si eu la filme, ca mi se par f. interesante.

In legatura cu lumea iraniana am citit cartea "Whirlwind" a lui James Clavell (a scris Shogun) si mi s-a parut fascinanta! O relatare din punctul de vedere a unui occidental si prezinta acolo familii ce actioneaza diferit chiar daca sunt din aceeasi cultura, religie (actiunea se petrece in timpul revolutiei din Iran, anii 80). Va spun ca nu am dat jos cartea din mana decat atunci cand am terminat de citit.

Angel, tare mult mi-a placut ce ai scris, cred ca ai reusit sa captezi o diferenta esentiala intre culturi.

kalua

• Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
    • Soapte culinare

daria

• Core Team
  • fabulous
  • *
« Reply #26 on: February 13, 2014, 11:01:00 AM »
Frumos  :indragostit:
Dar, din pacate unora nici zambetul nu li se poate vedea  :-s :-s si chiar ma gandesc cam poti stabili raportul...le vad tot mai des prin malluri in Praga, si fix la asta ma gandeam. Cum poti sa legi o comunicare simpla care are loc intre doi straini, cu o persoana careia ii vezi doar ochii?!  :think:

kalua

• Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
    • Soapte culinare
« Reply #27 on: February 13, 2014, 11:03:19 AM »
Ochii sunt poarta sufletului :lol: In societatea lor e ceva normal si numai pe noi ne deranjeaza ca nu le vedem zambetul. ;)