Author Topic: Mancaruri montignace, felul doi  (Read 34864 times)

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #45 on: January 18, 2011, 20:29:27 PM »
Pseudo pollo alla cacciatora, tocanita de pasare cu tenta italiana

Pentru 4 portii
carne de pasare, cu oase sau fara, eu am folosit piept de curcan, cam 600 g (daca are si oase carnea, poate fi pana la 1 kg)
2 cepe
3 catei usturoi
3 ardei grasi sau kapia, daca se poate rosii (eu am folosit kapia)
200-300 ml vin rosu sec
1 conserva rosii decojite in suc propriu
1 ramura rozmarin
1 fir cu mai multe frunze de salvie
3 linguri capere (puteti pune si mai putin, noua ne plac mult, de-aia pun mult ☺)
5-6 fileuri de ansoa (de la borcan)
masline (cate vreti) negre sau verzi (eu am folosit unele verzi, imense, umplute cu cranberries)
sare, piper
1 lingura ulei (eu am folosit de masline)
patrunjel verde

 Carnea se taie in bucati marisoare. Se toaca marunt ceapa si usturoiul si se calesc intr-o tigaie mare si inalta, in lingura de ulei, la foc mediu. Se dau apoi pe marginea tigaii, se da focul la mare si se prajesc bucatile de carne pe toate partile pana cand prind o culoare frumoasa. Ardeii se taie in bucatele mici si se pun in tigaie cand carnea arata bine. Se da focul la mediu. Dupa ce s-au prajit si ardeii vreo doua minute, se adauga rosiile cu tot cu suc, apoi vinul. Cand incepe sa fiarba sosul, se da focul la mic si se adauga celelalte ingrediente inafara de patrunjel. Se pune capacul pe tigaie si se lasa pe foc cam 30 minute. In ultimele 10 minute am miscat putin capacul, astfel incat sa iasa putin abur (dar numai putin!). Se serveste presarat cu patrunjel verde.


doctoreasa

  • Guest
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #46 on: January 18, 2011, 20:38:41 PM »
 :mersi: Kalua si Conchi!
Le am pe lista de asteptare  ;).

doctoreasa

  • Guest
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #47 on: January 20, 2011, 11:12:40 AM »
Budinca cu dovlecei

Ingrediente:
3 dovlecei zucchini
3 oua
2 esalote (facultativ)
20g unt
30g cubulete de jambon (aici sunt lardons alumettes)
4 felii subtiri de jambon cru fume
2 linguri faina naut
50g emmentaler ras
100g gorgonzola (facultativ; poate fi orice branza tip parmesan, emmentaler)
125g iaurt 1% gr.
100g smantana 12% gr.
marar
piper

Mod de preparare:

- dovleceii se spala, se curata de coaja, apoi se taie felii de 1/2 cm grosime, se adauga sare si se pun intr-o strecuratoare pentru 20' ca sa se scurga zeama
- esalotele se toaca marunt si se innabusa la foc domol cca 5' in unt, impreuna cu cubuletele de jambon; se stinge focul si se lasa sa se raceasca
- intr-un vas se bat ouale, apoi se adauga faina de naut, branzeturile, smantana, iaurtul, piperul, mararul si esalotele si se amesteca compozitia
- feliile de dovlecel se zvanta pe un prosop de hartie apoi se "undesc" in ulei incins pentru 3 - 4 minute, dupa care se scot pe o farfurie sa se scurga de surplusul de ulei
- se unge cu unt o forma de tarte, se presara putina faina de naut
- feliile de dovlecel se aseaza exact ca pentru musaca, avand in vedere sa tapetam fundul formei si lateralele
- se varsa jumatate din amestecul de ingrediente peste primul strat, apoi se adauga feliile de jambon rupte fasii
- se adauga restul de felii de dovlecel
- se varsa restul de amestec
- se decoreaza cu restul de felii de jambon cru fume
- se introduce in cuptorul incins la 180 C pentru 30 minute (pana cand se rumeneste frumos)
- se serveste cu salata verde si-un vin alb sec bine racit

Pofta buna!

