*

kalua

  • *
  • 22797
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« on: July 29, 2009, 22:32:33 PM »
Telemea la cuptor, varianta bulgareasca

cantitatile sunt aproximative
750g telemea taiata in felii de ca. 2 cm
3-4 ardei grasi sau kapia
3-4 rosii
cimbru
piper
4 oua

Se pun pe fundul unei forme termorezistente feliile de telemea (nu una peste alta, se tapeteaza fundul formei numai cu telemea). Ardeii se taie in fasii ori bucati mai mari si se pun pe deasupra. Rosiile se taie si se pun si ele. Se sparg ouale ca pentru ochiuri si li se da drumul in forma. Se presara cu cimbru si piper si se da la cuptorul preincalzit (200-220C) 25-30 minute, pana cand ouale au prins fata de ochiuri.

*

kalua

  • *
  • 22797
    • Soapte culinare
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #1 on: August 09, 2009, 23:57:17 PM »
Parmigiana di melanzane
Vinete gratinate - reteta de origine italiana

1 kg vinete
ca. 1/8l ulei de masline
sare, piper
2 cepe
cativa catei de usturoi
1 legatura sanatoasa de busuioc
1 conserva mare (850 g) rosii decojite in suc propriu
200 g parmezan (sau Grana Padano)
400 g Mozarella
50g faina de naut

Vinetele se spala si se taie in felii de 1 cm (de-a lungul sau latul), se dau cu un penson cu ulei de masline si se pun la copt 10 min la cuptorul preincalzit la 200C.
Intre timp se taie ceapa mic si se prajeste in un pic de ulei de masline. Cand devine transparenta se adauga frunzele de busuioc si usturoiul pisat. Se adauga si rosiile cu sucul lor din conserva (se maruntesc cu o furculita in oala). Se lasa pe foc pana se obtine un sos mai gros. La urma se sareaza, pipereaza.
Se unge cu ulei de masline o forma termorezistenta si se pune un strat de vinete, apoi parmezan ras si mozarella taiata in felii subtiri. Peste un strat de sos de rosii. Se continua tot asa. La suprafata trebuie sa fie sos de rosii, mozarella, iar in parmezan (numai ala de deasupra) se pune faina de naut. Se stropeste cu ulei de masline (ca sa nu se arda branza) si se da la cuptorul preincalzit (200C) 30-40 min.
Se mananca calda sau rece.

Eu am pus aici si un strat de carne tocata in care am aruncat si niste bucatele de ardei kapia (ca erau si ei prin bucatarie).


Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #2 on: September 02, 2009, 23:02:26 PM »
Le-am facut pe amandoua, excelente retetele. Mai scrie, te rog, si altele.

*

Hil

  • 8305
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #3 on: September 04, 2009, 18:03:48 PM »
Stai sa vina din vacanta si o sa scrie cu siguranta. Are cu sutele :ok:
Bine ai venit.

Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #4 on: September 04, 2009, 18:07:55 PM »
 :yum: Abia astept.
Multumesc, Hil.

Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #5 on: September 04, 2009, 23:13:23 PM »
Bine v-am gasit!  :friends:
Maine incerc si eu reteta cu vinetele. Pare foarte delicioasa!  :pofticios:

*

Conchita

  • 8043
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #6 on: September 05, 2009, 05:58:30 AM »
Bine ai venit kitty!  :flori:
Mi-a atras Hil atentia ca se pun intrebari pe-aici, maine sper sa am mai mult timp sa citesc.
Pana atunci, daca tot am intrat aici  :p sa pun si eu reteta de
Piept de pui la gratar

Este pt. aprox. 6 portii:

Se pregateste o marinada din:
aprox. 300 ml iaurt
4 linguri ulei de masline
2-3 catei de usturoi
1-2 linguri de zeama de lamaie
frunze de menta (eu am pus din belsug)
sare, piper.

Se pune pieptul de pui asa incat sa fie acoperit de maglavaisul asta si se da la frigider (intr-un vas acoperit) cateva ore. Se pune apoi pe gratar si se papa.

L.E. Am uitat sa spun ca menta si usturoiul se toaca marunt.
 :doh: acum am vazut ce prostii am scris aseara.  :hihi:

« Last Edit: September 05, 2009, 15:46:04 PM by Conchita »
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #7 on: September 05, 2009, 15:38:09 PM »
Conchita, multumesc de primire.  :)  :flori:
Am cumparat cele necesare, urmeaza sa ma desfasor, cu vinetele.  :happy: sa vedem ce iese.  :hihi:

*

Conchita

  • 8043
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #8 on: September 05, 2009, 15:43:43 PM »
Kitty, te asteptam sa ne povestesti ce mananci in fiecare zi.  :teese: De cate kg vrei sa scapi?
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #9 on: September 06, 2009, 18:51:25 PM »
Bulz din faina de naut umplut cu telemea si cabanos

Se face mai intai mamaliga din:
- 500 ml apa;
- 200 g faina de naut ;
- 30 g unt;
- sare
Mamaliguta asta se face exact cum se face cea clasica: se pune apa la fiert cu sare, se toarna putin cate putin faina, se amesteca bine cu telul, se lasa sa se fiarba bine, se adauga unt.
Se lasa la racit mamaliguta.
Mamaliga arata cam asa:

Mai avem nevoie de: 1-2 cabanosi prajiti, felii de : telemea, unt, cascaval.

Se uda mainile in apa rece, se fac bulgarasi din mamaliguta, se umplu cu cate o bucatica de cabanos, de unt, de telemea, se inchid bine.
Se unge o oala cu ulei, se rade pe deasupra bulgarasilor telemea, cascaval, si se dau la cuptor pana se rumeneste telemeaua pe deasupra.
Inainte de a-i baga la cuptor:

Scosi de la cuptor si cu smantana pe deasupra:

"Sexiunea":

*Nota:
- nu stiu cat de conformi sunt cabanosii aia...m-am uitat la ingrediente, nu contineau zahar sau amidon, dar cine stie.
- se poate jongla cu faina, adaugand mai putin sau mai mult decat am specificat eu in reteta pentru a iesi o mamaliga mai vartoasa, sa se poata face bulgarasii si sa aiba consistenta.
- nu se diferentiaza foarte tare de mamaliga din malai...doar ca-i ceva mai fina, mai "gelatinoasa", depinde de faina de naut, daca-i mai grunjoasa sau mai fina.
« Last Edit: September 06, 2009, 19:02:11 PM by ToothFairy »

*

Nimphe

  • *
  • 11857
  • http://surasul-demetrei.blogspot.de/
    • Daily Pleasures
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #10 on: December 15, 2009, 12:32:27 PM »
Pe un blog drag mie am gasit o reteta pe care blogareasa mi-a permis sa o postez aici. Mi s-a parut interesanta, ea zice ca a iesit excelent, asa ca iat-o:

Mancare cu naut la cuptor


Ingrediente
    * o cutie conserva naut (sau 2, pentru o portie rezonabila). E deja fiert, nu trebuie decat spalat
    * sos de rosii condimentat cum doriti
    * o ceapa
    * cativa catei de usturoi
    * mozzarela

Din sosul de rosii, ceapa, usturoi se face un sos in care punem si putin ulei, sare, piper, o lingurita miere/ sirop de agave sau fructoza, condimente, ierburi ( ex. busuioc, salvie, menta, ghimbir), 1 foaie dafin. Toate se fierb impreuna pe aragaz, pana se inmoaie ceapa.

Cand e gata sosul, se pune peste boabele de naut - si toate la cuptor intr-un vas termorezistent. Pe deasupra felii de mozarella din belsug presarate cu busuioc.
If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.
http://kusse-und-liebe.blogspot.de/

*

Roxa

  • 9135
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #11 on: December 15, 2009, 14:24:05 PM »
Nimphe, interesanta reteta, dar nu vad la ce bun sa mai adaugi si fructoza. Ideea e sa incercam sa ne lipsim de ea. O luam din fructe si-i suficienta.
Un plan bun azi, e mai bun decat unul perfect maine.

*

M...

  • 5449
  • looking for the summer
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #12 on: December 15, 2009, 14:31:56 PM »
in general la sucul de rosii se pune putin zahar ca sa compenseze aciditatea sucului. parca asa stiu eu.  :think:
"The average dog is a nicer person than the average person."

*

Roxa

  • 9135
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #13 on: December 15, 2009, 14:41:33 PM »
Da Moni, asa-i :). Dar exista si fara. Cand vrem sa slabim, tb sa fim atente la zahar, in primul rand.
Un plan bun azi, e mai bun decat unul perfect maine.

*

M...

  • 5449
  • looking for the summer
Mancaruri montignace, felul doi
« Reply #14 on: December 15, 2009, 14:43:46 PM »
nu ma bagati in seama pls.  :hihi: nu stiu de ce m-am trezit vorbind la topicul asta.  :zapacit:
"The average dog is a nicer person than the average person."