Author Topic: Islamismul si lumea araba  (Read 13223 times)

Ariana

• Core Team
  • fabulous
  • *
Islamismul si lumea araba
« on: April 18, 2012, 17:00:27 PM »
@Galisia ar trebui sa dechidem un topic nou. :)
Deci sunt complet tulburata...am vazut azi si filmul "The stoning of Soraya" iar ieri "A separation".
Primul m-a facut sa imi stea mintea in loc pentru ca e pe baza unei povesti reale.Iar cel de-l doilea cu probleme mult mai actuale si iar tulburator...Pe masura ce deschizi portile acelei lumi te cutremura diferenta dintre lumea noastra si lumea lor.As vrea sa inteleg dar nu pot.Vad doar multa nedreptate si atat.

Acum pe lista mea e "La source de femmes".
« Last Edit: April 22, 2012, 22:59:55 PM by angeldust »

RedDeer

• Enlightenment Seeker
  • fabulous
  • *
  • Truth is only as real as our delusion allows
« Reply #1 on: April 20, 2012, 16:24:42 PM »
Iar cel de-l doilea cu probleme mult mai actuale si iar tulburator...Pe masura ce deschizi portile acelei lumi te cutremura diferenta dintre lumea noastra si lumea lor.As vrea sa inteleg dar nu pot.Vad doar multa nedreptate si atat.

Ari, esti a doua persoana pe care o aud spunand ca filmul asta iti releva faptul ca lumea lor e foarte nedreapta. Cealalta persoana mi-a zis ceva de genul 'noi romanii suntem balcanici si de aici multe rele (ma rog, stereotipul de gandire respectiv) dar ei sunt sub orice critica'. Eu am priceput exact invers si sunt bulversata cand aud pareri contrare. Pe mine m-a impresionat exact simtul lor de dreptate. Se vede ca e un film bun, daca ne trezeste sentimente atat de controversate  :hihi:
I have lived with many Zen masters, all of them cats

Maria

• important
« Reply #2 on: April 20, 2012, 18:34:59 PM »
Am vazut si eu the stoning of soraya.. si the separation desi pe al 2 lea nu l-am terminat,cred ca am vazut 3 sferturi si am renuntat. Primul m-a impresionat asa de tare, sunt lucruri despre care citisem dar sa le vad puse in scena asa a fost si mai dureros, nu imi imaginez cum este ca viata aia sa fie realitate ta.
Red, daca nu te superi, la ce te referi cand spui simtul lor de dreptate? Mie mi s-a parut ca nu e nici o dreptate, e o manipulare a vietii femeilor dupa bunul plac al unor barbari pt ca barbati nu ii pot numi, o decadere a fiintei umane de la om la ''neom''.

RedDeer

• Enlightenment Seeker
  • fabulous
  • *
« Reply #3 on: April 20, 2012, 21:40:31 PM »
Maria, incerc sa raspund, venim totusi din directii atat de diferite ca sper sa nu fie nici o suparare  :friends:
Sotia eroului principal: isi spunea/sustinea punctul de vedere. Niciodata sotul ei n-a facut-o sa-si inghita cuvintele, se vedea ca nu i-e frica sa spuna ce are de spus. El nu i-a aruncat cuvinte grele, sau nu mai mult decat ea. De violenta fizica nici vorba, cel putin in film. Dar aveau pareri atat de diferite in legatura cu viitorul. Fiecare si le exprima in mod civilizat - nu mi s-a parut nici o diferenta intre el si ea. N-a constrans-o sa ramana cu el. Sa-ti spun drept mie mi-a placut de sotul ei, se vedea ca se stapaneste sa nu spuna cuvinte grele. Si a incercat sa faca fata situatiei singur, asa cum a putut el. N-am vazut nici o barbarie aici  :nustiu:
Cealalta femeie implicata: era clar mai putin emancipata. O femeie amarata care incerca sa-si castige existenta. Tinea la sotul ei. Nu il apara din motive de frica ci pentru ca tinea la el. Nu mi s-a parut ciudat ca sotul ei era suparat ca si-a luat job fara stirea lui. Il mintise pana la urma, nu? Sa nu minti e un lucru foarte important pentru ei. Ai vazut, cum erau pusi sa jure pe Coran, imediat nu puteau sa minta. Ce e rau in asta? Mai rar au oamenii busola morala in zilele noastre, actioneaza dupa interes. Oamenii astia cel putin mai aveau ceva sfant....
Si pe urma felul in care 'opera' judecatorul mi-a placut. Mai 'casual' asa, mai putin in litera legii si mai mult in spiritul legii. Cred ca dreptatea are nevoie de mai mult spirit.
Si as putea continua, dar facem spoiler aici  :D , sorry  :sorry:

