Update aparat dentar 2 ani și 3 luni: De ce nu l-am dat jos încă?

american_orthodontics_braces_before_after_photo

Iată că au trecut deja 2 ani și 3 luni de când mi-am pus aparatul dentar și spre surprinderea multora (chiar și a mea), nu am reușit să-l dau jos nici acum! Gluma e pă mine cum s-ar zice.
Mai multe fete mi-au scris mail să mă întrebe ce se întâmplă, dacă l-am dat jos și dacă nu, din ce cauză? Am tot promis că fac un update pe blog și de vreo jumătate de an tot amân treaba asta, pentru că am tot sperat să am chestii clare și concrete de spus, de genul “În 2 luni îl dau jos!” sau “Mai am de făcut pașii 1, 2 și 3 după care îl dau jos!”. În fond, pornisem la drum cu gândul naiv că voi purta aparatul maxim 2 ani și că probabil voi scăpa chiar mai repede de atât. HA! HA! HA! Să îndrăznească cineva să mai spună că eu nu sunt o optimistă incurabilă!

Problema este că nici acum, dupa 2 ani și 3 luni nu am nimic concret sau definitiv de anunțat. De ce nu l-am dat jos până acum? Păi în mod evident pentru că dinții nu sunt încă poziționați așa cum ar trebui. Deși deja după 1 an ei erau îndreptați în proporție de 90% se pare că așa cum m-au avertizat mulți, acel ultim 10% e cel mai greu de obținut. Știți voi, ca la dietă, când te chinui să dai jos ultimele 2 kilograme.

Aș putea totuși să enumar câteva din motivele principale pentru care durata tratamentului meu s-a lungit în asemenea hal:

  • Am doi incisivi centrali superiori mega dubioși, unul cu o forma ușor triunghiulară și unul mai gros vizibil decât celălalt. Practic cu acești doi dinți mă tot chinui de câteva luni pentru că ba erau prea ieșiți în afară, ba era doar unul ieșit în afară, ba celălalt nu era perfect drept și tot așa un circ continuu.
  • Deși luna aceasta am reușit în sfârșit să îi aduc pe cei doi foarte aproape de o pozitie ideală, încă am o strungăreață de închis care s-a format între ei (ortodonta mi-a spus că asta e partea cea mai simplă). În plus, acum am rămas cu cei doi incisivi laterali superiori prea ieșiți în afară și habar n-am cât o să mai dureze să se rezolve și această problemă.
  • A durat o vreme și alinierea dinților în raport cu linia mediană despre care am scris mai multe detalii în postarea anterioară despre aparatul dentar. Pot spune că în sfârșit sunt mulțumită și că linia mediană arată destul de bine.
  • Unul din caninii de jos este la fel de problematic ca și incisivii, nu se aliniază nicicum în poziția normală, în ciuda faptului că mi-a fost repoziționat bracket-ul pe el de 2 ori deja. Este o chestie milimetrica, dar trebuie să se rezolve și asta într-un viitor, sper eu, foarte apropiat.

aparatdentar_safir_inainte_dupa2

Mărturiesc că da, este destul de frustrant având în vedere că eu visam să îl port maxim 2 ani, acesta fiind cel mai pesimist scenariu. Și e și mai frustrant că nu știu concret cât o să mai dureze. La fiecare vizită ortodonta mă încurajează și îmi spune că sunt aproape de final dar având în vedere că asta aud de jumatate de an îmi e greu să o mai iau în serios.
Practic purtarea aparatului nu mă deranajează “per se” si nici nu m-a deranjat vreodată pe parcursul tratamentului. Doar că m-am săturat de rutina asta cu mersul în fiecare lună la activare care îmi consumă timp și bani și de care abia aștept să scap.

Esențial de știut înainte de a-ți pune aparat dentar:

  • Trebuie să iei în considerare atât varianta optimista cât și pe cea pesimistă. Ortodontul îti va spune că un tratament durează în medie 2 ani și unii scapă mai repede de atât,  ceea ce este adevarat. Dar dacă 2 ani e media, asta înseamnă practic că pentru unii tratamentul poate dura chiar și 3 ani și nu e exclus să fii chiar tu unul din acele cazuri.
  • Am observat că multă lume nu știe că tratamentul ortodontic este în general pe viață și aici este și vina ortodonților pentru că nu își lămuresc clar pacienții de la bun început în acest sens. Mulți trăiesc cu impresia că vor purta aparatul 2 ani după care o să fie trai și viață cu dinți drepți până la moarte, fără nicio altă intervenție sau efort. Adevărul este ca tratamentul ortodontic nu se termină în momentul în care dai aparatul jos. Dacă nu porți contenție fixă sau mobilă ulterior, recidiva este aproape garantată, în special dacă ți-ai pus aparatul la vârsta adultă. Eu sper să imi pot pune contenție fixă atât pe arcada superioară cât și pe cea inferioară pentru că mi se pare mai comod decât să imi pun o proteză în gură în fiecare noapte. Cu toate astea, ortodonta mi-a spus că cel puțin o vreme după ce dau aparatul jos s-ar putea să trebuiască să folosesc și contenția mobilă, pentru că am avut parte și de o ușoara lărgire a arcadei care este greu de menținut doar cu contenția fixă, care se pune doar de la un canin la altul, nu cuprinde toată arcada.
  • Comunicarea cu ortodontul este extrem de importantă. Trebuie să poți să spui de fiecare dată exact ce te nemulțumește și să primești răspunsuri și soluții potrivite. Gândește-te că ortodontul acela, mai ales dacă ai ales unul bun și popular, vede sute de pacienti într-o lună și în 10 minute cât stai la el pentru activare e posibil să omită multe detalii pe care tu i le poți pune în vedere. La fel, multe chestii de ordin estetic ortodontul le poate vedea diferit față de tine, deci trebuie să îi spui mereu cum ți-ar plăcea ție să arate dinții la final și să vezi dacă el poate face ceva în acest sens. Dacă ceva te nemulțumește trebuie să spui din timp, cât încă se mai poate face ceva, nu la finalul tratamentului.
  • O greșeală pe care am facut-o și eu, deși aveam impresia că sunt super bine informată, a fost să cred că ortodonția asta este o știință super exactă. Acum mi se pare mai mult o artă. Mai repoziționezi un bracket, mai muți un dinte de colo colo, mai testezi o variantă să vezi ce iese, dacă nu iese încerci alta până iese și tot așa. Daca ai Invisalign, acolo e puțin alt sistem, dar cu aparat cu brackeți cum am eu, cam la asta trebuie să te aștepți.
  • Trebuie să ai în vedere toate cheltuielile pe care le include tratamentul ortodontic. Inițial poți trăi cu impresia că plătești aparatul dentar și cu asta basta. Însă la majoritatea ortodonților, activările lunare se plătesc separat și în funcție de durata tratamentului pot ajunge să te coste cât aparatul dentar sau chiar mai mult. Prețul unei activări este între 50 și 100 LEI și trebuie să știi că vei avea nevoie să mergi în fiecare lună sau chiar la 3 săptămâni spre sfârșitul tratamentului. În plus, va trebui să îți rezolvi toate problemele dentare existente, posibil să faci câteva extracții, mai ales dacă mai ai maselele de minte, să îți dai jos lucrările permanente și să le înlocuiești cu unele provizorii, iar mai apoi la finalul tratamentului să îți faci alte lucrări. Toate acestea adunate dublează prețul care îți este prezentat inițial și este bine să știi de la bun început la ce te înhami din punct de vedere financiar.

aparat_dentar_safir_inaintedupa_poze2

În altă ordine de idei, am tot amânat să fac acest update și în ideea că poate voi face, mă gândeam eu, un filmuleț pe Youtube. Chiar și cei de la American Orthodontics România mi-au propus la un moment dat să filmez ceva, ce vreau eu și să îi las să dea Share la ei pe pagină. Din start mă și vedeam ca în clip-urile acelea penibile de la americani spunând chestii patetice precum “Aparatul acesta mi-a schimbat viața!”, “Acum îmi vine să zâmbesc mai des, mi-a redat încrederea în sine!”. #emoticoncareîșivomităîngură
Ce-i drept, cei de la American Orthodontics m-au asigurat că din partea lor e ok să spun ce vreau eu în filmuleț dar am zis să nu risc și să nu riște nici ei să imi iasă vreun porumbel pe gură, cum mi se întâmplă mai mereu, dar în special când încerc să fiu serioasă și matură.
Am stat totuși și am cugetat eu așa de curând după ce m-au mai rugat și niște cititoare ale blogului, că ar fi poate drăguț din partea mea să trag totuși o filmare, că am tot fost întrebată chestii de genul “Vorbești normal după ce ți-ai pus aparatul? Te afectează în vreun fel la vorbit?”. Oameni buni, ca să vă spun drept, nu prea vorbesc normal, am o voce destul de enervantă și debitez tâmpenii în general, dar parol că asta era tot așa și înainte de a-mi pune aparat.
Și eu am urmărit o droaie de clipuri pe Youtube înainte să îmi pun aparatul deci da, recunosc că au o mare utilitate pentru cineva care caută să se informeze înainte de a se înhăma la treaba asta. Nu exclud posibilitatea de a face în viitor ceva pe canalul meu de Youtube dar nici nu promit, ca încă ma simt puternic în faza în care simțul penibilului funcționează. Nu se stie însă ce mă mai apuca pe viitor sau cât beau în vreo seară, deci ramâneți pe recepție!

Între timp, dacă mă urmăriți pe Instagram ați văzut deja asta, apogeul carierei mele de vlogger, 3 secunde de video fără sunet! Suficient cât să vedeți rânjetul cu toate gingiile și grimasa aia cu aranjatul buzelor peste aparat pe care o fac într-una de când mi l-am pus și am observat că toata lumea care are aparat o face.

Save

Save

Save

Save

A video posted by Silvia (@testaholic) on

Save

Dacă nu ai citit deja, aici poti găsi toată experiența mea cu aparatul dentar Radiance Plus de până acum:

V-am pupat apăsat…înca tot cu aparat!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Follow: