Probabil ca fiecare dintre noi stim despre culori, am facut aici un rezumat ca sa avem un punct de plecare. Fiecare poate completa cu ce stie.
Sunt 3 culori de baza albastru, rosu, galben-ocru. Din ele combinate se obtin culorile complementare.
Rosu cu albastru rezulta violet, in functie de concentratia de rosu sau albastru violetul tinde mai mult spre rosu (nuanta apropiata de rosu pe paleta culorilor) daca predomina rosul sau spre albastru daca predomina albastru (urmatoarea nuanta de violet).Movul nu e o culoare e un produs chimic, de fapt culoare se numeste violet.
Pun de aici roata culorilor e mai usor de exemplificat pe ea.
http://www.vreauculoare.ro/culoare/roata-culorilor.phpGalben cu albastru rezulta verde care este complemetar cu rosu.
Albastru e complementar cu orange.
Violet e complementar cu galben
Ca sa zic asa o culoare de un ton tare adica puternica, merge f. bine cu complementara in nuante deschise. 2 culori tari nu se prea impaca, 3 nici atat.
Culorile complementare sunt cele din hexagon, ce acopera triunghiul format din rosu, albastru si galben. Complementarele sunt diametral opuse pe cercul cromatic rosu-verde, albastru-orange, galben-violet.
Daca punem complentarele pe o axa x-ilor de exemplu intr-un capat verde in altul rosu la mijloc combinate se regasesc in gri.
Ocru intra in diverse nuante minunate combinat cu rosu, cu verde, o sa pun spre exemplificare niste combinatii pe ceva desene.
Ocru se potriveste cu toate culorile.
Daca vreau sa departez un lucru pun alb in vecinatatea lui albastru din ce in ce mai deschis spre mai inchis.
Daca vreau sa apropii un lucru pun negru in vecinatea lui rosu.
Culorile calde ar fi pe paleta cromatica de la ocru(culoarea lutului, langa orange) pana la violet. Culorile reci de la albastru pana la galben lamaie. O culoare calda se potriveste de bine cu una rece.
Pe o sfera a culorilor pornind de la paleta cromatica culorile complementare se combina de ex. verde cu rosu, inspre verde mai mult verde si mai putin rosu, inspre rosu mai mult rosu si mai putin verde. La mijlocul sferei sunt griurile.
Albul in spectrul luminii se descompune in toate culorile.
In vechime se foloseau pigmenti naturali extrasi din pietre pretioase sau elemente naturale macinate amestecate cu lianti, care au rezistat in timp. Ne-a arata proful mai in detaliu mai demult, da' nu mai stiu exact numele pietrelor corespunzatoare culorilor, asa ca mai bine nu scriu ca sa nu creez confuzii.
Mai completez pe parcurs cu ce o sa mai citesc.