Ariana

• Core Team
  • fabulous
  • *
« Reply #4 on: April 20, 2012, 23:26:17 PM »
Musai sa deschidem un topic nou legat de lumea araba...filme,carti si pareri personale.Eu insa nu am nicio idee unde ar trebui sa il incadram.

Cumva cu arabii am patit ca si cu tiganii(ma rog romii cum li se place sa li se spuna).Cu cat am incercat sa ii inteleg cu atat mai de neinteles si de departe de lumea mea mi se par.Si asta fara sa am vreo secunda prejudecatile de inceput.Desi sunt atrasa de aspecte ale ambelor lumi.
Mie mi-a placut mult in Egipt.M-as duce de o mie de ori in vacanta acolo desi am avut niste si experiente neplacute avand ca protagonisti egiptenii.
Iranienii se presupune ca sunt mai destupati din cate stiu eu.Pentru mine ca prim impact negativ este tinuta femeilor.Mie mi se par triste in chestiile alea lungi,urate si triste.Gesturile cu care femeile se inveleau in ambele filme.Nu imi mai place separarea pe sexe la nivelul scolii.
Cum in ultimii ani am citit destul de multe carti e drept ca majoritatea scrise de femei si avand ca subiect viata in lumea araba in spatele randurilor am citit multa durere.Ma bucura faptul ca am mai gasit persoane pasionate de subiect pentru ca la un moment dat incepusem sa imi pun intrebari de unde atata curiozitate!?
Eu in filmele astea nu am prea vazut bucurie si iubire.Sa ii vezi ca sar in sus de bucurie,ca le zambeste sufletul...ca se imbratiseaza,ca se iubesc.Asta iar mi se pare extrem de ciudat!
Dar ce imi place foarte mult e accesul la informatie din ultima perioada...
Si apropos in Iran nici in ziua de azi daca stiu eu bine o fata de 20 de ani nu poate sa paraseasca tara fara acordul tatalui.Imi cer scuze daca informatia mea nu este corecta.

Personal percep lumea lor ca pe una in care barbatul are drepturi depline iar femeia...e si ea acolo pe post de decor.Asa ca nu te superi pe mine RedDeer pentru ce spun?  :pup: De fapt stiu sigur ca nu te superi. :)
Galisia multumesc mult pentru recomandarea privind cele doua filme.A fost tare fain ca am contopit ceea ce am vazut in filme cu ce a ramas in mintea mea in urma a ceea ce am citit.
Cert e ca ii multumesc lui Dumnezeu pentru locul in care m-am nascut. :)

RedDeer

• Enlightenment Seeker
  • fabulous
  • *
« Reply #5 on: April 21, 2012, 00:03:14 AM »
Ariana, sigur ca nu ma supar  :friends: . Musai sa deschidem alt topic. Eu am experienta directa cu iranienii de asta vad lucrurile altfel. Nu e deloc acelasi lucru cu arabii. Avem prieteni foarte buni care sunt iranieni. El a fost profesor universitar si are doctorat. Ea a facut facultatea de medicina, dar nu practica medicina.
Daca vorbesti cu ei o sa vezi ca urasc regulile si hainele alea. Cele mai multe iranience de aici sunt poate prea dezgolite si gatite - probabil ca o reactie. Prietenul nostru este gentleman in adevaratul sens al cuvantului. Oameni calzi si buni ca painea calda. Si cu simtul umorului, sa-l vezi pe el cum se vaita ca e sub papucul nevestei. Ajuta la bucatarie si face ce-i spune nevasta si nu e show si nu e lucru invatat in Canada de 13 ani de cand a venit, asa a facut si inainte. Si cand am incercat sa aflam daca asa in cultura lor in general, am ramas cu impresia ca e la fel ca peste tot.... nu sunt femeile mai asuprite decat in alte parti - poate doar in zonele rurale cu oameni inapoiati.
M-am lungit.... dar chiar mie mi s-a parut ca filmul asta e un 'bridge' intre cele doua culturi. Inteleg ca multa lume nu poate trece totusi de impresia neplacuta cu hainele.

galisia

• copacel
« Reply #6 on: April 21, 2012, 00:32:17 AM »
Dragelor,mai intai sa ne limpezim : este vorba in fond de doua filme: "The Stoning of Soraya " si apoi de "A Separation".
Ele sunt complet diferite ,chiar daca scena e aceeasi ,lumea araba.

"Soraya " vorbeste intradevar de conditia femeii in societatea islamica de tip arhaic,traditional.De situatiile extreme ,dar din pacate inca posibil  reale , in care barbatul are drept de viata si de moarte asupra femeii.Ati citit probabil "Arsa de vie ",acolo gasim o alta poveste reala de acest gen.La fel de devastatoare...

"A Separation " pune in discutie nu conditia femeii, ci felul in care dreptatea este perceputa si traita diferit de oameni functie de conditia lor sociala,de educatie,de caracterul lor - in cadrul aceleasi societati si culturi.Acolo toti sunt arabi,da ? ... dar cata deosebire intre sotul parasit si sotul femeii care s-a angajat sa ingrijeasca batranul !Cata deosebire intre personajele feminine .Interesant este ca fiecare din viziunile personajelor era cumva ....legitima.Pentru ca  adevarul este fix pe masura omului care il traieste ,este expresia lui.Eu asa am inteles filmul .
Daca luam povestea in sine si o plasam sa zicem in Australia,in mare se va derula la fel.Este vorba in esenta de conditia umana ,de persoane cu o etica mai elevata si o umanitate mai profunda si de altele la care  conditia mai joasa influenteaza perceptia,comportamentele,atitudinea.Este vorba despre conflictul de mentalite intre aceste micro-lumi si de faptul ca buni sau rai,nu putem trai saparati unii de altii ( oricat am vrea noi !)
Cum ati inteles metafora din final : faptul ca nu aflam alegerea fetitei ?Eu am intrepretat ca o asemenea "alegere " nici nu se poate face,un copil nu poate alege intre mama si tata.Mi-a placut grozav finalul acesta suspendat ,dar atat de sugestiv.  

Maria

• important
« Reply #7 on: April 21, 2012, 01:44:08 AM »
Red, tu vorbeai despre A separation,eu de Stoning of Soraya.. de-asta nu pricepeam despre ce dreptate vorbesti tu. Pe al 2 lea nu l-am urmarit atat de atent dar mi-a placut faptul ca pareau o familie cat de cat normala intr-o societate prea restrictiva cu reguli diferite in fct de sex ceea ce mi se pare nedrept oricum.
Ma bucur ca nu m-am nascut in societatea aia, mi se pare mult mai grea viata acolo.
Daca stau sa analizez multe aspecte din religia musulmana si cea crestin ortodoxa gasesc asemanari de la imbracaminte, supunere, rugaciuni, diferenta este ca la ei sunt mai respectate decat la noi. Cel putin asa mi se pare mie din cate am citit :)

Ariana

• Core Team
  • fabulous
  • *
« Reply #8 on: April 21, 2012, 08:54:03 AM »
Iuuu ce fain va expuneti fiecare parerea!  :indragostit:

Maria ai perfecta dreptate vis-a-vis de comparatia pe care ai facut-o intre cele doua religii.

Apropos de Stoning of Soraya mie mi s-a parut extrem de pictural filmul.Costumele,locul in care s-a turnat filmul f.f.frumos totul. :indragostit:
Ce ma cutremura e faptul ca exista posibilitatea ca lapidarea sa fie posibila si in zilele noastre.

