*

Hil

  • 8322
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #120 on: December 06, 2017, 14:34:18 PM »
Iata am ajuns editia x a acestei discutii.
Aseara am realizat brusc ca e decembrie 😳 si daca am rezolvat-o cu cadourile m-am linistit si am uitat total de meniu.

Eu am inceput cu ce ma doare pe mine cel mai tare, desertul! 😃
Am pus cateva semne de carte si m-am amuzat putin cum aceeasi prajitura se numeste Ochi de paun, Ochelari, ochi de pisica.

Sarmale cu carne voi face sigur pt Mr. Pt noi ori varza a la cluj ori sarmale. Am acrit in suc propriu varza de ferma asta toamna, am cateva pungi in congelator si am facut o tentativa de varza a la cluj cu niste carnati din seitan, dar am pus prea mult si din pacate a dominat gustul lor, dar reteta are potential.

O sa incerc cate ceva din sugestiile astea

https://www.bosh.tv/recipes/christmas-or-thanksgiving-dinner

Voi?

*

Conchita

  • 8067
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #121 on: December 06, 2017, 15:08:26 PM »
Hilu  :pup: spor la treaba. Eu va spun dupa, ce am mancat festiv, ca voi fi in Costa Rica.  :lol: Feels so good sa nu trebuiasca sa ma gandesc ce sa fac. Pentru mine a devenit un stress lucrul asta in ultimii ani, din cauza lipsei de timp, din pacate.
Forget love... I'd rather fall in chocolate.

*

kalua

  • *
  • 22821
    • Soapte culinare
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #122 on: December 07, 2017, 12:14:45 PM »
Topicul extrem de interesant pentru mine  :D
Eu tot stau si studiez problema si nu am niciun plan pana acum :zapacit: Imi place ceva, pun pe lista, gasesc altceva pentru alt fel, cele doua nu se potrivesc (de obicei pentru ca se repeta cate un ingredient important), pana la urma pica amandoua felurile :lol:
Sarmale eu fac in preajma Anului Nou, deci astea pica. Ma gandeam sa fac un strudel spiralat la antreu, cred ca pana la urma raman la el. Mai incolo habar n-am, poate un nut roast si o friptura de carne. Daca fac supa, probabil pe asta:
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/3198/spicy-roasted-parsnip-soup
Desert  - ma gandesc la brownies + nice cream + ceva crunchy (nuci caramelizate sau asa ceva).
Nici nu voi avea mult timp pentru pregatit, pe 23 am de umblat cu Nina pe la multe targuri de Craciun.

*

RedDeer

  • *
  • 3241
  • Truth is only as real as our delusion allows
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #123 on: December 07, 2017, 16:18:46 PM »
Noi stam acasa de Craciunul asta. Nici macar nu plecam inainte, sa ne intoarcem cu doua zile inainte de Craciun si sa dam din colt in colt (adica atunci cand puneam sarmalele la congelator dinainte sau asteptam sa ne invite prietenii pe la ei  :D). O sa mergem pe undeva la soare prin februarie, deocamdata mai avem rezerve psihice si vrem sa petrecem Craciunul acasa.
N-am nici un plan nici eu, dar nu ma ingrijorez prea tare. Apar ele ideile de undeva. Mi-a placut ce ai pus tu Hil  :mersi: . Inca mai studiez.
Pana atunci am invitati niste prieteni la masa duminica si trebuie sa rezolv problema asta. Ei pleaca in Mexic in perioada sarbatorilor si n-o sa apucam sa ne vedem. I-am avertizat ca la noi se mananca de post  :D (plus peste, ca e duminica) si au spus ca e o idee buna inainte de dezmatul din Mexic.

M-am gandit sa fac asa pentru duminica:
- aperitiv: icre, bruschetta (pe care o fac in casa cu rosiile alea mici si bune de la Costco) cu franzela, salata calda de roasted chickpeas si broccoli
- fel principal: somon la cuptor (din ala salbatic care e o minunatie) cu quinoa si roasted vegetables (ciuperci, zucchini, rosii cherry)
- desert - un strudel cu mere, ca m-a inspirat Kalua.

Kalua, e ceva gresit la meniul meniul meu, ii ma trebuie ceva? Ar trebui sa am mai multe la aperitivul rece si sa renunt la ala cald sau amandoua? Hai sa incerc sa perfectionez meniul  :lol: . Imi trebuie totusi ceva usor de facut, sambata seara mergem la petrecerea de Craciun, prea mult timp in bucatarie n-o sa am, ma gandesc sa fac totul duminica dimineata.
I have lived with many Zen masters, all of them cats

*

kalua

  • *
  • 22821
    • Soapte culinare
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #124 on: December 07, 2017, 18:19:37 PM »
E bun asa, numai nu mi se pare deloc de Craciun :lol: Ma refer la faptul ca are legume de vara, rosii, zucchini. Daca pui "pesmet" in mare la strudel, recomand sa pui biscuiti speculoos faramitati, ca sa-i dai un gust mai Craciunesc. Daca nu pui, in loc de numai scortisoara, pune un condiment pentru turta dulce.

*

RedDeer

  • *
  • 3241
  • Truth is only as real as our delusion allows
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #125 on: December 07, 2017, 19:06:14 PM »
Good point, nu e prea craciunesc  :lol: . Cum sa-l fac sa fie si de Craciun si de post? La peste merg de-astea mai de toamna, roasted root vegetables? Asta m-a facut sa ma gandesc la cele de vara. Nici pe baza de castane n-am ce sa fac.
Daca aveti idei sa le impace pe toate, eu sunt deschisa  :D - dar sa fie si usor de facut. Ca asa mi-ar fi placut probabil sa fac Wellington portabella din reteta lui Hil, dar nu ma pot apuca de retete noi chiar in ziua in care am musafiri.
I have lived with many Zen masters, all of them cats

*

Hil

  • 8322
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #126 on: December 07, 2017, 20:05:27 PM »
Trec in fuga c-am luat pauza de la galere, anul trecut parca am pus poza cu wellingtonul cu sfecla rosie. A fost gustos si de mare efect.
 E f simplu de facut ca-n fond totul e gatit cand pleaca la cuptor mai putin foaia de puff pastry.

Am facut o data wellington cu peste. Foarte bun.
Aveam si-un vin alb f bun si mergeau impreuna asa de bine ca nici nu stiu cand am baut x sticle :silent: 
Pfoai ce ne tocau gurile la toti de la un moment dat incolo :lol:

I'll b back

*

RedDeer

  • *
  • 3241
  • Truth is only as real as our delusion allows
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #127 on: December 07, 2017, 20:44:42 PM »
That's it, Wellington cu peste e o idee foarte buna! Atunci sa nu mai iau peste din ala bun bun  :think:, ca tot nu se cunoaste acolo ce este. Pestele bun trebuie sa-l savurezi asa cum este, sa nu-l amesteci cu alte chestii ca maioneze si aluaturi.
I have lived with many Zen masters, all of them cats

*

Hil

  • 8322
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #128 on: December 07, 2017, 21:38:07 PM »
Avem un resto in cladirea unde lucrez si am dus ieri pt lunch niste tipe venit din London pt o prezentare.

Langa noi cineva manca un platou cu peste. Era mai frumos prezentat decat in foto.


Cred ca asta era reteta de wellington: http://simplyhomecooked.com/salmon-wellington/

Stiu ca la maglavait am insistat putin cu datul gustului pt ca dupa reteta (nu stiu sigur daca asta e ) era cam fad.

La peste nu stiu ce sa te sfatuiesc pt ca eu personal somonul de crescatorie nu-l suportam, aveam efecte secundare de cate ori faceam greseala sa mananc.

*

RedDeer

  • *
  • 3241
  • Truth is only as real as our delusion allows
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #129 on: December 07, 2017, 23:31:03 PM »
Wellingtonul ala cu peste arata asa de bine   :pofticios: ca pana la urma il voi face de Anul Nou. Si fac si cu ciuperci pentru vegetarieni. Acum nu-l pot face pentru ca nu pot sa pun branza si unt si nu ma complic cu substitutii.
Ma intorc la peste simplu ca in prezentarea pe care ai pus-o la inceput  :lol:
I have lived with many Zen masters, all of them cats

*

kalua

  • *
  • 22821
    • Soapte culinare
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #130 on: December 07, 2017, 23:48:31 PM »
Nici eu nu pun gura pe somon de crescatorie :mhm: Citind de somon bun :pofticios: , pe mine gandul m-a dus direct la un tartare, dar asta ar fi un aperitiv, deci vorbesc si eu ca sa nu tac :hihi:
Si m-am mai gandit la un somon bun cu beurre blanc cu vanilie, dar abia dupa aceea mi-a picat fisa ca... unt :doh:
Somonul se potriveste de minune si cu varza murata.
Daca vrei sa faci un Wellington, indiferent cu ce inauntru, si roasted root vegetables, o sa ai o problema de cuptor.
Legumele la cuptor ale lui Hillu sunt foarte bune http://anditudor.blogspot.de/2010/10/legume-la-cuptor.html Poti pune si varza de Bruxelles.
Ca aperitiv s-ar potrivi salata de valeriana cu mere si nuci "caramelizate" (cu miere si aceto balsamico).

