*

Leea

  • 989
Soia
« on: February 09, 2012, 13:01:49 PM »
Lapte de soia



Am spalat 1 cana (250 ml) boabe de soia si le-am pus la inmuiat peste noapte cu vreo 3 cani apa, ca pe fasole. Tot asa se si umfla  ;) 
Am scurs apa de pe boabe, le-am limpezit in strecuratoare sub jet de apa si le-am masurat - e important. Mie mi-au rezultat 2,5 cani de boabe inmuiate.
Apoi am pus in blender tot cate 1 cana boabe si 3 cani apa si le-am maruntit bine impreuna, pana am terminat de macinat toata cantitatea. Next am cules toata spuma (si se face o multime!) de la suprafata si am strecurat amestecul printr-o panza dubla de tifon de doua ori. Boabele macinate care raman in tifon se storc bine cu mana, sa nu ramana prea multa zeama in ele. Astea se numesc okara si se pot folosi pentru chiftele, burgeri vegetarieni, nuggets, budinci, etc.
Zeama obtinuta se pune la fiert la foc mic (la inceput are tendinta de a se prinde de fundul oalei, ca laptele). De cand incepe sa clocoteasca il lasi 20 minute, din nou la foc mic.
In ultimele 3-4 minute adaugi 1/2 pastaie de vanilie taiata pe lung, din care razuiesti semintele (sau esenta de vanilie) si putina sare (cat prinzi cu 2 degete). La sfarsit adaugi un indulcitor conform dupa gust. Eu am pus cam 1 lingura sirop de agave.
In total am obtinut aproape 2,5 litri lapte.
Suna complicat si laborios, dar nu e.


Iata si ce am facut din okara:

Chicken nuggets de ocara :hohot:



Pentru nuggets:
250 g carne de pui macinata (eu am folosit pulpe dezosate, fara piele, dar merge orice bucata)
150-175 g okara (boabe de soia inmuiate si macinate)
1 ceapa mare
1 catel de usturoi mare
1 ou
1 lingura ghimbir ras
sare si piper dupa gust
Intai se fierbe okara cu apa cat sa o acopere aprox. 10-15 minute, apoi se lasa sa scada toata apa de pe ea, altfel amestecul de nuggets va iesi prea moale.
Se amesteca carnea macinata cu okara racita, 1 ceapa mare data pe razatoare sau tocata foarte marunt, usturoiul pisat, oul, ghimbirul ras si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.

Pentru sos:
3 linguri faina de naut
4 linguri cu varf iaurt gros
1 lingurita sos de soia - facultativ (atentie, cam contine zahar!)
1 lingurita praf de curry
1/2 lingurita garam masala
putina apa
Se amesteca toate ingredientele. Trebuie sa rezulte un amestec de consistenta smantanii groase. Daca este nevoie se mai poate adauga putina apa.

Se modeleaza chiftelutele, se aplatizeaza usor, se dau bine prin sos (trebuie sa prinda destul de mult sos) si se pun imediat la prajit in ulei incins, la foc moderat spre mic, ca sa se patrunda.

Au o aroma minunata, un iz oriental care e exact pe gustul meu  :yum:

Soia
« Reply #1 on: March 05, 2012, 20:30:08 PM »
Pate de soia cu ciuperci

-100g soia boabe
-1 ceapa
-5 graunti de usturoi
-1 legatura patrunjel
-suc de rosii
-1 borcan de ciupercute

Boabele de soia se pun la inmuiat in apa peste noapte. Dimineata se spala si se pun la foc mic cu oala acoperita. Se fierb cca 3-4 ore.
Cand soia este aproape fiarta se pun in oala ceapa si usturoiul. Dupa ce se fierb toate se pun la scurs.
Se pune totul in blender, se adauga putin suc de rosii si se macina fin. Tot in blender macinam si patrunjelul.
Rasturnam pasta intr-un castron, potrivim de sare si piper si la final adaugam ciupercutele taiate cubulete si stoarse putin in mana.
Este foarte bun dimineata cu paine prajita!
Happyness should be a reward, not a purpose!