Mereu am avut impresia ca
"The Second Sex" este o carte dificil de parcurs; si tot aman sa o citesc din aceasta cauza, desi ma intereseaza viziunea autoarei si informatiile. Asa ca parerea lui
Red e stimulanta si incurajatoare
Frisky, nu stiu daca am mai pus aici discursul lui Elif Shafak la TED, e foarte placut, are subtitrare inclusiv in romana si expunerea ii pune in lumina farmecul personal.
https://www.ted.com/talks/elif_shafak_the_politics_of_fiction?language=ro#t-17796Mie mi-a placut atat de mult "Al dumneavoastra sincer, Surik", incat continui sa citesc tot Ludmila Ulitkaia -
"Daniel Stein, traducator". Cartea are o constructie usor atipica, e un fel de colaj de amintiri, jurnale, scrisori si interviuri, dar tesatura se leaga in ceva perfect compact. Ceea ce e cu adevarat interesant este ca povestea are la baza cazul real al unui evreu polonez, Dieter Stein, care isi ascunde identitatea in timpul celui de-al Doilea Război Mondial si lucreaza pentru Gestapo, ca traducator.
Afland din timp despre planurile de executare a evreilor din satele īnvecinate, le da de stire şi reuseste astfel sa salveze sute de vieti. Este apoi descoperit, cāt pe ce să fie executat, dar scapa si se ascunde īntr-o manastire de calugarite carmelite, unde se hotaraste sa treaca la catolicism.
Am expus tema, caci nici un spolier din lume nu poate atinge bogatia si frumusetea scriiturii lui Ulitkaia.

Ca o paranteza, daca va pierdeti vreodata capacitatea, sau placerea de a citi, Surik e leac garantat.
Am mai gasit ceva interesant:
"Patimiri ale femeilor in vreamea reginei Margot(1553-1615) ", de un anume Robert Muchembled. O colectie de destine feminine din perioada citata, organizate savuros: doamne fara noroc , bucuriile casatoriei( aici e o povete despre o leproasa, careia boala nu ii poate distruge legatura conjugala, desi desigur, e mutata intr-o leprozerie), arta adulterului, singuraticele( au existat si in acele timpuri celibatare, unele au dus-o chiar minunant), afurisitele (cele care se ridica impotriva uzantelor), vaduvele, etc. etc. etc.
Tot on topic, a aparut si la noi
"Life" a lui Keith Richards. Am pus-o pe lista, gratie acestei cronici, mai mult decat convingatoare
https://capricornk13.wordpress.com/2011/06/02/rock-me-baby/