*

kalua

  • *
  • 22797
    • Soapte culinare
Dulciuri Montignac
« on: June 20, 2009, 22:05:23 PM »
Brownies foarte ciocolatosi

250g unt
100g cacao
4 oua mijlocii
maduva de la un baton de vanilie
200g fructoza
120g faina de soia
50g ciocolata conforma maruntita din cutit

Se topeste untul la foc mic, se ia de pe aragaz si se amesteca cu celelalte ingrediente. Se pune compozitia intr-o forma termorezistenta (cantitatea asta mie mi-a ajuns pentru o forma de circa 23x16cm - masurata cu mana) acoperita cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit (180°C) 20-25 minute. Se lasa la racit in forma si apoi se taie in patrate.
Cine vrea mai face un fel de sos: topeste ciocolata si-o amesteca cu frisca lichida, cantitatile depinzand de cat il vreti de gros.

*

alexty

  • 274
Dulciuri Montignac
« Reply #1 on: July 05, 2009, 18:21:04 PM »
Prajitura cu mere



Umplutura
4 mere mari
20 g unt pentru tapetat tava
3 linguri rase fructoză pentru tapetat tava
1 linguriță scorțișoară pentru presărat pe mere

Pandișpan
4 ouă (60 g/ou)
4 linguri rase fructoză
5 linguri faina de naut
1 praf de sare
1 vârf de linguriță bicarbonat de sodiu
Coaja de la 1 lămâie (facultativ)
 
* Încingeți cuptorul la 175 grd C.
* Ungeți tava cu unt și apoi presărați cele 3–4 linguri fructoză.
* Curățați merele de coajă și de căsuța sâmburilor, le tăiați felii și le așezați în tava. Presărați scorțișoară pe mere.
* Puneți merele la cuptor timp de 15–20 minute până înmuiați puțin merele și siropul din tavă clocotește.
* Scoateți tava din cuptor și adăugați pandișpanul.

Pandișpanul:
* Amestecați într-un bol faina si bicarbonatul; separat, bateți spumă albușurile cu un praf de sare; adăugați la albușuri fructoza și mai bateți până se întărește spuma din nou; adăugați coaja de lămâie și gălbenușurile, mai bateți 1–2 minute; adăugați faina și amestecați cu grijă, cu mișcări de jos – în sus, pentru a nu scoate aerul încorporat în albuș.
* Mai coaceți 20 -25 minute. Puteți verifica dacă e copt pandișpanul astfel: apăsați ușor cu degetul pe suprafața prăjiturii; dacă aluatul e elastic, revine după apăsare, puteți scoate prăjitura din cuptor.
* Răsturnați imediat prăjitura pe o tavă, lăsați să se răcească.
* Puteți servi prăjitura simplă sau cu un “moț” de frișcă.


Mi se pare un pic cam dulce. Daca mai fac, pun mai putina fructoza.
Si cred ca mai trebuie un pic de faina pt ca s-a cam lasat pandispanul dupa ce l-am scos de la cuptor..

In rest e buna si rapida  :pofticios:

*

doctoreasa

Dulciuri Montignac
« Reply #2 on: July 05, 2009, 18:23:42 PM »
 :aplauze:
Bravo, Alexty!
Arata bunacioasa!
Dar ce zici daca data viitoare ai adauga, in loc de faina mai multa, niste nuca macinata? Merele merg cu nuca... ;)

*

alexty

  • 274
Dulciuri Montignac
« Reply #3 on: July 05, 2009, 18:26:26 PM »
Good idea, doc  :pofticios:
Dar cam cata sa adaug? :d Mie daca nu mi se da mura-n gura, e dezastru  :sarcastic:

*

doctoreasa

Dulciuri Montignac
« Reply #4 on: July 05, 2009, 18:30:02 PM »
Nu stiu, fuse doar o revelatie. Descoperi tu, prin incercari repetate, care-i varianta optima.

*

Hil

  • 8302
Dulciuri Montignac
« Reply #5 on: July 05, 2009, 18:55:11 PM »
kalua de ce-ai pus poza aia superba atat de mica? Mai sa ma caut de ochelari :lol:

alexty e foarte reusita prajiturica
Pandispanul din faina simpla are o regula f simpla: cate oua se pun exact atata linguri de faina si zahar, si in mod normal NU se pune praf de copt ori bicarbonat ci albusurile batute spuma isi fac treaba si gonfleaza amestecul.

*

ghemotoc

  • 2488
Dulciuri Montignac
« Reply #6 on: July 06, 2009, 16:34:23 PM »
Cred ca ai putea inlocui faina de naut cu niste faina de migdale, e si mai sanatoasa (si fara bicarbonat sau praf de copt).

Dulciuri Montignac
« Reply #7 on: July 06, 2009, 16:42:26 PM »
Fain arata prajiturica si ca mai e si Montgnac e numai buna de incercat.
Nus stiu sigur da' cre' ca merge 3 linguri de nuca macinata si 2 linguri faina de naut sau chiar jumi, juma. Asta tre' s-o fac si eu prin incercari vedem Alexy care-i varianta buna.
Numa' sa gasesc odata faina aia de naut.
« Last Edit: July 06, 2009, 16:44:21 PM by Tinkerbell »
Love is a bird, she needs to fly.

*

veruskin

  • 2698
Dulciuri Montignac
« Reply #8 on: July 06, 2009, 16:52:54 PM »
Prajitura asta mi-a iesit cel mai bine varianta cu visine si cacao in padispan, fara scortisoara si bicarbonat.
O sa pun si eu poze si cantitatile care le-am folosit eu.

*

alexty

  • 274
Dulciuri Montignac
« Reply #9 on: July 06, 2009, 18:46:01 PM »
Te rog, veru, sa pui :)

*

veruskin

  • 2698
Dulciuri Montignac
« Reply #10 on: July 11, 2009, 18:42:48 PM »
Eu i-as spune mai degraba:

Prajitura cu Visine/caise/mere
Pentru o tava de marimea : 25 x 34

1kg de fructe  (visine/caise/mere)
6 oua
6 linguri fructoza
6 linguri ulei
8 linguri faina de naut
arome (ce preferati, desi am inteles ca esenta de vanilie nu e conforma) eu am facut si fara arome
unt , sau ulei pentru uns tava
si cacao daca va place

Se unge tava cu unt sau ulei.
Se pun fructele (visinele fara samburi, caisele felii sau mere rase) cu 2 linguri de fructoza (la visine puneti o lingura in plus pentru ca sunt mai acrisoare) si le dati la cuptorul preincalzit la foc mediu 5-10 min (pana pregatiti restul).
Apoi bateti albusurile spuma cu fructoza (4 linguri), dupa care adaugati amestecand incet cu o lingura galbenusurile, uleiul, faina de naut, arome si cacao daca va place.
Se varsa compozitia peste fructele care au stat la cuptor, se niveleaza si se da la cuptor cam 20 min.
Dupa ce se scoate de la cuptor, se intoarce invers.

Succes!




Dulciuri Montignac
« Reply #11 on: July 11, 2009, 21:12:09 PM »
De unde aveti noi faina de naut. Nu exista! E o inventie  ;p
Putin mov nu strica.

*

doctoreasa

Dulciuri Montignac
« Reply #12 on: July 11, 2009, 21:23:55 PM »
 :lol:
La toate magazinele gen Plafar gasesti asa ceva.

Dulciuri Montignac
« Reply #13 on: July 11, 2009, 22:06:16 PM »
Plafaru vietii! Ala ii deschis numai cand is eu la servici si ii undeva prin centru.  :frustrat:
Putin mov nu strica.

*

doctoreasa

Dulciuri Montignac
« Reply #14 on: July 11, 2009, 22:10:39 PM »
Hide, bre!
Sambata si duminica?
In Cta, de exemplu, e un magazin de genul asta la Carrefour. E deschis 7 zile din 7.