Mai merită să comandăm de pe iHerb cu noua metodă de transport? Ce opțiuni și alternative avem?

iherbshippingproblems

Ştiţi expresia aceeaDacă un lucru nu e stricat, nu-l repara!”? Ei bine, se pare cei de la iHerb nu au aflat de ea încă, iar drept urmare au făcut rahatul praf înlocuind serviciul de transport prin Airmail cu serviciul Global Mail by DHL. Această modificare ne-a pus mintea pe moaţe în ultima lună şi ne-a făcut ne întrebăm serios dacă mai merită comandăm de pe iHerb cu noua metodă de transport?

Ce s-a schimbat la transportul iHerb mai exact?

Până acum o lună, aproape toţi clienţii iHerb din România (şi multe alte ţări) comandau selectând serviciul de transport prin Airmail, care costa undeva în jur de 16 lei. Prin această metodă, nu se ştie exact de ce, coletele ajungeau la noi la poşta de cartier de care aparţinea fiecare client, având marele avantaj nu se mai plătea nicio taxă suplimentară, gen TVA sau taxe vamale, chit erau colete din afara UE. Nu exista un tracking number pentru colet, dar coletele se pierdeau extrem de rar (mie în 40 de comenzi nu mi s-a întâmplat nici măcar o dată) şi în plus durata de transport era acceptabilă, undeva între 2 şi 3 săptămâni.

Acum o lună şi ceva iHerb a încheiat contractul cu Airmail şi l-a înlocuit cu Global Mail by DHL care ziceau ei iniţial nu va schimba absolut nimic, doar acum vom avea în plus tracking number la colete şi pentru comenzi peste 160 de lei va fi chiar mai ieftin decât până acum (între 4 şi 9 lei în funcţie de greutate).
Toate bune şi frumoase, numai nu s-a întâmplat deloc cum au promis cei de la iHerb. Ce s-a întâmplat de fapt a fost 90% din coletele trimise din Global Mail au ajuns la noi la Poşta Vamală. Odată ajunse acolo, unele au fost sortate rapid, astfel unii şi-au primit coletul şi în 12 zile, dar cei mai mulţi au avut de aşteptat mai mult de 4-5 săptămâni şi au fost şi cazuri în care coletul a dispărut complet, cum am păţit şi eu cu una dintre comenzi.

Ce trebuie să știi dacă vrei să comanzi de pe iHerb prin Global Mail by DHL

 • Vei primi un Tracking Number cu care urmăreşti comanda şi vei plăti mai puţin decât până acum dacă ai o comandă de peste 160 Lei.
 • Pachetul tău va ajunge cel mai probabil la Oficiul Vamal. Au existat şi excepţii dar extrem de puţine.
 • Tracking number-ul pe care îl primeşti este destul de relativ, nu se actualizează mereu în timp util şi oricum după ce intră coletul tău în ţară nu mai poate fi găsit după acel Tracking Number, care este doar pentru reţeaua DHL. Cu alte cuvinte, Tracking number-ul acela e egal cu zero. Uită de el!
 • Odată ajuns pachetul tău la Oficiul Vamal el are prioritatea cea mai scăzută, pentru este un transport extrem de ieftin şi asta e una din consecinţe. Înseamnă cei de la vamal îl pot procesa într-o săptămână, 3 săptămâni sau 3 luni, după cum au şi ei timp, chef şi poftă de viaţă.
 • Fii fără grijă, de îndată ce îl vor procesa vei primi o înştiinţare în cutia poştală mergi după el. Nu are sens mergi stai la cozi pe acolo şi ceri ţi-l găsească după tracking number pentru nu este posibil. Se întâmplă atât de rar se piardă avizul pe drum până la căsuţa ta poştală, încât nu merită îţi baţi capul cu această variantă.
 • După ce primeşti avizul în poştă, printează comanda din contul tău iHerb, printeaza dovada plății, iaţi buletinul şi vreo ora liberă de la job şi du-te aştepţi la coadă la oficiul vamal. Pentru în general vei sta la coadă. Este un singur oficiu pentru tot oraşul şi au un program de gravide pe care te sfătuiesc îl verifici înainte de a merge acolo. Uneori vei avea noroc şi scapi în 10 minute, dar eu în ultimul timp am stat mereu câte o oră pe acolo.
 • La oficiul vamal în funcţie de cum ţi-e norocul, o prinzi funcţionari mai zeloşi sau mai plictisiţi de viaţă. Dacă sunt plictisiţi de viaţă zi bogdaproste ai scăpat, au existat destule cazuri în care oamenilor nu li s-a cerut nimic şi nici nu au plătit taxe suplimentare. Dacă prinzi unii super zeloşi, trebuie ai în vedere este perfect legal îţi deschidă coletul, te întrebe ce ai în el, îţi ceară factură listată şi dovadă plăţii şi te taxeze în consecinţă.
 • Când eşti întrebat “Ce ai în colet?” răspunsul corect este “suplimente alimentare şi de înfrumuseţare (asta scrie şi pe cutie “Health and Beauty Supplements”). Astea se taxează cu TVA 9%. Dacă îţi deschide coletul şi vede mai ai şi o cremă, o pensulă sau altceva în afară de produse alimentare şi suplimente, ţi le poate taxa pe aceasta cu TVA 20%. Dacă încearcă îţi taxeze suplimentele şi produsele alimentare cu 20% bate-le obrazul şi zi-le îţi arate unde scrie asta în lege. Uneori mai are dreptul îţi ia în plus şi 8 lei pentru ceva taxă de şmecher (aka taxa de magazinaj).
 • TVA-ul se calculează la valoarea trecută pe colet, care este în USD, indiferent de modul în care ai făcut tu plata şi include valoarea cumulată a produselor în USD. Nu se ţine cont de cât ai plătit cu Rewards sau Loyality şi cât ai plătit cu banii tăi, este valoarea totală. Suma trecută pe colet în USD se transformă la cursul BNR al zilei în LEI şi pe ea se aplică TVA-ul.
 • Dacă ai o comandă sub suma de 10 Euro nu ar trebui plăteşti TVA sau alte taxe în plus.
 • Dacă au trecut mai mult de 6-8 săptămâni de când ai dat comanda şi nu ai primit aviz mergi după ea, scrie-le celor de la iHerb şi cere-le îţi dea banii înapoi. Mie mi i-au dat destul de prompt pe comanda care mi s-a pierdut acum recent, chiar dacă pe site zice acest tip de transport nu îi obligă îţi returneze banii în caz se pierde coletul.

Ce alternative de transport există pentru comenzile de pe iHerb ?

Pe lângă Global Mail by DHL, la checkout-ul unei comenzi mai ai două variante mari şi late de transport care existau şi până acum dar nu le prea baga nimeni în seamă.

 • DHL ExpressDeşi o ţi se pară e mai rentabil ca preţ, nu merită comanzi prin DHL pentru sunt super mari hoţi. Pe lângă TVA-ul de 9% îţi vor baga “by default” o taxa de şmecher de circa 100 Lei pentru se deranjează facă în numele tău formalităţile vamale.
 • UPS – Pentru comenzi mai mari de 160 Lei, mai grele de 1.8 kg şi mai ales dacă aveţi şi alimente sau alte produse care nu ar fi bine stea două luni prin te miri ce depozite, mi se pare chiar rentabilă şi super eficientă această variantă de transport. Trebuie te joci puţin prin coş, le tot învârți ca obţii combinaţia cea mai avanajoasă, dar puteţi vedea AICI ce mi-am comandat eu şi m-a costat 40 de Lei transportul. Coletul mi-a ajuns în 5 zile, mi l-a adus curierul la uşă şi am mai plătit în plus doar TVA-ul de 9%, chit am avut în colet atât suplimente cât şi produse cosmetice. Eu personal o comand doar prin UPS de acum înainte pentru sunt comodă şi nu am chef duc stau la posibile cozi la Poşta Vamală.

Cum să comanzi de pe iHerb prin UPS cât mai avantajos?

Fără îndoială transportul prin UPS este mult mai scump decât cu ce eram obişnuiţi până acum, adică Airmail. Dar are şi numeroase avantaje care îi justifică pe undeva costul, mai exact timpul rapid în care ajung coletele (5-7 zile), faptul nu există riscul se piardă pe drum şi mai ales faptul primeşti pachetul la uşa casei. Având în vedere mai nou se plăteşte oricum TVA şi prin Global Mail, singurele costuri suplimentare la UPS sunt strict cele legate de transport. Te poţi aştepta plăteşti între 40 şi 200 lei transportul în funcţie de valoarea şi greutatea comenzii. Ca obţii cel mai avantajos preţ la transportul prin UPS acestea sunt recomandările mele:

 • Încearcă dai comanda când ai un Wishlist mai mare, ca poţi face mai multe combinaţii de produse în coşul de cumpărături.
 • Cel mai avantajos preţ de transport îl vei obţine la comenzi peste 160 Lei şi sub 1 kilogram (în jur de 40 Lei)
 • Dacă ai una sau mai multe cunoştinţe care îşi comandă de pe iHerb puteţi pune comenzi împreună, cu siguranţă iese mai avantajos. Vei observa dacă nu ai produse grele în coş, transportul de 40 de Lei nu se schimbă până la 1Kg şi poţi adauga probabil şi câteva produse ale unei prietene cu care împărţi costurile. Sau găsiţi voi o formulă de calcul reciproc avantajoasă.
 • Ce trebuie reţii este transportul prin UPS nu e foarte avantajos sub suma de 160 Lei şi nici pentru comenzi cu chestii foarte grele şi ieftine. Dacă vrei comanzi chestii grele atunci încearcă pui o comandă cu valoare mai mare şi vei observa şi costul transportului scade.
 • Foloseşte creditul de Loialitate pe care iHerb ţi-l la finalul fiecărei comenzi îl poţi folosi la comenzile viitoare (10% din valoarea comenzii). Asta înseamnă la o comandă de 160 Lei primeşti 16 Lei înapoi. Deci la următoarea comandă de 160 Lei (şi sub 1 kg) prin UPS plăteşti practic doar 24 lei pe transport. Compară asta cu 16 lei pe care îi dădeai înainte pe Airmail şi gândeştete primeşti comanda de 3 ori mai repede şi zi-mi dacă nu ţi se pare de fapt super avantajos.
 • Foloseşte sistemul de Rewards. Dacă ai un blog sau un grup unde ştii lumea e interesată, poţi face recomandări de produse şi poţi primi bani pentru asta pe care îi poţi folosi la următoarea comandă. Poţi ajunge astfel îţi scoţi transportul gratis sau chiar mai bine de atât. Dar pentru numele lui D-zeu nu SPAM cu linkuri iHerb şi nu agasa persoane care nu sunt interesate de subiect doar pentru o amărâtă de reducere! Fă recomandări doar la produse care chiar ți-au plăcut și doar oamenilor care știi că ar fi interesați de ele (oameni interesați de iHerb poți găsi fie la mine pe Forum, fie pe grupul de Facebook iHerb Romania)
 • Dacă eşti la prima comandă foloseşte coduri de discount ca obţii o reducere de 5$. Dacă ţi s-a părut util articolul acesta fii de treabă şi foloseşte-l pe al meu, ca să te pot ține in continuare la curent cu noutățile: DUS063. Mersi!

Mai merită să mai comanzi de pe iHerb în condițiile astea?

Sinceră fiu, înţeleg nemulţumirea tuturor vis a vis de schimbarea pe care a făcut-o iHerb. Normal nici mie nu îmi convine plătesc mai mult decât plăteam, merg stau pe la vamală, fiu nevoită aleg metode de transport de 5 ori mai scumpe. Dar nu înţeleg nici de ce unii se comportă ca şi când li s-ar fi luat vreun drept divin dobândit la naştere. Ce trebuie înţeleagă toată lumea este până acum, printr-o excepţie de la regulă şi de la legile din România coletele iHerb ajungeau la poşta de cartier şi nu se mai plăteau taxe, chit vin din afară Uniunii Europene.
Iată cu copy/paste, de pe site-ul Direcției Generale a Vămilor, ce zic ei că zice legea:

“8) Doresc să ştiu dacă plătesc taxe vamale pentru bunurile aflate într-un colet primit din SUA ca urmare a unei comenzi făcute prin internet? Menţionez că sunt persoană fizică iar expeditorul este persoană juridică.

Raspuns: În cazul în care primiţi un colet ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, eliberarea bunurilor se poate face cu scutire de la plata taxelor vamale numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 150 EURO.
În situaţia în care valoarea globală a bunurilor depăşeşte valoarea de 150 EURO eliberarea acestora se poate face numai cu achitarea taxelor vamale.
Bunurile primite ca urmare a unei comenzi efectuată prin Internet, pot fi eliberate cu scutire de la plata TVA-ului, numai dacă valoarea globală a bunurilor nu depăşeşte valoarea de 10 EURO/trimitere.
Taxele vamale aplicabile la punerea în liberă circulaţie a mărfurilor din State terţe Uniunii Europene în România sunt cele cuprinse în Tariful Vamal Comun de import al Uniunii Europene, adoptat prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2658/87 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun.
Valoarea în vamă la care se aplică taxele vamale este preţul efectiv plătit pentru achiziţionarea bunurilor, care rezultă din preţurile înscrise în facturi sau alte documente fiscale echivalente. “

Fiecare face ce vrea evident, dar eu personal voi continua să comand de pe iHerb din câteva motive mari și late.

 • chiar şi cu taxele suplimentare, produsele sunt mult mai ieftine decât în România, cam la jumătate de preţ.
 • am acces la Brand-uri de suplimente, cosmetice si produse alimentare cunoscute şi bune, care nu se găsesc în UE.
 • au un sistem de loialitate şi afiliere foarte bun, care face posibil ca oricine are un blog mic sau o mână de prieteni interesată de subiect poată obține un credit suficient încât taxele și transportul să nu mai conteze.

Ce alternative avem dacă nu mai vrem să comandăm de pe iHerb?

Alternative există mereu, evident, în funcţie de ce priorităţile fiecăruia. Dacă ţi se pare iHerb te-a dezamăgit atât de grav şi vrei îl pedepseşti, cea mai bună metodă prin care poţi faci asta este cumperi de la concurenţă.

 • LuckyVitamin.comDacă te interesează în primul rând suplimentele, Luckyvitamin poate fi o alternativă bună. Au produse Now Foods, Doctor’s Best, Nature’s Way, etc. Au şi brand-uri de Beauty gen Andalou Naturals, Kiss my Face, dar nu te aştepta găseşti Real Techniques sau ELF sau Physicians Formula ca pe iHerb.
  Ca și comparație de prețuri, puteți vedea cu ochii vostri exemple: Produs iHerb vs Acelasi produs LuckyVitamin, Produs iHerb vs Acelasi produs LuckyVitamin.
  Transportul se face doar prin DHL, Standard sau Priority ceea ce înseamnă tot deplasare la oficiul vamal sau varianta mai scumpă prin care ţi-l aduce la uşă. Au şi o opţiune care include taxele vamale plătite dar destul de piperată.
  Au şi ei programe de fidelitate şi afiliere dar nu le-am studiat în amănunt.
 • Vitacost.com  – Cu o selecţie de brand-uri destul de similară cu iHerb şi chiar mai bogată în unele departamente, plus preţuri de multe ori mai bune la produse, pare a fi cel mai important competitor al acestuia.
  Comparație de prețuri: Produs iHerb vs Acelasi produs Vitacost, Produs iHerb vs Acelasi produs Vitacost.
  Singura modalitate de transport rentabilă este tot prin DHL Global, deci tot Poșta Vamală și costă mai mult decât pe iHerb, 10$ indiferent de valoarea comenzii, din câte pot să observ.
 • Vegis.ro Da, avem şi în România variante de siteuri care vând suplimente şi produse naturiste ok. Desigur, nu la preţuri de US şi nu o gamă atât de diversificată de producători. Dar pe acest site poţi găsi de exemplu branduri ca: Jarrow Formulas, Solgar, Solaris, Rapunzel. Alte variante de siteuri româneşti cu suplimente ar fi Farmacia Tei sau Suplimente.ro. Verifică ce produse te interesează şi compară cu preţurile de pe iHerb, trăgând apoi concluzia dacă este convenabil sau nu.

Aşadar cred ne putem linişti, nu pică cerul în urmă schimbării de transport pe care ne-a băgat-o iHerb pe gât. Dar pentru întradevăr nu îmi convine deloc, ţin menţionez am trimis mai multe mailuri la centrul lor de relaţii cu clienţi şi mi s-a promis managementul este informat de situaţia neplăcută pe care au creat-o şi se încearcă se găsească soluţii. Acum rămâne de văzut dacă se va întâmpla aşa sau nu, până una alta e bine ştim care sunt condiţiile şi ce alternative avem.

Dacă mai aveţi şi alte nelămuriri legate de acest subiect, nu ezitaţi îmi lăsaţi un comentariu mai jos!

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Follow: