PASCA DIN LAPTE

Tocmai ce am dat peste rețeta asta pe foodgawker, site-ul meu preferat de păpici.
E un fel de pască cremoasă fără făină. Voila rețeta adaptată pentru noi:
1 păstaie vanilie
2 litri lapte
6 ouă
500 ml smântână slabă
100 g fructoză pudră
250 g unt moale
100-150 g caise deshidratate tăiate cubulețe
coajă de portocală
50 g nuci/migdale/alune tăiate bucăți
- Se taie păstaia de vanilie pe lung, se scot semințele. Se pun la fiert 2 litri lapte împreună cu vanilia (păstaia + semințele). 0
- Separat se bat 6 ouă cu 500 ml smântână slabă.
- Amestecul de oua se toarnă în lapte atunci când incepe sa clocoteasca. Se fierbe la foc mic, amestecând mereu, până ce începe să se separe zerul de brânză (nu trebuie neapărat să clocotească, ci să se coaguleze doar usor, ca atunci când facem brânză de vaci). Se ia de pe foc și se scoate păstaia de vanilie.
- Brânza rezultată se pune într-o sită acoperită cu tifon și se stoarce, dar nu prea tare (trebuie să rămână puțin umedă).
- Se freacă spumă untul moale, apoi se adaugă fructoza și se amestecă bine.
- Se amestecă bine untul cu brânza răcorită bine, apoi se pun caisele, coajă de portocală după gust și nucile/migdalele/alunele.
- Se toarnă compoziția într-o formă tapetată cu folie de plastic unsă pe interior cu puțin ulei (cu pensula) și se dă la frigider 12 ore sau la congelator 1-2 ore.
Eu am făcut doar 1/6 din porție, adică dintr-un ou, să o încerc. Se poate pune într-o formă mai frumoasă, de tartă, cu marginile ondulate, etc.