« Last Edit: January 20, 2011, 11:16:34 AM by doctoreasa »

Nimphe

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 11872
  • http://surasul-demetrei.blogspot.de/
    • Daily Pleasures
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #48 on: January 20, 2011, 12:15:57 PM »
Pfuai, asta suna exact pe gustul meu :pofticios:
 :mersi: Doc, o s-o fac peste cateva luni (dupa Paste :hihi:)
If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.
http://kusse-und-liebe.blogspot.de/

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #49 on: January 23, 2011, 13:25:59 PM »

Chili con carne

Pentru 6-8 portii
500 g fasole rosie sau pestrita (Borlotti) uscata
1 bouquet garni (trei fire de patrunjel verde, o ramurica de cimbrisor, o foaie de dafin, toate stranse cu o sfoara de bucatarie sau puse intr-un saculet de panza. Daca cimbrisorul e uscat se inveleste intr-o foaie de praz)
1 ceapa impanata cu cateva cuisoare
4 linguri ulei
3 cepe mari
5 catei de usturoi
1 kg carne tocata de vita
piper
condiment pentru chili (din boia iute de ardei, chimion in cruce, ienibahar, toate macinate)
1 conserva mare de rosii fara pielita in suc propriu
ca. 2 l supa (sau 1 1/2l supa si 1/2l vin rosu)

Se pune fasolea la inmuiat, apoi se fierbe cu ceapa impanata, o lingurita de sare si cu bouquet garni-ul.
Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc in uleiul incins intr-o tigaie sau oala mare, unde are loc tot chili-ul. Se adauga carnea tocata care se prajeste pana se face faramicioasa. Se sareaza, pipereaza, condimenteaza foarte bine, pana toata carnea pare invelita in condimente. Se adauga rosiile si sucul de rosii, se lasa cateva minute sa fiarba, apoi se adauga supa (sau supa si vinul).
Se acopera oala cu capac si se lasa la fiert 30 minute.
Se adauga fasolea fiarta, se mai lasa pe foc cam un sfert de ora, fara capac, gata.

Daca nu va place mancarea iute, puneti boia dulce de ardei. Se poate pune si boia dulce de ardei in mancare si servi chili-ul cu ardei iute proaspat. Eu il presar in farfurie cu fulgi de chipotle.


Kary

  • Core Team
  • fabulous
  • *
  • Posts: 4358
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #50 on: January 23, 2011, 13:34:36 PM »
Ka  :mersi:  :kiss:
Statistics are like bikinis. What they reveal is suggestive, but what they conceal is vital

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #51 on: February 09, 2011, 19:27:59 PM »
Rata la cuptor
dupa d-ra Jensen

1 rata de ca. 2 kg
2-3 mere
10-12 prune uscate
calvados sau cognac cat sa acopere prunele
sare, piper
pelin de camp (artemisia vulgaris) uscat

Prunele se pun la inmuiat in calvados/cognac cateva ore.
Se amesteca sarea cu piperul si pelinul uscat si se freaca rata pe dinauntru si pe dinafara cu amestecul asta. Merele (daca vreti, le puteti curata de coaja) se taie in patru si li se scoate casuta cu samburi. Se umple rata cu sferturile de mere si prunele uscate, se coase taietura inferioara. Se da la cuptorul rece, cu pieptul in jos, asezata pe gratar cu o tava dedesubt (deci rata sa nu fie direct pe tava). Se da cuptorul la 160C. Dupa 45 de minute se indeparteaza grasimea scursa in tava (eu inlocuiesc tava cu alta), se pune o cana de apa in tava si se intoarce rata cu pieptul in sus. Se lasa doua ore acolo.
Atentie cand o scoateti din cuptor, e asa de frageda incat puteti ramane cu o bucata in mana daca trageti mai tare de ea.


Anomis

  • important
  • Posts: 1266
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #52 on: February 11, 2011, 17:36:47 PM »
Chiftele de ton si ricotta cu salata de ardei copti



Ingrediente:
Faina de naut – 3 linguri
Parmezan ras – 2 linguri
Piper, sare – dupa gust
Patrunjel tocat – 2 linguri
Ricotta – 150 g
Ton in suc propriu – 200 g
1 ou
ardei copti (eu am avut congelati)
masline negre
usturoi
ulei

Salata:
Se curata ardeii copti de pielita si de samburi, apoi se taie fasii.
Se pun intr-un castron, alaturi de masline, patrunjel tocat, sare, feliute de usturoi, apoi se adauga ulei de masline extravirgin.
Se amesteca ingredientele si se lasa sa se odihneasca  :).

Chiftelele:
Intr-un castron se toarna tonul, ricotta, patrunjel maruntit, oul, parmezanul ras, niste faina de naut, sare si piper.
Se amesteca totul cu o lingura si se formeaza bile turtite.
Se dau chiftelele prin faina de naut, apoi se prajesc in uleiul fierbinte, pe ambele parti.
Cand sunt rumenite se pun pe servetele de bucatarie pentru a absorbi excesul de ulei.
Se servesc fierbinti cu salata de ardei copti.



Conchita

  • Moderator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #53 on: February 11, 2011, 19:55:11 PM »
Anomis  :pup: mersi mult. Imi vine sa ma apuc sa le si fac, dar n-am ricotta in casa.  :zapacit: Ma gandesc ca merg si numai cu parmesan.  :D
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #54 on: February 28, 2011, 21:06:44 PM »
Secretul mic al castelului :hihi:

Pentru 4 persoane
1 muschiulet mignon de porc (mai mare)
500 g ciuperci de cultura
250 g Brie
1 catel usturoi
200 ml frisca lichida neindulcita
1 cana vin alb sec
sare, piper
cimbrisor
maghiran
patrunjel verde
1 lingura ulei pentru prajit medalioanele

Fileul se taie in felii de ca. 1 cm, feliile se apasa cu podul palmei si se prajesc la foc repede pe ambele parti. Se sareaza si pipereaza si se pun pe fundul unei forme termorezistente.
Ciupercile se curata si se taie felii, apoi se prajesc in aceeasi tigaie in care a fost prajita carnea. Cand sunt gata se pun peste carne. Branza se taie felii si se pune peste ciuperci.
Usturoiul se toaca marunt, se caleste usor in aceeasi tigaie, apoi se toarna vinul si frisca lichida. Se lasa sa dea in clocot, apoi se adauga plantele tocate. Se mai lasa scurt pe foc, apoi se toarna peste tot in forma.
Se lasa sa traga cateva ore (sau peste noapte), asa iese cel mai bun (se poate sari peste pasul asta daca chiar nu este atata timp la dispozitie).
Se da 90 minute la cuptorul preincalzit (100C).

« Last Edit: February 28, 2011, 21:55:53 PM by kalua »

kalua

  • Fabulous Fashion Guru
  • fabulous
  • *
  • Posts: 22866
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #55 on: October 24, 2011, 11:18:35 AM »
Khoresht e bademjan: tocanita de carne de miel cu vinete

Reteta din bucataria persana clasica. Se poate folosi si alt fel de carne, daca cea de miel nu va place.

Pentru 4 portii
500 g carne de miel (daca aveti si niste oase, cu atat mai bine)
1 ceapa marisoara
2 vinete lunguiete, mai mici (daca se poate fara seminte in ele)
2 linguri bulion
1 conserva rosii pasate
3 lamai uscate (cele tipice bucatariei arabesti; inlocuitor: 3 linguri suc de lamaie)
1/2 lingurita curcuma (turmeric)
1 priza scortisoara macinata
sare, piper
ulei pentru prajit

Carnea se taie in bucati mici. Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei la foc mic, apoi se adauga carnea si se prajeste la foc mijlociu pe toate partile. Se pun condimentele, bulionul, se lasa cateva minute, apoi se adauga rosiile pasate, oasele daca aveti, lamaile sau sucul de lamaie. Se acopera cu un capac si se lasa pe foc mic pana carnea e moale bine.
La reteta scrie despre vinete astfel: se curata de coaja si se taie de-a lungul in felii de 1 - 1 1/2 cm care se sareaza bine si se lasa la scurs intr-o strecuratoare cam o ora, apoi se clatesc bine cu apa, se sterg cu hartie de bucatarie si se prajesc in ulei incins.
Eu nici n-am citit atenta ce scria in reteta, nici n-am vrut sa trec prin toata procedura asta, asa ca am facut astfel: am taiat vinetele in felii (rotunde), le-am pus pe tava de aragaz acoperita cu folie de aluminiu, le-am dat cu pensula inmuiata in ulei de masline si le-am bagat la cuptor, , pe sina cea mai de sus, la functia cu grill pana au capatat o culoare frumoasa.
Indiferent cum procedati, cand vinetele sunt facute se pun in sosul tocanitei si se lasa 10 minute sa traga.
Se serveste cu orez.


Leea

  • nazdravan
  • Posts: 989
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #56 on: October 24, 2011, 14:27:19 PM »
Asta e de incercat cat de curand!  :pup: Kalua!

Conchita

  • Moderator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #57 on: October 24, 2011, 16:20:54 PM »
 :pofticios: ce bine suna.  :mersi:
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

Teo

  • important
  • Posts: 1970
    • Cristina's World
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #58 on: March 17, 2012, 15:12:58 PM »
Pizza cu tarate

- 1 ou
- 2 linguri tarate
Pe deasupra puneti ce va pofteste inimioara: ceapa, ardei, masline, ciuperci, mezeluri, cascaval...
Oul se bate intr-un castronel si se amesteca cu tarata. Pe o farfurie intinsa am pus hartie de copt si am turnat amestecul. Am asezat artistic restul de ingrediente mai putin cascavalul si am bagat farfuria in cuptorul cu microunde. 3 minute la putere maxima, atat ii trebuie blatului sa fie gata.
Am scos farfuria si am pus si cascavalul. Am bagat la cuptor iar pentru 35 de secunde la putere medie si gata.
Pofta buna!



 

Conchita

  • Moderator
  • fabulous
  • Posts: 8106
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #59 on: April 04, 2012, 04:43:40 AM »
Curcan cu citrice si ierburi

Poze n-am, ca s-a mancat rapid.  :p Curcanul meu a avut vreo 4 kg.

Se face o saramura:
4 l apa
300 g sare de mare (eu nu am pus chiar atata, la mine ochiometrul e baza  :hihi:)
150 g sirop de agave (am pus vreo 4 linguri, am considerat ca ajunge - pentru nemontignaci se poate pune miere)
1 lingurita de cimbru uscat (optional)
o lingura de coaja rasa de lamaie (optional)
o lingura de coaja rasa de portocala (optional)

Pentru curcan:
8 ramurele de cimbru
8 ramurele de sage (nu stiu ce e asta in romaneste  :zapacit:)
8 ramurele de rozmarin
1 esalota taiata in jumatate
1 capatana de usturoi, curatat si zdrobit
2 portocale (cu coaja cu tot) taiate in 4
1 lamaie (taiata in 4)
120 ml de sherry (eu am pus Porto, ca de-asta am avut in casa)
60 ml unt topit, amestecat cu 2 linguri de ulei de masline extra  virgin
sare (daca mai trebuie), piper

Se face saramura si se imerseaza curcanul in ea, in asa fel incat sa fie acoperit (daca e mai mare, se face mai multa saramura, respectand proportiile). Eu am pus intr-o oala mare, de 12 l. Se lasa in saramura, in frigider 12-24 ore.
Se scoate apoi curcanul din saramura, se spala bine sub jet de apa rece si se aseaza in cratita. Intr-un castron, se pregatesc ierburile (eu le-am lasat intregi, dar se pot toca grosier) cu lamaia, portocalele, stoarse putin, sa-si lase suc peste ierburi, esalota si usturoiul. Se introduce mana pe sub pielea de la piept, se unge cu putin unt cu ulei de masline din care am amestecat, cu grija sa nu o gaurim si impartim din mixtura de ierburi cu citrice si incepem sa indesam intr-o parte si in alta.  :D Apoi se unge tot curcanul cu restul de unt si ulei de masline (inclusiv in interior), se mai adauga piper proaspat macinat si sare (daca mai e nevoie). Se toarna apoi incet sherry in buzunare, peste ierburi si se lasa sa curga putin si pe dinafara, spre pulpe.
Cuptorul se preincalzeste la 200 C (400 F) si se pune tava/cratita la cuptor. Se acopera cu folie de Al care se gaurestre cu furculita in aprox. 15 locuri. Se lasa 45 minute, apoi se reduce focul la 170 C (325 F) si se mai lasa vreo 2-3 ore, depinde cat de mare e curcanul. Eu l-am scos de vreo 2 ori sa ma uit la el si l-am mai uns cu sos din tava, apoi l-am pus la loc. Dupa 2-3 ore se ia folia de Al si se mai lasa vro 30-40 minute sa se rumeneasca.
Dupa ce se scoate din cuptor, cand e gata, se lasa sa se odihneasca vreo 20 minute, inainte de a fi servit. Se poate orna pe platou cu felii de portocale, lamai si ramurele de ierburi.

Eu am facut si un cranberry orange relish: 440 g cranberries congelate, 2 portocale curatate si taiate in 4, cateva linguri de miere (sau sirop de agave) se pun in blender si se amesteca bine. Se da apoi la frigider macar 3-4 ore inainte de a se servi. Cantitatea asta de relish e mare, se poate injumatati.

Reteta e din cartea "The Healthiest Meals on Earth".
Forget love... I'd rather fall in chocolate.