*

kalua

  • *
  • 22763
    • Soapte culinare
Meniuri montignace de Paste
« on: February 26, 2012, 22:09:31 PM »
Pastele catolic e pe 8 aprilie, cu o saptamana inainte de cel ortodox, deci eu trebuie sa ma grabesc oleaca :dog:
Zic si eu ca doftorici, prima data desertul, restul om vedea :hihi: : o sa fac tortul de ciocolata, ala care-i bine de facut cu o saptamana, doua inainte de a fi mancat.

M-am mai gandit la urmatoarele:
amuse: ceva cu pseudo-espuma de conopida si peste afumat
antreu rece: ceva cu salata de linte
antreu cald: mi-ar place o supa de verdeturi, dar sa vedem care s-or gasi atunci...
fel principal: miel la cuptor cu vin (impanat cu usturoi), garnitura :nustiu:
fel cu peste nu stiu daca fac, atunci scap si de sorbet :hihi:
desert: tort negru cu decoratie de capsuni

*

Teo

  • 1970
    • Cristina's World
Meniuri montignace de Paste
« Reply #1 on: February 27, 2012, 12:29:52 PM »
Ca bine zici, numai maine nu-i poimaine  :hihi:
De ce tort e vorba, ca mi-a scapat ?  :think:

*

doctoreasa

Meniuri montignace de Paste
« Reply #2 on: February 27, 2012, 20:51:55 PM »
 :hihi:
Ca bine zici, mai Ka!
Si cu tortul  :hahaha:, si cu gandul la meniul de Paste.
As face o praji cu fructe,  :hahaha: poate chiar tarta aia mult visata, cu capsune, faina si fulgi de migdale.  :think: umpluta cu crema de vanilie...
In rest, inca n-am cugetat.
Sunt intr-o nebuloasa mare, mare: amicii americani din Lux ne-au anuntat ca au o minivacanta de Paste (cel catolic) si si-au manifestat dorinta sa ne viziteze. Le-am trimis un e-mail in care le-am explicat cum sta treaba cu Pastele catolic si cel ortodox anul acesta, asa ca deocamdata astept sa se decida cand vor sa vina, dupa care purced la scormonit dupa retete.
Daca vin ei, obligatoriu voi avea:
drob, salata de icre
oua incondeiate,
branzeturi
ciorba de stevie ca la mama acasa,
friptura de miel  :think: :think: :think: nu stiu inca cum, dar va exista, iar garnitura....??? nici asta nu stiu de care va fi.
Beuturicile vor fi tot romanesti.
Revin  :okey:.
« Last Edit: February 27, 2012, 20:54:12 PM by doctoreasa »

*

doctoreasa

Meniuri montignace de Paste
« Reply #3 on: March 01, 2012, 11:01:47 AM »
Tananaaaam!
Ka, sarbatorim Pastele catolic impreuna! :hihi: :friends:
In sfarsit, vin americanii! :hahaha: (asta, a propos de ce spunea bunicu', ca i-a tot asteptat pe americani sa ne salveze in WWII).
Mi-au trimis mesaj azi dimineata, cauta zboruri pentru 06.04 - 10.04.2012.
Asadar, tre' sa pregatesc doua runde de meniu, una pentru Pastele catolic, si alta pentru cel ortodox. Basca, sa pregatesc ghidul Bucurestiului pentru turistul plimbaret si gurmand.
Cine mai e ca mine? :lol:
LE: Unde o fi biserica catolica in Bucuresti? :think: Tre' s-o googalesc.

*

kalua

  • *
  • 22763
    • Soapte culinare
Meniuri montignace de Paste
« Reply #4 on: March 01, 2012, 11:48:49 AM »
 :panic: Vin americanii! :hihi:
Oh, da, atunci musai sa le faci un meniu de Paste traditional romanesc!

*

doctoreasa

Meniuri montignace de Paste
« Reply #5 on: March 01, 2012, 12:13:32 PM »
Mda, asa ma gandesc ca-i frumos, mai ales ca-s pe "tarlaua" mea acum  :hihi: si am toate ingredientele necesare la dispozitie. O sa fie o combinatie de conform cu neconform (pasca, cozonac, tort).

*

veruskin

  • 2698
Meniuri montignace de Paste
« Reply #6 on: March 01, 2012, 13:03:16 PM »
wow Doc :) ai de treaba.....

Biserica Catolica este pe Mihai Bravu chiar inainte de pasajul Muncii (langa Victor Babes) :)

*

doctoreasa

Meniuri montignace de Paste
« Reply #7 on: March 01, 2012, 13:21:38 PM »
 :friends:
Multumesc pentru info, Veru!

*

Leea

  • 989
Meniuri montignace de Paste
« Reply #8 on: March 16, 2012, 15:48:16 PM »
Eu voi avea un program interesant in Saptamana Mare:
- joi imi sarbatoresc dragutul de ziua lui si pun la cale o mare neconformitate dulce (biiiiip!  :panic:)
- de vineri dimineata pana luni voi fi singura cuc, deci nu mai am la ce face planuri de meniu. Am sa merg la socrela s-o ajut la pregatiri, ca n-o prea mai tin puterile, dar in rest voi fi solo si vad eu ce mananc
- luni insa, a doua zi de Paste, am sa fac coronation chicken cu salata de orez basmati, poate si ceva supa pentru dragul meu. A, si un chec cu mac, adaptare dupa o veche reteta a mamei mele.

*

doctoreasa

Meniuri montignace de Paste
« Reply #9 on: March 16, 2012, 20:45:50 PM »
Eu tot cuget la meniul de Pastele catolic.
Am ajuns la concluzia ca, daca fac drob si alte cele traditionale romanesti cu o saptamana inainte, nu vor mai prezenta importanta de Pastele ortodox.
Asadar, o varianta ar fi sa-mi omenesc amicii cu peste - saramura sau plachie + salata de icre crap si stiuca, si inca ceva din porc sau vitel, asta pentru ca fiu-meu va bodoganii daca-l tratez numai cu peste  :hihi:.
Anyway, am cumparat de ziua mamei mele o palincuta de Maramu' - o minunatie  :indragostit: din pere si am de gand sa le omor microbii americanilor cu aceeasi beuturica la aperitiv.

*

kalua

  • *
  • 22763
    • Soapte culinare
Meniuri montignace de Paste
« Reply #10 on: March 16, 2012, 22:13:44 PM »
Leea, checul ala il planuiesti montignac? :pofticios: Daca da, cam cum gandesti a-l face? :pray:

*

Frisky

  • 3155
  • Looking at the autumn shade.
Meniuri montignace de Paste
« Reply #11 on: March 17, 2012, 09:34:41 AM »
Si eu ma pregatesc de sarbatorit pastele catolic cu familia lui mr. si traditional e jambonul fiert cu cozonac si cu hrean, oua rosii, ceapa verde si ridichi.
Pentru cel ortodox am facut deja un plan cat mai montignac:
- coaste de miel la cuptor cu salata de sfecla rosie cruda cu mere ( O soapta culinara a lui Ka :kiss:)
- pasca de branza fara aluat;
- drob de pui
- oua rosii si carnati cu sos de hrean;
- cas proaspat cu ceapa verde si ridichi;
si inca ceva dulce...poate un mousse de cioco neagra sau fursecuri cu faina de migdale si ovaz.

*

Leea

  • 989
Meniuri montignace de Paste
« Reply #12 on: March 17, 2012, 14:56:45 PM »
Ka, prajitura originala era un strat de compozitie cu mac intre doua foi de coca frageda, cu o glazura de albus peste foaia de deasupra. E cea mai buna prajitura cu mac pe care o cunosc, dar mie imi place numai partea din mijloc, care original suna asa:

- se macina 200 g mac; se opareste cu lapte clocotit (nu am cantitate, cat sa se formeze o pasta mai moale) si se lasa sa se inmoaie peste noapte (min. 8 ore)
- se topesc 140 g unt; se lasa sa se racoreasca putin, apoi se amesteca cu 160 g faina si cu macul inmuiat in prealabil in lapte
- 4 albusuri se bat spuma tare; se adauga 350 g zahar, apoi treptat 5 galbenusuri, amestecand usor de jos in sus
- se amesteca compozitia de oua cu cea cu mac, se adauga coaja de lamaie, 1 lingurita bicarbonat stins cu lamaie/otet si 1/2 lingurita praf de copt. Se amesteca usor, de jos in sus, sa nu se lase spuma
- se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza. Se coace ca orice chec, aprox. 30-35 minute la foc moderat, in cuptorul bine incins in prealabil.
Cand e gata, se scoate din cuptor si se acopera imediat, cat e foarte fierbinte, cu o glazura formata din 1 albus batut spuma tare, la care se adauga 150 g zahar praf si suc de lamaie dupa gust.

Acum, eu am de gand sa fac urmatoarele modificari:
- in loc de zahar, am sa pun fructoza - cam 200 g in blat si 100 g in glazura
- in loc de faina obisnuita, am sa pun faina de naut sau de soia, sau poate jumi-juma faina integrala + tarate  :think:.  Ce varianta crezi tu c-ar fi cea mai buna?

Nu am mai facut-o asa, adaptata la Monti, dar gandesc ca trebuie sa iasa, fiindca reteta originala seamana mult cu cea de chec, dar e putin mai frageda.



*

kalua

  • *
  • 22763
    • Soapte culinare
Meniuri montignace de Paste
« Reply #13 on: March 17, 2012, 16:41:49 PM »
 :mersi: :plec: Ceva asemanator facea si bunica mea :panic: si n-a ramas reteta de la ea.
Cu fainurile nu stiu, eu as pune oleaca de naut si-as completa cu nuca macinata :hihi:

Nu tragi un copy-paste la reteta s-o pui si la cele de dulciuri? :pray:

*

Leea

  • 989
Meniuri montignace de Paste
« Reply #14 on: March 17, 2012, 17:31:26 PM »
O pun cu poza cu tot dupa ce o fac  ;)

Cred ca am sa merg pe faina de naut + faina de soia - poate ceva mai putin de 160 g in total, sa nu(nu nucile nu-s prietena :( )