*

Conchita

  • 8029
Aperitive
« Reply #75 on: April 10, 2012, 02:00:53 AM »
Painea Filozofului a la Leea

Intr-o carte care se numeste Dieta filozofului am gasit urmatoarea reteta:

PAINISOARE CU TARATE - RETETA FILOZOFULUI
(cantitati pentru 6 briose)

1 ceasca tarate
1/2 ceasca faina integrala de grau
1/2 ceasca faina integrala de ovaz/secara
1/2 lingurita bicarbonat
1/2 lingurita praf de copt
1 praf de sare
2 albusuri
1 ceasca iaurt/lapte dulce

Se amesteca toate cu o lingura de lemn, se toarna in tava de briose si se coc painisoarele 20-25 minute. Se pot adauga in aluat si niste fulgi de ovaz.

Am facut eu niste mici corectii ca sa adaptez reteta pentru noi, fiindca autorul spunea 1 ou intreg, nu 2 albusuri cum am scris eu, si mai cerea si 2 lingurite de ulei - care cred ca face mare lucru.
Si intre sugestiile de variante sugera ca se poate adauga o banana bine zdrobita in aluat - eu am scos-o; as zice mere rase, in schimb, sau seminte, nuci, etc., pe care le-am scos.
A, si mai zicea ca pentru a le indulci se pot folosi fructe uscate - pentru noi curmale si caise.
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

*

doctoreasa

Aperitive
« Reply #76 on: May 06, 2012, 20:50:29 PM »
Cupcakes cu ton si ardei rosu

Ingrediente:

3 oua
100ml ulei masline
1 cutie ton maruntit in suc propriu
1 ardei rosu (pot fi mai multi, dupa preferinta)
1 legatura ceapa verde (optional)
150g faina naut (eu am pus ochiometric)
125ml lapte
125 emmentaler ras sau mozzarella
1 praf copt
sare, piper

Motul briosei:
150 g branza tip Philadelphia
2 linguri de smantana

Mod preparare:
- se pune tonul la scurs intr-o strecuratoare
- se taie ardeiul cubulete, la fel se procedeaza cu ceapa verde
- se pune intr-o tigaie un capacel de ulei si se calesc la foc usor ardeiul, ceapa verde si tonul scurs;
- se sareaza, pipereaza
- se lasa sa se raceasca
- se bat ouale spuma intr-un bol, apoi se adauga faina, laptele, branza rasa, uleiul si praful de copt; se adauga amestecul de ton si se omogenizeaza compozitia
- intr-o tava de briose se aseaza cate o hartie de briose in fiecare locas, apoi se umple 2/3 cu compozitia de mai sus
- se introduce in cuptorul preincalzit la 180C pentru cca 30 - 40 minute pana se rumenesc frumos
- se scot din tava si se lasa sa se raceasca
- separat se bat cu mixerul crema de branza si smantana pana cand rezulta o "frisca" tare
- se face cate un motz de crema pe fiecare briosa

Pofta buna!

(Revin cu poze)
« Last Edit: May 06, 2012, 20:57:23 PM by doctoreasa »

*

Conchita

  • 8029
Aperitive
« Reply #77 on: May 12, 2012, 23:51:28 PM »
Oua Umplute, Arabian Style

Nu va imaginati cine stie ce condimente  :hihi:, dar sunt mai usoare si gustoase.

Ingrediente:
250 g frunze de spanac (eu am folosit congelat)
8 oua fierte tare
2 linguri de ceapa verde taiata fin
4 linguri de iaurt
3 linguri ulei de masline
2 linguri de suc de lamaie proaspat stors
1 lingurita mustar de Dijon
sare
piper proaspat macinat

Frunze de salata verde si ce mai vreti pentru ornat.

Se da spanacul intr-un clocot, se scurge si se lasa la racit, apoi se taie marunt sa fie pregatit pentru umplutura.
Se fierb ouale, se curata, se taie in doua pe lungime, se scot galbenusele, se zdrobesc cu furculita sis e amesteca cu toate celelalte ingrediente. Se umplu albusele cu pasta formata si se aseaza pe pat de frunze de salata.

Forget love... I'd rather fall in chocolate.

*

doctoreasa

Aperitive
« Reply #78 on: May 13, 2012, 09:14:02 AM »
Mmm, suna interesant!
Ia sa-i dau o sansa cat mai tropaie spanacul proaspat in piete.
Merci pentru reteta, Conchitina!
 :pup:

Aperitive
« Reply #79 on: May 13, 2012, 09:37:28 AM »
Hmmm...cu spanac  :pofticios:



*

Leea

  • 989
Aperitive
« Reply #80 on: May 14, 2012, 23:30:00 PM »
Saratele cu branza de burduf



(cantitatile sunt orientative  :d)

250 g branza de burduf
2-3 linguri ulei
un pumn de seminte de susan (+/- seminte de in)
4-5 linguri faina de naut
1/2 lingurita praf de copt

Se amesteca toate ingredientele. Faina se pune doar cat sa se adune compozitia ca un aluat (nu prea teapan). Se modeleaza bile ca la chiftele, se aplatizeaza intre palme.
Se pot praji in tigaie in putin ulei sau, ca cele din poza, se pot coace in cuptor 12-15 minute la foc mijlociu.
Merg bine cu salata (mie imi plac cu castraveti).

*

RedDeer

  • *
  • 3185
  • Truth is only as real as our delusion allows
Aperitive
« Reply #81 on: May 15, 2012, 03:14:42 AM »
 :pofticios:  :yum: -  e de incercat  :mersi:
I have lived with many Zen masters, all of them cats

*

doctoreasa

Aperitive
« Reply #82 on: May 15, 2012, 07:54:21 AM »
Mmm, ce bine arata!
Biscuiti Tuc a la Leea! :pofticios:

*

kalua

  • *
  • 22763
    • Soapte culinare
Re: Aperitive
« Reply #83 on: September 30, 2012, 11:49:40 AM »
Rulada cu spanac (sau alte verdeturi) si sunca sau somon cu salata in avocado

Pentru 3 persoane ca cina
250 g somon afumat sau cateva felii de sunca fiarta
125 g spanac congelat sau proaspat. Sau alte frunze (eu am folosit aici frunze de sfecla elvetiana)
3 avocado
1 - 2 - 3 rosii (una daca-i mare bine, doua medii sau 3 mai mici)
1 lamaie
3 esalote sau cepe verzi mai mari
1 catel usturoi
5 oua
50 g cascaval sau mozzarella (de-aia alba, moale)
50 g parmesan
200 g branza-crema tip Philadelphia
1 lingurita mustar de Dijon
1 strop suc de agave
4 linguri otet de vin
6 linguri ulei de masline
sare, piper

Unul dintre oua se fierbe tare (cam 10 minute), apoi se tine sub apa rece, se cojeste si toaca marunt. Ceapa se taie marunt. Intr-un bol mai mic se amesteca sare, sucul de agave, piper cu otetul si mustarul. Se adauga uleiul, se bate bine, apoi se pune oul (ala fiert, taiat in bucatele) si ceapa maruntita.
Avocado se injumatatesc si se stropesc cu suc de lamaie, sa nu se innegreasca. Daca vreti, ii puteti curata si de coaja, dar nu-i neaparata nevoie aici. Se taie si rosia in bucatele mici si se pune in bolul cu dressingul si oul fiert.
Daca folositi spanac congelat, lasati-l la decongelat prima data, apoi se scurge bine. Daca folositi alte frunze sau spanac proaspat, spalati-le si taiati-le foarte fin. Cascavalul sau mozzarella se da pe razatoare. Separat se da pe razatoare si parmezanul. Se bat bine cele 4 oua, se sareaza, pipereaza, apoi amesteca cu cascavalul si frunzele tocate).
Pe o tava de aragaz acoperita cu hartie de copt se imprastie parmezanul ras, apoi se toarna masa de oua. Se da la cuptorul preincalzit (200C) 10 minute. Cand e gata se lasa un pic la racit, apoi se unge cu branza-crema si pe deasupra se imprastie bucatile de somon afumat sau sunca fiarta. Se stropeste cu suc de lamaie si se ruleaza strans. Se taie si se serveste cu avocado umplut cu salata de rosii si ou fiert.


*

kalua

  • *
  • 22763
    • Soapte culinare
Re: Aperitive
« Reply #84 on: August 10, 2014, 10:19:46 AM »
Branza topita
Buna-buna branzica  :yum: Si, ce mi-e mie cel mai drag, foarte usor de facut.
Zice asa: se marunteste foarte-foarte bine branza de vaci, sa zicem vreo 250 g, se amesteca cu 1/2 lingurita sare si 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu. Apoi se lasa in frigider minimum 2-3 ore (se vede cand e gata, ca granulele devin parca gelatinoase, usor translucide pe margini).
Intr-o cratita se topeste 1/2 lingura unt, apoi se adauga branza rece si se pune pe foc mediu, tot amestecand. Dureaza doar cateva minute pana ce se topeste. Nu trebuie sa clocoteasca.
Cand o iei de pe foc, poti adauga arome: boia/fulgi de ardei iute sau de usturoi, marar tocat, sunca/pancetta tocata marunt, cascaval, ce va place. Se toarna intr-un castron cat e calda. Se da la frigider cateva ceasuri, altfel va curge de pe paine.
Iese putin cleioasa si mai transparenta decat cea din magazin, dar e delicioasa (si nu are e-uri ). Merge grozav de bine cu painea din seminte.