Author Topic: Mancaruri montignace, felul doi  (Read 33129 times)

Conchita

  • Moderator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #75 on: May 10, 2012, 16:34:03 PM »
N-ai de ce, Veru. :friends:
Am editat.
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #76 on: May 11, 2012, 18:25:09 PM »
Si eu cu quiche-ul meu. Binenteles ca nu m-am tinu de reteta, dar a iesit bun. Cel mai mult mi-a placut crusta. Mr.k a fost impresionat de ea abia cand si-a dat seama ca-i si quinoa inauntru :hihi: (nu-i prea place)

doctoreasa

  • Guest
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #77 on: May 11, 2012, 19:54:57 PM »
 :shock:
Arata bunacioasa rau!
 :pofticios:

Nimphe

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 11872
  • http://surasul-demetrei.blogspot.de/
    • Daily Pleasures
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #78 on: May 11, 2012, 22:56:24 PM »
Si mie mi-a placut crusta  :hihi:

Ka, arata super super  :pofticios: :pofticios: Ai pus si mazare? Sau linte e aia verde? E super reteta asta, ca merg multe variatii  :okey:
If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.
http://kusse-und-liebe.blogspot.de/

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #79 on: May 11, 2012, 23:57:34 PM »
Am mai pus mazare, ardei kapia rosu, niste usturoi, oleaca de ghimbir. Si verdeata am uitat-o. :doh:

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #80 on: May 17, 2012, 11:08:42 AM »
Thai curry

ingredientele scrise cursiv se pot inlocui cu pasta galbena de curry (habar n-am daca se gaseste conforma, eu prefer sa mi-o fac singura)

500 g piept de pui (merge si de curcan, ideea e sa nu aiba deloc grasime)
1 lingura ulei de masline
2 -3 linguri sos Tamari (soia)
2 cepe
4 catei usturoi
1 portocala netratata chimic
1 lingura coriandru macinat
1 lingura chimion in cruce (cumin) macinat
2 linguri praf de curry
2 - 3 ardei iuti

4 linguri sanatoase de peanut butter (conform, eu am folosit de-ala crunchy, cu bucatele de alune in el)
500 g broccoli
2 - 3 ardei kapia sau grasi rosii taiati in fasii
200 g snow peas (fasolea aia verde foarte lata si foarte subtire care se foloseste la mancarurile asiatice)
1 bucata marisoara de ghimbir
400 ml lapte de cocos
2 - 3 bucati lemon grass
2 linguri fish sauce
1 lingura sirop de agave
busuioc thailandez (facultativ, da-i tare bine daca-l puneti)

Carnea se taie in bucatele sau fasii si se pune la marinat in ulei, sosul de soia, o bucata din ghimbir (dat pe razatoarea fina) cel putin 30 minute.
Intre timp pregatim pasta de curry: ceapa si usturoiul se pun in blender si se toaca foarte marunt. Se adauga restul de ghimbir, ardeiul iute (dintr-asta puteti pune mai mult sau mai putin, gustati pasta si vedeti care-i treaba. Ganditi-va ca-si mai pierde un pic din iuteala la fiert), 1 lemon grass taiat in bucatele, coriandrul, cuminul, praful de curry, coaja rasa de portocala si se innebunesc in blender pana cand sunt cat de cat o pasta.
In wok sau intr-o tigaie cu pereti inalti se prajeste carnea (nu se pune ulei in tigaie!) in portii, scurt, atat cat sa prinda o culoare frumoasa pe ambele parti. Se scoate din tigaie si se pune deoparte. Apoi se pune pasta de curry, se prajeste si ea. Se adauga untul de alune, se amesteca, apoi se pune si laptele de cocos. Iar se amesteca bine si se adauga atata apa cat sa se obtina un sos cremos, un pic mai apos la consistenta decat vrem sa fie sosul la sfarsit (ca se mai evapora oleaca din el) plus sucul de la portocala. Se adauga legumele pe rand: fasolea verde, ardeii, broccoli si se mai pune si restul de lemon grass, la bucata (asta din urma nu se va manca, e numai pentru aroma). Se lasa la fiert max. 10 minute (legumele trebuie sa ramana aldente!), se adauga si carnea si se stinge imediat focul. Se toarna si fish sauce-ul, siropul de agave, se amesteca. Se mai lasa cateva minute sa traga si se serveste. Cu orez basmati sau salbatic si presarat cu frunze de busuioc thai.



Conchita

  • Moderator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #81 on: May 19, 2012, 00:55:24 AM »
 :pofticios: ce bine arata!
Pun si eu varianta mea de quiche de quinoa cu ton, la cererea Roxanicii.  :D

Quiche cu ton si Quinoa -adaptata dupa Veru

Trebuie sa precizez ca reteta originala este de pe blog www.cegatesc.eu .

   340 gr de ton in conserva (eu am folosit in vegetable broth si ulei, ca urasc tonul in apa; aici asa sunt conservele, de 170 g net)
  1 legatura de ceapa verde
  2 oua
  1/2 legatura marar
  1/2 legatura patrunjel
  sare
  piper
  200 - 250 gr quinoa
  175- 200gr mozarella
  jumatate de ardei rosu, taiat bucatele


Am spalat quinoa in sita, sub jet de apa fierbinte, 2-3 minute. Am pus-o la fiert cu dublu cantitatea de apa. Se da un clocot dupa care se reduce focul, se acopera, se adauga sare si se fierbe acoperit si la foc mic timp de 10 maxim 15 minute. Dupa 10 min de fierbere la foc mic se opreste focul si se lasa quinoa acoperita in repaos timp de cateva minute inainte de utilizare.
Curatam ceapa, o tocam marunt, ardeiul se taie bucatele si se amesteca cu quinoa fiarta, tonul, verdeata, ouale, si aproximativ jumatate din mozzarela (eu asta chiar dupa ochi am pus-o).
Punem compozitia intr-o forma de tarta,  presaram restul de mozarella pe deasupra si o dam la cuptor (eu am dat-o la 380 F) pana se rumeneste frumos.

;
« Last Edit: May 19, 2012, 01:05:58 AM by Conchita »
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Re: Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #82 on: November 17, 2012, 14:45:41 PM »
Friptura de Craciun

600 g file mignon de vita la bucata
1 - 2 ramuri de rozmarin
2 linguri unt clarificat(?), beurre clarifié, clarified butter
600 g piept de curcan
4 felii sunca de Parma (cumparati macar 2 mai mult, sa fiti sigure ca va ajung)
80 g pateu de vitel (poate fi la conserva)
2 - 3 cepe
1 morcov
150 g ciuperci proaspete
150 ml supa de legume
ca. 300 ml vin alb sec
2 - 3 linguri ulei de masline (de-ala bun!)
sare, piper

Fileul de vita se spala, usuca, sareaza si pipereaza, apoi se prajeste de jur imprejur intr-o tigaie cu 1 lingura de unt si ace de rozmarin. Se lasa la racit.
Pieptul de curcan se spala, usuca, apoi se taie (nu de tot!) de-a lungul, lasand o muchie netaiata. Se desface (am obtinut prin taietura o suprafata dubla) si se intinde bine cu sucitorul. Se sareaza si pipereaza.
Feliile de sunca de Parma se intind, puse putin una peste alta (ca sa obtinem un dreptunghi) pe blatul de bucatarie, apoi se ung cu ceva din pateu. Se pune fileul de vita pe sunca pateuata :hihi: , se mai pune pe file restul de pateu, apoi se imbraca in sunca. Acum trebuie sa aveti pieptul de curcan la indemana, in el se pune fileul cu restul. Se imbraca in piept si se leaga bine cu sfoara de bucatarie.
Ceapa si morcovii se curata de coaja, ciupercile se curata cu o perie sau hartie de bucatarie. Se taie totul mic.
Intr-o tigaie se prajeste friptura pe toate partile in restul de unt, apoi se scoate din tigaie si se pun in ea legumele maruntite. Se prajesc, apoi se sting cu supa.
Se pune totul intr-o forma termorezistenta si se da la cuptorul preincalzit (250°C sau cat de mult poate cuptorul vostru) 30 minute. Tot la 10 minute se uda cu vin.
La zeama si legume se adauga uleiul de masline si se face cu blenderul sosul. Vedeti si voi, daca e prea subtire mai adaugati niste unt foarte rece, daca-i prea consistent mai puneti niste supa (nu l-as lungi cu vin ca sa nu fie prea tare aroma de vin si sa nu se mai simta gustul carnurilor ca prea ar fi pacat).
Friptura se taie in felii si se serveste cu garnitura (recomandat: cartofi cu rozmarin si broccoli. Pe broccoli puteti pune niste fulgi de migdale prajiti oleaca intr-o tigaie fara grasime) si sos.

veruskin

  • fabulous
  • Posts: 2698
Re: Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #83 on: November 17, 2012, 16:00:01 PM »
Abia astept sa o fac :)  :mersi:  Ka

Leea

  • nazdravan
  • Posts: 989
Re: Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #84 on: February 21, 2013, 12:53:17 PM »
DAL MAKHNI (sau dal makhani)
Mancare indiana din linte neagra



Ingrediente (aprox. 4 portii):
250 g linte neagra (urad dal) - inmuiata in apa rece minimum 6 ore
3-4 linguri fasole rosie/maro - inmuiata in apa rece, tot asa
3 linguri ulei/2 linguri ghee
1 lingurita seminte de chimion
3-4 capsule cardamom verde
1 foaie dafin
2-3 cuisoare
un baton de scortisoara de aprox 2-3 cm - intreg
2-3 catei de usturoi - dati pe razatoarea mica
1 ceapa mijlocie - tocata maruntel
1 lingurita ghimbir proaspat - dat pe razatoarea mica
1 ardei iute verde - tocat marunt
2 rosii mijloocii - taiate in jumatati si date pe razatoarea mare
1/2 lingurita praf de curcuma (turmeric)
1/2 lingurita boia iute (sau dulce, dupa preferinta)
1/2 lingurita boabe de coriandru pisate/rasnite
aprox 1 lingurita sare
3-4 linguri smantana (sau 2 linguri smantana + 3 linguri iaurt cremos batut bine)
1/2 lingurita garam masala
coriandru frunze - tocat marunt

Ca la toate mancarurile indiene, mai multe condimente decat legume  :hihi:
Intai se pune la inmuiat lintea bine spalata si fasolea, minimum 6 ore sau peste noapte. Dupa ce s-a inmuiat, se pun la fiert impreuna in oala sub presiune, impreuna cu 1/2 lingurita sare si 4-5 cani apa rece. Se fierbe 25 minute din momentul in care incepe sa iasa aburul prin supapa. Cand e gata, se storceste putin cu zdrobitorul de cartofi, dar numai putin. Majoritatea boabelor trebuie sa ramana intregi.
Intre timp se pune pe foc o cratita cu ulei sau ghee. Cand s-a incins foarte bine, se pun in grasime semintele de chimen, dafinul, scortisoara, cuisoarele si cardamomul, la foc mediu, si se calesc, amestecand des, cam 1 minut (atentie sa nu se arda!).
Dupa 1 minut, se adauga usturoiul si ghimbirul date pe razatoarea mica. Se calesc si ele pana prind putina culoare, amestecand mereu (din nou, atentie sa nu se arda; usturoiul prajit prea tare amareste mancarea).
Se pune apoi in cratita ceapa taiata cubilete marunte si ardeiul iute tot asa. Se caleste pana se rumeneste putin, amestecand destul de des.
Se toarna apoi in cratita si piureul de rosii si se fierbe cateva minute.
Cand sosul acesta este fiert (la nevoie se poate pune si putina apa), se presara curcuma, boiaua, coriandrul rasnit si sare dupa gust.
Se mai fierbe 1 minut, apoi se adauga lintea + fasolea fierte si ceva din apa de fiert si smantana.
Sosul trebuie sa fie destul de lung, fiindca leguminoasele il vor mai ingrosa. Cand considerati ca e gata, adaugati garam masala si amestecati bine. Stingeti focul indata si presarati frunze de coriandru taiate marunt.

Se serveste cu orez basmati fiert in apa cu sare.

Conchita

  • Moderator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Re: Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #85 on: February 21, 2013, 16:39:03 PM »
 :pofticios: asta suna tare bine.
 :mersi: Leea, chiar eram in cautare de ceva vegetarian indian.  :kiss:
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

Girlonthemoon

  • puiut
  • Posts: 132
Re: Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #86 on: February 26, 2013, 15:00:22 PM »

Pun si eu varianta mea de quiche de quinoa cu ton, la cererea Roxanicii.  :D

Quiche cu ton si Quinoa -adaptata dupa Veru



Conchi,

sarumana pentru reteta. Nu stiam ce sa mai gatesc si am dat peste reteta ta. Am facut-o super usor, iar la gust...yummmmy...E super buna!

Iata si dovada  :pofticios:




Conchita

  • Moderator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Re: Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #87 on: March 06, 2013, 06:06:28 AM »
Girl  :kiss: sa-ti fie de bine. Reteta nu e originala, e adaptata dupa o reteta pe care a gasit-o Veru, daca bine imi amintesc.  :D
Arata tare bine placinta ta.  :pofticios:  :aplauze:
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

veruskin

  • fabulous
  • Posts: 2698
Re: Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #88 on: April 15, 2013, 14:32:06 PM »
As fi putut sa ii spun tarta, dar imi place mai mult asa:

Placinta cu verdeturi primavaratice
Ingrediente:
1 legatura stevie
1 legatura loboda galbena
1kg de spanac proaspat
2 legaturi de cepa verde toccata
2-3 fire usturoi verde tocate
o lingura patrunjel tocat
2 linguri marar tocat
5 oua
o smantana medie 15% grasime (300gr)
1 pachet telemea Huedin-Napolact data pe razatoarea mare
1 pachet mozzarella Gourmet Delaco data pe razatoarea  mare
condimente dupa gust (oregano, piper, boia dulce, cimbru,….)
o mana de susan

Tava folosita cred ca e 30/50cm.

Am calit ceapa si usturoiul impreuna cu putin ulei de masline, apoi am adaugat verdeturile  si am puc capacul putin sa se lase si le-am mai lasat pe foc vreo 10 min cat sa se inmoaie bine si sa se mai evapore zeama lasata.

Separat am amestecat/batut  ouale cu samantana bine si am pus condimentele.

Opreste deoparte 2 maini de telemea rasa si 2 maini mozzarella rasa ca sa pui pe tava si deasupra.
Intr-un bol mare am amestecat verdeturile calite cu restul din telemea, restul din mozzarella, dupa care am adaugat amestecul cu oua si smantana, patrunjelul, mararul, amestecate bine.

Am tapetat tava cu hartie de copt, am pus primul strat o mana de telemea si o mana de mozzarella, am pus apoi toata compozitia amestecata si desupra am presarat restul de telemea, mozzarella si susanul.

La cuptor am pus la treapta 4 din 8 si cand s-a rumenit a fost gata.

Pofta buna :)

PS: poza nu pot sa pun ca momentan nu am si nici nu pot sa mai pun poze de la servici.... :(