*

ghemotoc

  • 2488
Aperitive
« on: June 28, 2009, 19:41:32 PM »
Portofele cu ciuperci/gem
200 gr crema branza
17- gr unt
1 ou (toate la temperatura camerei)
1 aulbus
3 linguri apa rece
350 gr fraina (1/2 faina integrala, 1/2 tarate)
sare daca umplutura e sarata

Se freaca bine untul cu branza si se adauga albusul de ou, cele 3 linguri de apa, faina - se amesteca bine (se formeaza un altuat destul de moale), se acopera cu folie si se da la cuptor cam 1 ora.

Umplutura de ciuperci
O ceapa micuta se caleste cu ciuperci (vreo 12 bucati mai mari). La sfarsit se pune sare, pipe, marar

Se intinde aluatul (atentie ca e gras, puneti faina pe masa si pe aluat in timp ce il intindeti cu facaletul) si se decupeaza cercuri (am folosit o cana); se pune umplutura in miklocul fiecarui cerc, se impacheteaza si se lipesc marginile cu o furculita uda; se pot unge deasupra cu un albus, eu nu am mai pus
Se pun la cuptorul preincalzit la 200 grade si se lasa cam 20-25 minute.

Mie mi-au iestit 25 bucati; am ramas fara ciuperci si atunci din restul am facut niste wasa.
Se mananca cu salata (sunt destul de grase)
« Last Edit: July 09, 2009, 14:09:07 PM by scorpirescu »

*

ghemotoc

  • 2488
Retete felul doi
« Reply #1 on: June 29, 2009, 15:58:14 PM »
De fapt portofelele astea nu prea sunt de felul doi, se mananca dimineata.

*

kalua

  • *
  • 22797
    • Soapte culinare
Aperitive
« Reply #2 on: July 09, 2009, 14:33:02 PM »
Crackers lipidici
pe post de paine

250g faina de naut
1 lingurita rasa sare
120ml lapte
50g unt (nu-l inlocuiti cu ulei sau cu altceva!)
facultativ: seminte de care vreti
faina de naut pentru presarat

Se amesteca faina cu sarea. Untul si laptelese incalzesc putin, o puteti face si in cuptorul cu microunde, apoi turnati peste faina. Se amesteca bine, apoi se acopera cu folie de plastic si se da la frigider ca. 1 ora. Aluatul ramane cam cleios. Se presara faina pe blatul de la bucatarie (peste faina seminte cine vrea), se pune aluatul peste si se prelucreaza cu sucitorul (nu foarte subtire). Se taie forme ori cu paharul, ori se fac patrate, taiate doar cu cutitul sau cu rola aia zimtata, ori cu tot felul de forme de fursecuri, cum se doreste. Se pun pe o tava acoperita cu foaie de copt, se inteapa cu furculita (ccea ce eu uit de obicei) si se dau la cuptorul preincalzit (180C convectie, 200C normal) 10-15 minute.


Aperitive
« Reply #3 on: July 09, 2009, 17:52:01 PM »
Faina de secara poate inlocui faina de naut?
Putin mov nu strica.

*

ghemotoc

  • 2488
Aperitive
« Reply #4 on: July 09, 2009, 18:23:16 PM »
Poti sa incerci, dar atunci o sa fie de faza a 2a (faina de secara are IGul 50 parca si nu se poate combina cu grasimi) - si atunci o sa poti papa crackarii numai dimineata.

Aperitive
« Reply #5 on: July 14, 2009, 15:39:55 PM »
Frittata
2 oua
2 cepe medii sau una mica si una medie
ciuperci vreo 5 buc. medii sau mai multe daca va plac ciupercile
1 ardei
2-3 linguri frisca lichida
mozzarela sau cascaval, branza de capra.
2,3 rosii, reteta initiala era cu spanac da' la vremea asta nus unde mai gasesc spanac decat congelat cred si fara ciuperci si rosii.
Se taie cepele rondele se pun la calit in ulei de masline. Se calesc un pic apoi se adauga ardeiul taiat marunt, ciupercile tot taiate marunt. Se calesc da' nu mult, se potrivesc de sare si piper dupa gust.
Se bat ouale da' nu mult cat sa se omogenizeze, se adauga frisca lichida.
Intr-un vas de yena se pune amestecul calit, apoi ouale batute, apoi rosii taiate felii, apoi mozzarella/cascaval ras si braza de capra rupta cu mana, eu branza d-asta n-am avut si nu prea iau ca mie nu-mi place gustul. Tot zic ca o s-o mai incerc, poate ma obisnuiesc cu ea.
Cum vasul meu a fost mai mic si compozitia era destula, le-am pus pe 2 straturi.
Se da la cuptor 25 de minute.

« Last Edit: July 14, 2009, 15:44:34 PM by Tinkerbell »
Love is a bird, she needs to fly.

*

kalua

  • *
  • 22797
    • Soapte culinare
Aperitive
« Reply #6 on: July 28, 2009, 19:54:18 PM »
Rulouri de mozzarella cu somon afumat

200g mozzarella
500ml lapte
frunze de busuioc
150g somon afumat taiat in felii

Se incalzeste bine (nu fierbe!) laptele si se baga guguloiul de mozzarella in el, se tine vreo 10 minute acolo. Intre timp spalati frunzele de busuioc, le stergeti, si pregatiti si somonul. Mozzarella se intinde apoi cu sucitorul socat cat se poate de subtire. Se acopera apoi cu frunzele de bucuioc si pe deasupra se pun feliile de somon. La urma se ruleaza cu atentie si se impacheteaza strans si bine in folie de plastic. Se da peste noapte la frigider.


Aperitive
« Reply #7 on: July 28, 2009, 20:01:27 PM »
Bine de tot arata :yum:
Love is a bird, she needs to fly.

*

Conchita

  • 8043
Aperitive
« Reply #8 on: July 28, 2009, 22:43:52 PM »
 :shock: Asta trebuie neaparat incercata. Numai cand ma gandesc la combinatia de arome  :pofticios: si ma ia cu lesin. Mersi Kalua.  :kiss:
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

*

kalua

  • *
  • 22797
    • Soapte culinare
Aperitive
« Reply #9 on: July 28, 2009, 22:46:09 PM »
Rulou cu sunca

1 ardei gras rosu
1 ardei gras galben sau verde
125g branza cremoasa (Philadelphia)
25g parmezan ras
2 cepe verzi tocate marunt
7g oregano proaspat
1 lingura capere tocate marunt
1-2 linguri seminte de pin tocate marunt (eu le-am rumenit usor inainte)
12 felii nu foarte subtiri prosciutto crudo (sa nu fie afumat sau fiert!)

Ardeii se taie in 4, se curata de seminte si cotor, se coc cu pielita in sus la grill pana se inegresc si fac besici. Dupa aia se pun intr-o punga sau alt recipient inchis bine. Se curata de pielita cand aproape s-au racit.
Toate celelalte ingrediente inafara de sunca se amesteca.
Dupa aceea se taie sunca la dimensiunile bucatilor de ardei copti: se pune cate o felie pe bucata de ardei si se decupeaza cu cutitul la marimea ardeiului (poate o idee mai mare).
Asamblarea: se pune bucata de sunca decupata, pe ea niste amestecatura de branza, apoi bucata de ardei, care se unge iar cu niste branza. Se ruleaza strans si se da la rece macar o ora. Se taie in felii inainte de-a fi servita.
La mine s-a cam manjit la taiat  :rusinos:

*

Conchita

  • 8043
Aperitive
« Reply #10 on: July 28, 2009, 23:24:02 PM »
Wow. Eu am ramas fara cuvinte.  :pofticios:
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

*

Nimphe

  • *
  • 11857
  • http://surasul-demetrei.blogspot.de/
    • Daily Pleasures
Aperitive
« Reply #11 on: July 29, 2009, 17:31:40 PM »
Eu ma uit la poze si  :pofticios: :pofticios: :pofticios: Ploua in gura cu galeata :sarcastic: Zilele astea somez cu gatitul, dar si cand imi revin...
If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.
http://kusse-und-liebe.blogspot.de/

Aperitive
« Reply #12 on: July 29, 2009, 23:07:51 PM »
Pizza Monti - fara faina (cu blat de conopida)
PIZZA CU BLAT DE CONOPIDA
(Forma de pizza 20 cm)

1 punga conopida congelata (450 gr)
1 ou intreg
50 gr cascaval
sare, piper, oregano/cimbru
mezel
1 rosie
1/2 ardei gras
ceapa taiata fin
masline
250 gr. mozzarella
sos rosii


Eu am aburit-o la steamer. Mi s-a stricat blender-ul, ca atare am maruntit-o cu furculita. Am amestecat-o cu oul, cascavalul ras dat pe razatoarea fina, sarea, piperul.
Blatul inainte de coacere:

Tava se unge bine cu ulei. Se rastoarna compozitia in tava, se intinde si se netezeste suprafata. Se da la cuptor la 180 grade, cam 20 minute.
FOARTE important este sa fie blatul uscat bine.
Cam asa:


Apoi se pune sucul de rosii peste blat, mozzarella, rosiile, ceapa, mezelul, maslinele, etc.
Se da la cuptor pana se coc si ingredientele, cam 15-20 minute.



Nota: - eu am dublat reteta, ca pentru tava de cuptor trebuie.
        - atentie, nu uitati sa uscati bine blatul, inainte de-a pune ingredientele peste.
       

*

ghemotoc

  • 2488
Aperitive
« Reply #13 on: August 10, 2009, 16:23:10 PM »
SARATELE CU BRANZA


250 g faina (eu am pus 150 g faina integrala si 100 g tarate)
125 g unt la temperatura camerei (am adaugat si niste iaurt ca nu se lega aluatul)
1/2 lingurita sare
230 g branza (cascaval/mozzarella) rasa

Pt uns:

1 lingura mac
1 lingura susan
1 albus


Se amesteca faina cu untul, sarea, branza intr-un castron pana se formeaza un aluat si se formeaza o minge pe pe care o presati si il puneti invelit in plastic la frigider. Lasati-l la rece min 2 ore (eu l-am lasat peste noapte).

Incalziti cuptorul la 350F (177C). Intindeti aluatul subtire pe o suprafata presarata cu faina. Va fi dificil de intins la inceput, dar se mai topeste. Taiati aluatul cu o forma de biscuit patrata - folosesc intotdeauna cutirul de pizza. Le-am pusin tava pe hartie de copt.

Macul se amesteca cu susanul si cu albusul de ou si se ung saratelele cu amestecul acesta.

Saratelele se lasa in cuptor la foc mediu in jur de 15 minute (sau pana ce prind o usoara culoare pe margine. Saratelele se lasa sa se raceasca in tava altfel se inmoiaie

Mi-au iesit cam 80 saratele, depinde cat de bine intindeti aluatul, de preferat sa fie mai subtire.

O sa fac si poza si o atasez.

*

Nimphe

  • *
  • 11857
  • http://surasul-demetrei.blogspot.de/
    • Daily Pleasures
Aperitive
« Reply #14 on: August 10, 2009, 20:08:03 PM »
Ghemo, parca mi-ai citit gandurile. Zilele astea vroiam sa fac saratele si/ sau gogosi :hihi:
If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.
http://kusse-und-liebe.blogspot.de/