RedDeer

• Enlightenment Seeker
  • fabulous
  • *
« Reply #9 on: April 21, 2012, 14:54:03 PM »
Da, despre 'A Separation' vorbeam si tot asa am inteles si noi (si Mr Red a fost pe aceeasi pagina cu mine) ca e vorba despre o poveste care trateaza universalul si nu specificul. Relatiile dintre barbati si femei ne atrag atentia doar pentru faptul ca ne asteptam noi sa fie altfel si suntem curiosi. In contextul filmului nu sunt total diferite fata de lumea occidentala dar isi pastreaza cate ceva si din specific. Dar punctul de greutate al filmului e ideea de dreptate. Cum o fi vazut persoana de care va vorbeam ca toti sunt niste mincinosi, nu pricep deloc  :nustiu: , mie mi-a parut asa ca si Galisiei, ca fiecare avea dreptate si fiecare incerca dupa puterile lui sa fie curat si cinstit.

Hil

• Membru fondator
  • fabulous
« Reply #10 on: April 21, 2012, 23:27:40 PM »
O sa vizionam si noi diseara A separation prea ati pus jar pe foc :)
Tot din lumea arabaa, am vazut acum cativa ani, Osama- actiunea se petrece in Aphganistan. Deprimant, socant. Normalitatea lor, in comparatie cu a noastra, capata un inteles extrem de diferit.

Am vazut de curand, Monsieur Lazhar, un film canadian nominalizat la Oscar anul asta. Sensibil, amuzant. - 7.5

wind

• copacel
« Reply #11 on: April 22, 2012, 00:57:16 AM »
De acord, RedDeer, l-am vãzut în seara asta și pare cã esențialul este cã fiecare încerca sã facã ce este corect, moral, demn. Nu diferã prea mult de noi, europenii, nu atât de mult pe cât ne-am putea aștepta. Mai frapante sunt asemãnãrile...

RedDeer

• Enlightenment Seeker
  • fabulous
  • *
« Reply #12 on: April 22, 2012, 04:14:13 AM »
Da, chiar jar pe foc  :hohot: Hilu. A se vedea filmul asta in cazul ca va uitati la detalii cu ideea ca iranienii nu sunt arabi. Sunt arieni, au avut o cu totul alta cultura, in afara de religie nu au nimic in comun cu arabii. In anii 70 inainte de revolutie femeile purtam mini-skirts.
Apropos de arabi, Mr Red care e brunet si nici eu nu sunt vreo blonda are o vorba: 'Treci in fata mea, nu ramane in urma, sa nu zica lumea ca suntem arabi'  :lol:

Conchita

• Membru fondator
  • fabulous
« Reply #13 on: April 22, 2012, 15:59:51 PM »
 :hahaha: Mortal mr. RD.
Asa e, iranienii sunt foarte diferiti de arabi si chiar se supara daca le spui arabi. Eu m-am inteles foarte bine cu toti iranienii peste care am dat.  :hihi:
La filmul asta am inceput si eu sama uit odata, dar probabil ca nu am avut starea necesara, ca l-am abandonat dupa vreo 10-15 minute.  :think: Ar trebui sa-i mai dau o sansa.
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

Frisky

• fabulous
  • Looking at the autumn shade.
« Reply #14 on: April 22, 2012, 19:06:04 PM »
 :hihi: Funny, mr.RD.

Iranienii sunt persani si vorbesc farsi. Au femei frumoase. Am vazut asta si din film, care trateaza intr-adevar o tema universala. O felie de viata reala, onesta, cladita pe valori morale solide dupa parerea mea.
Crestin-ortodoxia nu e diferita cu mult de islam, ca si cutume. Pana nu demult femeile la sate mergeau la biserica imbracate din cap pana-n picioare in negru, iar parul era in permanenta acoperit de basmale sau broboade si erau supuse (roabele) barbatului. Ba dupa unele pravile vechi, femeia mai trebuia si batuta din cand in cand, ca "stie ea de ce".  :-s

Bine ca traim alte vremuri si putem gandi si simti liber.

Apropos de libertatea in gandire si simtire...am vazut si Shame, un film destul de socant, despre un tip dependent de sex. O alta realitate cruda. De la mine nota 8. Nu e un film recomandat copiilor.  :|