Noi ne-am hotarat sa fac ceva clasic pentru carnivori: rata (ma si duc maine s-o comand la taran).
Am vazut undeva o idee foarte misto: mar copt umplut cu varza calita rosie pe post de garnitura la felul principal, ma gandesc sa fac asa ceva.

*

RedDeer

  • *
  • 3241
  • Truth is only as real as our delusion allows
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #131 on: December 08, 2017, 16:04:50 PM »
Somonul se potriveste cu varza murata? N-am incercat niciodata. Pai de-abia am cumparat un bidon de varza murata de la fermierul nostru roman. Asa sa fie deci. Pentru ca ce poate fi mai simplu decat sa faci o salata de varza acra? Si fac si legumele la cuptor ca si astea sunt simple.
Mar umplut cu varza calita rosie  :pofticios: . Ce idee misto!
I have lived with many Zen masters, all of them cats

*

kalua

  • *
  • 22821
    • Soapte culinare
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #132 on: December 08, 2017, 22:13:05 PM »
Cu varza murata gatita, facuta cu sampanie (una ieftina, demi-dulce daca se poate) si coaja de lamaie.

*

RedDeer

  • *
  • 3241
  • Truth is only as real as our delusion allows
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #133 on: December 09, 2017, 05:31:25 AM »
Mai Ka, varza murata cu sampanie, cu lamaie ? :hihi: , decadenta curata. Omul cat traieste invata. Da-mi place de nu se mai poate!
Acuma m-am uitat la reteta de parsnip soup. Am trecut-o cu vederea la inceput din cauza de 'spicy', pentru ca eu pot manca spicy. Dar in afara de un pic de cumin si cateva seminte de mustar nu e spicy deloc :ok: . Nu stiu de ce mi-am imaginat niste chili sau alte minuni asemanatoare.
« Last Edit: December 09, 2017, 05:38:25 AM by RedDeer »
I have lived with many Zen masters, all of them cats

*

kalua

  • *
  • 22821
    • Soapte culinare
Re: V-ati gandit deja la meniul festiv de Craciun?
« Reply #134 on: December 09, 2017, 14:23:49 PM »
Si la mine o sa fie totul de post pana la rata. Si acum ma gandesc daca pentru Nina sa nu fac mock duck pentru ca merge mai repede.
Apropo rata, cred ca anul asta o voi face la temperatura scazuta: invelita bine in folie de plastic, ca o mumie, 11 - 12 ore la 70C.
Si o pot face inainte cu vreo 2 zile, iar in seara respectiva o bag iar 1/2 de ora la cuptor si gata.
Aveam si eu problema ca daca fac rata la cuptor, nu mai pot face si legumele acolo (trebuie temperaturi diferite), dar asa le pot face inainte si cat sta rata la odihnit, vreo 10 minute, le pot baga pe ele, deci yay! Voi pune: morcov (daca gasesc de mai multe culori, cu atat mai bine), pastarnac, radacina de patrunjel, cartofi, varza de bruxelles, praz, broccoli sau conopida. Acum, ca scriu, imi dau seama ca daca supa e de pastarnac, nu mai pot pune si la garnitura, deci il lasam deoparte, la fel si patrunjelul, ca-s prea asemanatoare).
Salata de sfecla rosie, probabil (cred c-o s-o rog pe mama s-o faca si aduca, o face delicioasa). Si mai trebuie sa fac un sos, va fi de post si facut ad-hoc, dupa inspiratie.
Si ca desert m-am gandit la asta:
https://www.veganricha.com/2014/11/vegan-chocolate-pumpkin-pie-with-almond-crust-gluten-free.html

Ma gandesc ca-i bun, ceva mai deosebit pentru invitati si eu voi fi ok cu timpul de pregatire. Mai trebuie sa checkuiesc cu Nina cand facem pomul.

Pe 25 sau 26 vreau sa fac asta: https://www.jamieoliver.com/recipes/butternut-squash-recipes/vegan-m-hanncha/